Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Procentul şomerilor cu maximum patru clase rămâne ridicat în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Societate » Procentul şomerilor cu maximum patru clase rămâne ridicat în Harghita
Procentul şomerilor cu maximum patru clase rămâne ridicat în Harghita

Procentul şomerilor cu maximum patru clase rămâne ridicat în Harghita

  • Rata şomajului a crescut uşor în ultima lună şi nu au fost înregistrate foarte multe angajări din rândul şomerilor aflaţi în evidenţele AJOFM

Ponderea şomerilor fără studii sau cu maximum patru clase în rândul celor aflaţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita a rămas una ridicată şi în luna iunie, iar numărul angajărilor nu a fost unul foarte mare.

Şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita, Janó Edit Andrea, a declarat publicaţiei noastre că, la sfârşitul lunii trecute, în evidenţele instituţiei erau 4.712 de şomeri, cu 71 mai mulţi decât la finele lunii mai, iar rata şomajului a fost de 3,98%, ceea ce reprezintă o creştere cu 0,06 puncte procentuale. Din totalul şomerilor înregistraţi, doar 828 erau indemnizaţi, iar 3.884 neindemnizaţi. Numărul şomerilor indemnizaţi a scăzut cu 61 persoane, iar cel al neidemnizaţilor a crescut cu 132 faţă de luna precedentă.

„A crescut numărul şomerilor neidemnizaţi şi al persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă având în vedere faptul că au intrat în evidenţa noastră absolvenţi. Până în 14 iulie au intrat, din perioada iunie-iulie, 199 de absolvenţi în evidenţă. Nu este un număr mare, unii ne intră în evidenţă, unii se şi angajează. Din august vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj. Încă au posibilitatea, până în data de 2 august, să vină în evidenţa noastră ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, iar apoi cei care nu şi-au găsit loc de muncă sau nu le-am putut oferi noi un loc de muncă şi nu vor să meargă mai departe să studieze vor putea beneficia de indemnizaţie de şomaj”, a spus Janó Edit Andrea, menţionând că aceste persoane pot beneficia de indemnizaţia de şomaj din cea de a 61-a zi de la absolvire.

În ceea ce priveşte mediile de rezidenţă, din datele prezentate de reprezentanta AJOFM Harghita rezultă că 1.317 şomeri proveneau din mediul urban, iar 3.395 din mediul rural. Cei mai mulţi şomeri din mediul urban erau în Gheorgheni, Miercurea-Ciuc şi Odorheiu Secuiesc, iar în mediul rural în Atid, Avrămeşti, Ciucsângeorgiu, Mărtiniş, Plăieşii de Jos şi Suseni.

Cei mai mulţi dintre şomerii harghiteni înregistraţi în iunie aveau vârste cuprinse între 40 şi 49 ani (1.105), urmaţi de cei cu vârste între 30 şi 39 ani (916), cei mai puţini şomeri având vârste între 25 şi 29 ani (331). Şomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar au o pondere însemnată în rândul celor înregistraţi în evidenţele AJOFM Harghita, aceştia reprezentând 48,37% din total. Şomerii cu nivel de instruire gimnazial  reprezintă 23,03% din totalul şomerilor înregistraţi, iar procentul celor cu studii postliceale este de doar 1,27%.

Janó Edit Andrea a precizat că, în luna iunie, prin intermediul AJOFM Harghita au fost încadrate în muncă 230 de persoane aflate în evidenţe, dintre care 121 de femei. Aceasta a informat totodată că, la intrarea în evidenţele agenţiei, în urma activităţii de profilare realizată pe baza criteriilor de studii, calificare, experienţă în muncă, persoanele înregistrate sunt încadrate în categorii de ocupabilitate, precum uşor ocupabile, mediu ocupabile, greu ocupabile şi foarte greu ocupabile.

În funcţie de gradul de ocupabilitate, din totalul celor încadraţi în muncă, cei mai mulţi, respectiv 76%, fac parte din categoria celor mediu ocupabili. Din totalul persoanelor ocupate luna trecută, 131 au peste 45 de ani, 20 au vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani, 4 între 30 şi 35 de ani, 27 au între 25 şi 30 de ani, iar 48 sunt tineri sub 25 de ani. Dintre cei cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani s-au încadrat în muncă 50 tineri NEETs (care înainte de data încadrării nu urmau nicio formă de învăţământ, nu participau la programe de formare profesională şi nu aveau loc de muncă). Cele mai multe persoane pentru care au fost identificate locuri de muncă au studii liceale (92), urmate de cele cu studii profesionale (53), cu studii gimnaziale (52), cu studii universitare (14), cu studii primare (12) şi cu studii postliceale (7). Cele mai multe angajări s-au făcut în domeniul serviciilor, al comerţului şi în sectorul construcţiilor.

În luna iunie au beneficiat de serviciile de informare şi consiliere profesională 524 de persoane aflate în evidenţa AJOFM Harghita, între care 280 de femei. Dintre aceste persoane 8 s-au încadrat în muncă exclusiv prin servicii de informare şi consiliere profesională, iar 28 au fost cuprinse într-un program de calificare. Informarea şi consilierea profesională fac parte dintre măsurile care vizează creşterea şanselor de ocupare a persoanelor în căutarea unui loc de muncă şi constituie un ansamblu de servicii acordate în mod gratuit persoanelor în căutarea unui loc de muncă, care au ca scop furnizarea de informaţii privind piaţa muncii şi evoluţia ocupaţiilor, profilarea şi încadrarea în nivelul de ocupabilitate: uşor ocupabil, mediu ocupabil, greu ocupabil şi foarte greu ocupabil, dezvoltarea abilităţii şi încrederii în sine a persoanelor în căutarea unui loc de muncă, în vederea luării de către acestea a deciziei privind propria carieră, instruirea în metode şi tehnici de căutare a unui loc de muncă, precum şi îndrumarea pe parcursul procesului de integrare socioprofesională la noul loc de muncă.

Pentru perioada august-septembrie, în judeţul Harghita sunt în pregătire, pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, cursuri gratuite de bucătar în Miercurea-Ciuc, de barman în Gheorgheni şi Topliţa, de limba engleză în Odorheiu Secuiesc şi de lucrător comercial în Cristuru Secuiesc. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă şi care sunt interesate să participe, în mod gratuit, la unul dintre cursurile organizate, se pot înregistra la sediul AJOFM din Miercurea-Ciuc sau la punctele de lucru din teritoriu. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.