Partidul Fidesz din Ungaria se mută temporar la Băile Tuşnad | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 septembrie 2023
Home » Politic » Partidul Fidesz din Ungaria se mută temporar la Băile Tuşnad
Partidul Fidesz din Ungaria se mută temporar la Băile Tuşnad

Partidul Fidesz din Ungaria se mută temporar la Băile Tuşnad

  • Astăzi începe Universitatea de vară „Tusványos”, sâmbătă fiind aşteptat în staţiunea harghiteană şi premierul ungar

Universitatea de vară „Tusványos” de la Băile Tuşnad îşi deschide porţile, la manifestarea care se va derula până duminică urmând să participe numeroşi oficiali ai guvernului ungar, între care şi premierul Viktor Orbán. Potrivit programului făcut public de organizatori, deschiderea oficială a universităţii de vară din staţiunea harghiteană va avea loc astăzi, urmând să rostească discursuri preşedintele Comisiei pentru Politică Externă din parlamentul de la Budapesta, Németh Zsol, vicepreşedintele Alianţei Maghiare din Transilvania, Toró T. Tibor, secretarul de stat pentru politici naţionale din cadrul cancelariei premierului ungar, Potápi Árpád János şi primarul oraşului Băile Tuşnad, Butyka Zsolt. Motto-ul ediţiei din acest an a Universităţii de vară „Tusványos” este „Timpul păcii”, care a fost ales şi în contextul războiului din Ucraina.

„La Tusványos este pace. Participantul coabitează paşnic cu organizatorul, politicianul cu politicianul, conferenţiarul cu cântăreţul, vata de zahăr cu cotletul de porc, sunetistul cu luministul, ursul cu pădurea, râul Olt cu trenul zgomotos, şura cu campingul, interpretul de muzică populară cu viticultorul, preşedintele cu deputatul, directorul cu senatorul, fondatorul cu tânăra speranţă, petrecăreţul din zori cu soarele care răsare, lumea din corturi cu paznicul, primarul cu liderul de tineret, fata cu băiatul, părintele cu copilul, prietenul cu prietenul. La Tusványos este pace. Invitatul discută în mod paşnic despre minoritate, îşi exprimă părerea legată de problemele sociale, explică subiectele care ne afectează viaţa de zi cu zi. Politicianul în pantaloni scurţi şi cizme de cauciuc dezbate paşnic probleme de politică naţională, este conştient că Tusványos este centrul lumii, este vremea noastră. Ştie, de asemenea, că dezbaterea aduce progres şi creează pace. La Tusványos este pace, pentru că Tusványos este mai mult decât un festival. Este mai mult decât o universitate de vară. Este un punct sigur. Întâlnirile, distracţia, berea rece, umbra răcoritoare, mirosul de pin, îmbrăţişările, muzica, liniştea din zori, ceaţa care acoperă munţii ne aduc pacea.

Războiul din vecinătatea noastră încă nu s-a oprit, dar şi războaiele ar trebui să aibă un singur rezultat: pacea”, au precizat organizatorii pe pagina de Internet a universităţii de vară.

Potrivit programului de aproape 100 de pagini, printre principalele teme de dezbatere din cadrul universităţii de vară se numără cele legate de ordinea mondială şi securitatea, de trendurile culturale, de provocările secolului 21 în agricultură, de provocările economice după pandemia de coronavirus, în timp de război, de rolul universităţilor în dezvoltarea regională, de suveranitatea statelor naţionale, de războiul ruso-ucrainean, de viitorul extinderii Uniunii Europene, de dilemele Balcanilor de Vest, de noile falii în comunicarea politică, de securitatea naţională, securitatea energetică şi siguranţa cheltuielilor pentru utilităţi, de consolidarea capacităţii de bioapărare în era epidemiilor, de relaţiile interetnice în „Bazinul Carpatic”, de alegerile care vor avea loc anul viitor în România sau de autonomie. La dezbaterile care vor avea loc în cadrul universităţii de vară „Tusványos” vor participa şi mai mulţi politicieni ai Uniunii Democrate Maghiare din România, între care Csoma Botond, Miklós Zoltán, Székely István, Vincze Loránt, Szabó Ödön, Winkler Gyula, Hajdu Gábor, Tánczos Barna şi Cseke Attila. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, ar urma să participe joi după-amiază la o dezbatere pe tema alegerilor de anul viitor, alături de ministrul care conduce oficiul premierului ungar, Gulyás Gergely. Premierul Ungariei, Orbán Viktor, este aşteptat sâmbătă la Băile Tuşnad, unde va rosti un discurs de la ora 10:30.

Se pare că programul universităţii de vară de la Băile Tuşnad a fost studiat cu atenţie şi de liderul organizaţiei „Calea Neamului”, Mihai Tîrnoveanu, care încearcă să îşi mobilizeze simpatizanţii să se prezinte în număr mare în staţiunea harghiteană, după ce anul trecut afişase, în timpul discursului premierului ungar, un banner cu textul „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc!”.

„Sâmbăta asta la Băile Tuşnad avem nevoie de braţe româneşti să ţinem în faţa lui Viktor Orban bannerul acesta drept şi Tricolorul ridicat spre cer, fără să ne fie smuls din mâini sau călcat în picioare! Anul trecut am fost doi oameni cu Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc! Am fost huiduiţi, îmbrânciţi, înjuraţi. Am tăcut, nu am răspuns în niciun fel. Am fost jigniţi şi comparaţi cu nişte drogaţi de premierul Ungariei, Viktor Orban, în timp ce Laszlo Tokes râdea de la tribună. Am tăcut, nu am ripostat în niciun fel. Ne-au smuls bannerul din mâini tăbărând pe noi şi ne-au scuipat. Am tăcut şi am ridicat din nou de la pământ ce este sfânt pentru noi: Transilvania, pământ românesc. Am continuat să mergem printre ei, cu capul sus, privindu-i în ochi. Am fost escortaţi ca nişte fiare periculoase, deşi am fost blânzi şi nu noi am fost fiarele. Ne-am promis nouă înşine, atunci când am ieşit dintre ei, că la anul vom reveni şi nu, nu vom mai fi singuri şi nu, ,,Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc!”, nu ne va fi smulsă din nou din mâini. Sâmbătă, 22 iulie, ora 10:30 va începe Viktor Orban să vorbească la Băile Tuşnad şi nu, noi nu vom mai pleca, să plece el! Frăţia Ortodoxă în frunte cu Dan Grăjdeanu vine alături de noi, Calea Neamului! Nu facem nimic ilegal, intrarea la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad conform organizatorilor este liberă, ar fi fost chiar culmea ca cineva să oprească vreun român să meargă oriunde, oricând în ţara lui”, a scris Mihai Tîrnoveanu pe pagina sa de Facebook. (Emil Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.