Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primarul comunei Voşlăbeni: Cea mai importantă investiţie pentru localitate în acest an va fi demararea lucrărilor de asfaltare a drumurilor | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 30 aprilie 2024
Home » Societate » Primarul comunei Voşlăbeni: Cea mai importantă investiţie pentru localitate în acest an va fi demararea lucrărilor de asfaltare a drumurilor
Primarul comunei Voşlăbeni: Cea mai importantă investiţie pentru localitate în acest an va fi demararea lucrărilor de asfaltare a drumurilor

Primarul comunei Voşlăbeni: Cea mai importantă investiţie pentru localitate în acest an va fi demararea lucrărilor de asfaltare a drumurilor

Comuna Voşlăbeni a început anul cu entuziasm, iar programul, ne spunea primarul acesteia, Mihail Tinca, în cadrul unui interviu, este făcut deja, limitându-se la investiţiile care se pot face şi având în vedere sumele de bani care trebuie alocate pentru a putea începe anumite proiecte.

Dacă reţeaua de apă potabilă se apropie de finalizare, termenul fiind anul acesta, cea mai importantă investiţie „din acest an şi din viitorul apropiat”, spunea Mihail Tinca, este asfaltarea drumurilor din comună. În acest sens, primăria a accesat două proiecte prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, în valoare de aproximativ 14 milioane de lei. Sunt semnate inclusiv contractele cu executanţii, astfel că săptămâna viitoare se va da ordinul de începere a lucrărilor şi, probabil, după Paştele Catolic vor şi începe lucrările propriu-zise.

Primăria Voşlăbeni speră să obţină o finanţare de 8 milioane de lei şi prin Compania Naţională de Investiţii (CNI) pentru reabilitarea a încă trei drumuri.

Şi tot prin CNI se doreşte reabilitarea Căminului Cultural din Izvoru Mureşului. Acesta se afla în program anul trecut şi lucrările trebuiau să demareze, însă din lipsă de bani obiectivul a fost scos de pe listă. Acum se speră să fie reintrodus în acest an.

Prin PNRR se doreşte realizarea unui Centru de Colectare cu Aport Voluntar (CAV). Mihail Tinca arăta că valoarea investiţiei acestui centru se ridică la aproximativ 4,5 milioane de lei, iar aici vor putea fi depozitate tipuri de deşeuri ce nu pot fi duse la centrul de la Remetea sau la cele comune: deşeuri textile, mobilier, deşeuri de grădină, din construcţii etc.

În sprijinul fermierilor, al localnicilor care obţin subvenţii de la APIA, primăria doreşte amenajarea unei platforme pentru gunoi de grajd. Însă realizarea ei va mai dura, deocamdată proiectul aflându-se în faza de studiu de fezabilitate.

Şi tot în acest stadiu se află şi modernizarea iluminatului public.

Comuna Voşlăbeni doreşte să intre în cadrul programului naţional, coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin care sunt reabilitate unităţile de învăţământ încadrate în risc seismic. Edilul arăta că, într-o primă fază, şcoala generală a fost evaluată de către un specialist, iar acum se lucrează la un studiu şi se speră ca în trei luni să se intre pe lista programului.

Dintre toate aceste proiecte, Mihail Tinca spunea că în acest an se doreşte să fie finalizată reţeaua de apă şi să se înceapă lucrările de asfaltare a drumurilor şi la CAV.

Deoarece sunt primari care remarcau faptul că au dificultăţi în ceea ce priveşte co-finanţarea proiectelor, l-am întrebat pe Mihail Tinca dacă această situaţie este valabilă şi pentru Voşlăbeni. „Nu poţi să te apuci de tot ce ţi-ai dori dacă nu ai banii respectivi”, ne spunea acesta. Mai preciza că pe lângă co-finanţare, care se poate ridica şi la 10 procente sau mai mult din valoarea unui proiect, autoritatea locală trebuie să suporte şi costul pentru demersurile anterioare lucrărilor: pentru studiul de fezabilitate, avize, expertize etc. „Şi astea încarcă nota şi aici nu există niciun fel de abatere. Dacă vrei să duci, trebuie plătit”, arăta edilul.

Aşadar, spunea Mihail Tinca, „oferta e foarte mare, dar există limită”, referindu-se la multitudinea de oportunităţi prin programele guvernamentale sau europene existente în prezent, dar şi la posibilitatea asigurării părţii financiare de către localităţile mici.

Pensiunile, un grad ridicat de ocupare

Pentru că de Voşlăbeni aparţine şi staţiunea Izvoru Mureşului, care în urmă cu câteva zeci de ani era cunoscută în multe zone din ţară, l-am întrebat pe Mihail Tinca ce oferă, pe timp de vară, din punct de vedere turistic aceasta.

Ne spunea că în Izvoru Mureşului sunt câteva zeci de pensiuni şi case de oaspeţi care în ultimii ani au avut un grad de ocupare destul de ridicat, atât vara, cât şi iarna. „Asta denotă faptul că liniştea zonei, peisajele, drumeţiile care pot fi făcute, atrag turişti”.

Ultimul mandat

Fiind în an electoral, nu putea lipsi întrebarea dacă o să mai candideze pentru un nou mandat de primar.

„Nu mi-am propus să mai candidez pentru un nou mandat pentru că atât sănătatea, cât şi vârsta nu-mi permit să ocup postul în continuare” – spunea Mihail Tinca.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.