Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 50.000 de preşcolari şi elevi încep noul an şcolar 2023-2024 în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 8 mai 2024
Home » Învățământ » Peste 50.000 de preşcolari şi elevi încep noul an şcolar 2023-2024 în Harghita
Peste 50.000 de preşcolari şi elevi încep noul an şcolar 2023-2024 în Harghita

Peste 50.000 de preşcolari şi elevi încep noul an şcolar 2023-2024 în Harghita

  • 99 la sută dintre unităţile şcolare din judeţ sunt autorizate sanitar

În vederea începerii în bune condiţii a noului an şcolar 2023-2024, comisii mixte formate din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – judeţul Harghita, Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita au verificat stadiul pregătirii instituţiilor de învăţământ. Controalele au început în data de 1 septembrie şi se încheie în data de 9 septembrie.

În judeţul Harghita funcţionează în total 505 unităţi de învăţământ din care 500 deţin autorizaţie sanitară de funcţionare, iar cinci unităţi nu au fost autorizate sanitar.

Pentru preşcolari, funcţionează în total 242 de grădiniţe, dintre care 239 cu autorizaţie sanitară de funcţionare şi trei fără autorizaţie sanitară de funcţionare. Potrivit informaţiilor furnizate presei de către Instituţia Prefectului, este vorba despre Grădiniţa cu program normal din satul Răchitiş (comuna Bilbor), care nu a fost autorizată sanitar din cauză că nu dispune de apă curentă, iar grupul sanitar este unul de tip uscat – cu precizarea că ea nu funcţionează, cei nouă preşcolari din sat fiind duşi cu microbuzul la Bilbor; de Grădiniţa cu program normal din satul Comiat (comuna Lunca de Jos), care va depune în perioada următoare documentaţia pentru avizare, dat fiind faptul că abia a finalizat efectuarea unor lucrări de extindere; şi despre Grădiniţa cu program prelungit „Piticii Voinici” din localitatea Tulgheş, care nu a fost autorizată din cauză că funcţionează într-un imobil necorespunzător, în clădirea spitalului din localitate; dar nu pentru multă vreme, Instituţia Prefectului precizând că în localitatea Tulgheş a fost finalizată construcţia unei noi grădiniţe, a cărei clădire va fi recepţionată în scurtă vreme, în care se vor muta copiii de la Grădiniţa „Piticii şi Voinicii”.

Potrivit sursei citate, din cele 225 de şcoli din judeţ, 223 sunt autorizate, în vreme ce două unităţi, ambele din mediul rural, nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare: Şcoala primară din Răchitiş, arondată Şcolii Gimnaziale „O.C. Tăslăuanu” din Bilbor şi Şcoala Gimnazială Plăieşii de Sus, arondată Şcolii Gimnaziale „Dr. Lukács Mihály” din localitate, în ambele cazuri din cauza lipsei apei curente în clădiri şi grupurilor sanitare uscate.

În ceea ce priveşte liceele, fiecare dintre cele 38 existente în Harghita deţin autorizaţia sanitară de funcţionare.

O altă veste îmbucurătoare este că în Harghita a crescut şi numărul corpurilor de clădire care beneficiază de autorizaţie de securitate la incendiu. Potrivit informării transmisă de Instituţia Prefectului, din totalul de 607 corpuri de clădire, un număr de 426 clădiri nu fac obiectul autorizării, 128 sunt autorizate, iar 53 de clădiri şcolare nu sunt autorizate la incendiu, spre deosebire de anul trecut, când 62 de clădiri nu aveau o astfel de autorizaţie.

În ceea ce priveşte igienizarea unităţilor de învăţământ, Instituţia Prefectului anunţă că aceasta a fost finalizată, conform datelor furnizate de primării, în peste 90% dintre acestea, fiind efectuată şi verificarea centralelor termice, fără să fie semnalate probleme. Asigurarea combustibilului necesar încălzirii unităţilor de învăţământ este asigurată în proporţie de peste 85%, iar procedura de achiziţie continuă până la asigurarea întregului necesar pentru anul şcolar 2023-2024.

Potrivit sursei citate, unităţile de învăţământ din Harghita sunt deservite de 84 de microbuze şcolare. „Mai sunt necesare 66 de microbuze şcolare, conform solicitărilor înaintate de primării. Unele microbuze au o stare de uzură avansată (vechime şi număr mare de kilometri) şi necesită eforturi mari financiare pentru a le menţine în stare de funcţionare corespunzătoare”, arată Instituţia Prefectului.

Cât priveşte asigurarea pazei, 266 de instituţii de învăţământ dispun de sisteme de securitate, respectiv de pază proprie şi sisteme de alarmare împotriva efracţiei, 49 au sistem tehnic de monitorizare şi alarmare, iar pentru 172 paza este asigurată prin pază comunală, sisteme de supraveghere video şi sisteme de control acces.

Joi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita a organizat şi o şedinţă de lucru online cu directorii unităţilor de învăţământ, pentru a se asigura că acestea sunt pregătite pentru a-şi putea primi în cele mai bune condiţii elevii. Potrivit inspectorului şcolar general adjunct Cristinel-Fănel Glodeanu, în această săptămână au fost programate toate unităţile de învăţământ să ridice manualele pentru elevi.

„Toate cele care au sosit la inspectoratul şcolar au fost şi sunt în curs de distribuire, astfel încât elevii să înceapă din prima zi cu manualele pe bănci. Nu la toate manualele avem varianta în limba maghiară – dacă anumite manuale nu există, nu aveau cum să facă directorii de şcoli comandă – avem o singură sesizare deocamdată, este vorba despre manualul de Matematică la clasa I-a Secţia maghiară. Vom transmite şi noi către Direcţia Minorităţi din cadrul Ministerului Educaţiei unde avem deficienţe, dacă vor mai apărea şi alte lipsuri între timp şi să vedem, poate reuşim să rezolvăm printr-un transfer între unităţile de învăţământ. Procentul este nesemnificativ şi vorbim despre manuale care nu au ajuns în judeţ într-un procent de sub 1%”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) a mai solicitat directorilor unităţilor de învăţământ să transmită dacă au probleme în ceea ce priveşte siguranţa elevilor, să comunice şi să solicite autorităţilor locale fonduri pentru împrejmuirea cu gard a unităţilor de învăţământ, să ceară bani pentru camere video, în scopul monitorizării.

„Atât deocamdată, săptămâna viitoare vom reveni cu mai multe noutăţi. Le dorim tuturor în primul rând multă sănătate şi mult succes în noul an şcolar, realizări cât mai bune, iar părinţilor şi cadrelor didactice multă răbdare. Ne dorim ca elevii să beneficieze de tot sprijinul educatorilor, învăţătorilor, profesorilor, întreg corpul profesoral să îşi pună competenţele în slujba elevilor pentru buna lor pregătire profesională, iar părinţii să aibă răbdare şi încrederea că suntem parteneri în acest proces educativ. Sprijinim buna desfăşurare a învăţământului şi pregătirea profesională, astfel încât elevii să aibă un parcurs profesional care să le asigure rezultate pe măsură. La începutul anului şcolar se va face o analiză a rezultatelor obţinute atât la Evaluarea Naţională, cât şi la examenul de Bacalaureat şi vom cere ca fiecare unitate de învăţământ să ia măsurile necesare pentru îmbunătăţirea rezultatelor, creşterea procentului de promovabilitate, un aspect foarte important în condiţiile în care nu mai contează media din clasele V-VIII, contează doar rezultatul de la Evaluarea Naţională, ceea ce înseamnă admiterea la liceu. Şi, sigur, este important şi procentul de promovare la Bacalaureat, pentru că ne dorim să avem cât mai mulţi elevi care să finalizeze cu bine liceul şi o pregătire superioară, în conformitate cu studiile şi pregătirea pe care a avut-o fiecare elev”, a spus prof. Cristinel-Fănel Glodeanu.

El a ţinut să mulţumească deopotrivă tuturor instituţiilor din judeţ care sprijină Inspectoratul Şcolar pentru buna colaborare: Instituţia Prefectului, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Inspectoratul de Poliţe Judeţean, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţia de Sănătate Publică, nu numai pentru verificările de la început de an şcolar, ci şi pentru cel acordat în timpul examenelor naţionale.

Anul şcolar 2023-2024 începe în data de 1 septembrie 2023 şi se încheie pe 31 august 2024, potrivit calendarului oficial. Elevii şi copiii de grădiniţă vor începe cursurile luni, 11 septembrie. Pentru al doilea an consecutiv, anul şcolar este organizat pe module de învăţare: cinci module, despărţite de 5 vacanţe.

Iată structura noului an şcolar 2023-2024:

Modulul 1 – de luni, 11 septembrie 2023, până vineri, 27 octombrie 2023;

Vacanţă de toamnă: 28 octombrie 2023 – 5 noiembrie 2023;

Modulul 2 – de luni, 6 noiembrie 2023, până vineri, 22 decembrie 2023;

Vacanţă de iarnă: 23 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024;

Modulul 3 – de luni, 8 ianuarie 2024, până vineri, 9 februarie 2024, respectiv vineri, 16 februarie 2024, sau vineri, 23 februarie 2024, după caz, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educaţiei, cu părinţii/reprezentanţii legali ai acestora şi cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităţilor de învăţământ;

Vacanţă de schi: o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024;

Modulul 4 – de luni, 19 februarie 2024, respectiv luni, 26 februarie 2024, sau luni, 4 martie 2024, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz, până vineri, 26 aprilie 2024;

Vacanţă de primăvară: 27 aprilie 2024 – 7 mai 2024;

Modulul 5 – de miercuri, 8 mai 2024, până vineri, 21 iunie 2024;

Vacanţa de vară: 22 iunie 2024 – 8 septembrie 2024.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.