Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Peste 300 de absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ s-au înregistrat la AJOFM Harghita ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Societate » Peste 300 de absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ s-au înregistrat la AJOFM Harghita ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă
Peste 300 de absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ s-au înregistrat la AJOFM Harghita ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă

Peste 300 de absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ s-au înregistrat la AJOFM Harghita ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă

Peste 300 de absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ s-au înregistrat în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Harghita, în termenul legal de 60 de zile de la data absolvirii, ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, unii dintre aceştia reuşind între timp să se angajeze sau să se înscrie la facultate. Şefa Serviciului „Analiza Pieţei Muncii şi Economie Socială” din cadrul AJOFM Harghita, Jano Edit Andrea, a declarat că în iunie şi iulie, precum şi în prima jumătate a lunii august, în evidenţele instituţiei au intrat 335 de absolvenţi ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Până în data de 15 august, 93 au solicitat indemnizaţie de şomaj, iar 22 au reuşit să se angajeze. Conform reglementărilor în vigoare, absolvenţii au avut un termen de 60 de zile de la data finalizării studiilor pentru a se înregistra la AJOFM şi pot beneficia de indemnizaţie de şomaj din cea de a 61-a zi.

„Foarte mulţi au renunţat la înregistrare pentru că au intrat la facultate. Absolvenţii au un termen de un an să vină şi să solicite indemnizaţia de şomaj. Au dreptul să vină dacă s-au înregistrat în termen de 60 de zile de la absolvire. Dacă şi-au îndeplinit obligaţia de a veni în termen de 60 de zile, ei pot şi după câteva luni să solicite indemnizaţia de şomaj. Se întâmplă ca aceştia să intre la facultate şi să nu ne anunţe. În cursul lunii octombrie noi oricum cerem bazele de date ale facultăţilor mai importante din regiune şi atunci şi pe baza acestora încetăm dosarele. Un şomer neindemnizat sau o persoană în căutarea unui loc de muncă nu întotdeauna ne anunţă pentru că ştie că nu sunt implicaţii băneşti”, a afirmat Jano Edit Andrea.

În ceea ce priveşte situaţia şomajului la nivelul judeţului, aceasta a precizat că la sfârşitul lunii iulie, la AJOFM Harghita, erau înregistraţi 4.516 şomeri, cu 196 mai puţini decât în iunie, scăderea datorându-se şi ieşirii din evidenţe a unor absolvenţi de liceu care au decis să urmeze cursurile unor instituţii de învăţământ superior. Rata şomajului era în judeţ, la sfârşitul lunii trecute, de 3,81 la sută cu 0,17 procente mai redusă decât în iunie. Din totalul şomerilor, 2.456 erau bărbaţi, iar 2.056 femei şi numai 823 făceau parte din categoria celor indemnizaţi.

În iulie au fost înregistrate 218 angajări, în special în domenii precum cel al serviciilor, comerţului şi construcţiilor, dar au fost căutaţi şi destul de mulţi conducători auto. Numărul total al angajărilor este însă unul destul de scăzut, având în vedere faptul că, de pildă, în februarie şi-au găsit un loc de muncă 470 de persoane aflate în evidenţele AJOFM Harghita, iar în martie 377. În judeţ nu au fost anunţate disponibilizări colective pentru perioada următoare.

Procentul şomerilor care au urmat cel mult cursurile învăţământului primar este în continuare unul ridicat în judeţ. Potrivit reprezentantei AJOFM Harghita, 48 la sută dintre şomeri au cel mult 4 clase, aproximativ 23 la sută au urmat cursurile învăţământului gimnazial, 9 la sută sunt absolvenţi de şcoală profesională, 16 la sută de liceu, iar restul au studii postliceale şi universitare.

Cei mai mulţi şomeri din judeţ erau înregistraţi, în iulie, în mediul urban în municipiul Gheorgheni, iar în mediul rural în comunele Atid, Avrămeşti, Ciucsângeorgiu, Mărtiniş, Plăieşii de Jos, Suseni şi Tuşnad.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.