Peste 2,6 milioane de lei repartizate pentru susţinerea dezvoltării şi modernizării localităţilor judeţului | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 9 septembrie 2024
Home » Societate » Peste 2,6 milioane de lei repartizate pentru susţinerea dezvoltării şi modernizării localităţilor judeţului
Peste 2,6 milioane de lei repartizate pentru susţinerea dezvoltării şi modernizării localităţilor judeţului

Peste 2,6 milioane de lei repartizate pentru susţinerea dezvoltării şi modernizării localităţilor judeţului

  • Suma alocată Programului anual de sprijinire a cultelor religioase recunoscute de lege în anul 2023 a fost majorată, ca urmare a numărului mare de solicitări

Premiul PRO HARGHITA se va acorda în acest an unui număr de două persoane – un reprezentant al comunităţii maghiare şi unul al comunităţii româneşti din judeţ, a hotărât forul decizional al administraţiei publice judeţene. Această distincţie este oferită personalităţilor proeminente ale vieţii culturale, ştiinţifice şi publice care au contribuit prin activitatea lor, pe plan local şi naţional, la dezvoltarea şi promovarea judeţului şi constă într-un inel confecţionat din aur de 14 karate cu greutate maximă de 13 grame, personalizat cu stema judeţului şi inscripţia PRO HARGHITA, diploma şi premiul în bani, reprezentând contravaloarea în lei a sumei de 1.500 de euro. În cazul reprezentantului comunităţii maghiare festivitatea de premiere va avea loc joi, 18 mai, iar cea organizată pentru premierea personalităţii aparţinând comunităţii româneşti din judeţ în data de 22 mai. Conform unor reguli nescrise, pentru personalităţile marcante ale comunităţii maghiare acest premiu se acordă anual, iar pentru cele ale comunităţii româneşti din Harghita o dată la patru ani – ultima oară fiind acordat acest premiu în 2019, poetului Ionel Simota.

Consilierii judeţeni au aprobat luni, în cadrul şedinţei ordinare a lunii mai, desfăşurată în comuna Zetea, şi cererile depuse de şase localităţi, solicitate cu caracter de urgenţă, pentru finalizarea proiectelor începute şi pentru alte nevoi.

Astfel, suma de 450.000 de lei a fost alocată comunei Lueta din fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit pe anul în curs, aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, va acoperi parţial investiţia „Alimentare cu apă şi extinderea reţelei de apă potabilă şi de canalizare menajeră în localitate”.

Comuna Secuieni a solicitat şi a primit suma de 150.000 lei pentru realizarea „Canalizării menajere în localitate şi în satele aparţinătoare”, investiţia prin care se vor colecta apele uzate de la gospodării reprezentând o necesitate fundamentală.

Comuna Sântimbru este susţinută cu suma de 550.000 de lei din Fondul constituit din cota de 6% în demersurile de reabilitare a Conacului Henter şi de facilitare a accesului publicului larg la acest obiectiv, prin realizarea unui spaţiu expoziţional, interactiv, de tip muzeal.

Patru sute de mii de lei au fost aprobate pentru comuna Suseni din acelaşi fond la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita pentru sprijinirea dezvoltării localităţilor judeţului. Suma a fost solicitată pentru „Modernizarea patinoarului artificial”, un proiect prin care se urmăreşte asigurarea posibilităţii practicării în permanenţă a sporturilor de iarnă de către copii, tineri şi adulţi şi organizării de competiţii sportive locale.

Comunei Feliceni i-au fost aprobate 600.000 de lei pentru „Reorganizare şi amenajare Piaţa Templomtér” din localitate, iar comuna Mădăraş va benefica de un sprijin financiar în valoare de 500.000 de lei din Fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, pe anul 2023 pentru „Reabilitarea, modernizarea, dotarea clădirii şi amenajarea curţii la Şcoala Gimnazială Kiss Ferenc, clasele V-VIII”, o investiţie necesară pentru atingerea gradului optim de calitate infrastructurală, adecvată legilor şi normelor europene şi naţionale privind calitatea educaţiei primare şi gimnaziale.

Şi comuna Mereşti a solicitat sprijin financiar pentru lucrările de întreţinere periodică pe DJ 132A, drum care face legătura între comuna Mereşti şi Peşterea Orbán Balázs – dată în administrarea localităţii, fiindu-i aprobată repartizarea sumei de 50.000 lei pentru refacerea drumului din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale pe anul 2023.

Forul decizional al administraţiei publice judeţene a aprobat, luni, şi cuantumul cotizaţiilor judeţului în 2023, plătibile către asociaţiile de dezvoltare intercomunitare: 65.526 de lei către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Călimani Giurgeu, 1.104.000 de lei – nivelul maxim al cotizaţiei judeţului Harghita plătibilă către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Harghita” şi 48.485 de lei – cotizaţia judeţului Harghita, prin Consiliului Judeţean Harghita, decurgând din calitatea de membru fondator plătibilă către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Hargita Víz” Egyesület.

În cazul DJ 134, DJ 134A, DN 13C Şoimoşu Mic – Cristuru Secuiesc, km 7+518 – 15+484 sectorul km 15+240 – 15+400, a fost necesară modificarea proiectului iniţial cu soluţii tehnice adaptate cerinţelor locale, iar pentru „Reabilitare DJ 133, între intersecţia DC 15 şi intersecţia DJ 137A la Ulieş” a fost necesară aprobarea DALI-ului conţinând elementele tehnico-economice ale proiectului, a precizat Adrian Chiorean, directorul general adjunct al Direcţiei Generale Tehnice a Consiliului Judeţean Harghita.

Având în vedere numărul mare al cererilor, respectiv valoarea mare a sumelor solicitate în cadrul Programului anual de sprijinire a cultelor religioase recunoscute de lege, care îşi desfăşoară activitatea în judeţul Harghita pe anul 2023, Direcţia Generală Programe şi Proiecte a propus modificarea Listei programelor şi proiectelor care vor fi derulate de Consiliul Judeţean Harghita pe anul 2023, prin majorarea bugetului Programului de sprijinire a cultelor religioase cu suma de 200.000 lei.

Din totalul de patru milioane de lei alocate Programului de sprijinire a cultelor de pe teritoriul judeţului Harghita, Bisericii Ortodoxe i s-a alocat suma de 330.000 de lei pentru proiectele depuse; despre acestea vom povesti pe larg într-un alt material.

Între altele, s-a mai aprobat modificarea nivelului tarifelor pentru utilizarea temporară a imobilului Vila nr. 6 din Băile Homorod, aflat în domeniul public al judeţului Harghita şi în administrarea Şcolii Populare de Artă şi Meserii „Vámszer Géza”, precum şi nivelul taxelor de frecvenţă, de admitere, de eliberare a diplomelor, de folosire a instrumentelor muzicale şi de examene ce se vor aplica începând cu anul şcolar 2023-2024 la Şcoala Populară de Artă şi Meserii „Vámszer Géza”. La stabilirea noilor taxe au fost luate în considerare nivelul inflaţiei, atribuţia instituţiei şi sursele de finanţare ale şcolii, care sunt asigurate din venituri proprii – majoritatea provenite din taxele încasate de la elevi – şi din alocaţia bugetară sub formă de subvenţie de la Consiliul Judeţean Harghita.

Astfel, pentru examenul de înscriere şi testare s-a stabilit o taxă de 60 de lei pentru fiecare candidat pentru anul I, iar taxa pentru eliberarea diplomelor este de 50 lei. Taxa pentru folosirea instrumentelor muzicale este variabilă: 15 lei/lună pentru instrumente de suflat, 25 de lei/lună pentru instrumente de corzi, 35 de lei/lună pentru instrumente cu clape (sintetizator), instrumentele urmând să fie predate către elevi pe baza Actului de predare-primire, unde este specificată şi taxa de folosire şi termenul pentru care este luat în folosinţă.

Taxa de examen este 50 de lei, aplicată în cazul elevilor care au depus cerere de reprogramare a datei examenului de sfârşit de an, iar taxa de frecvenţă se plăteşte integral în cazul în care taxa anuală nu depăşeşte suma de 450 de lei; în caz contrar, plata se face în două rate egale. Prima rată se plăteşte până la finalul perioadei de înscriere şi a doua rată se plăteşte înainte de începerea semestrului II. Taxele se pot achita şi în mai multe rate, cu condiţia ca solicitanţii să depună o cerere la secretariatul şcolii.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.