Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un prim pas spre un oraş „bear-smart” | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Un prim pas spre un oraş „bear-smart”
Un prim pas spre un oraş „bear-smart”

Un prim pas spre un oraş „bear-smart”

  • S-a început implementarea în Băile Tuşnad a unui proiect pilot pentru siguranţa comunităţilor din zonele cu mulţi urşi

Reprezentanţii Organizaţiei GeoEcologice Accent din Băile Tuşnad şi cei ai WWF (Fondul Mondial pentru Natură) România a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, intrarea în faza de implementare a unui proiect pilot pentru siguranţa comunităţilor din zonele cu densităţi mari de urs brun, iniţiat în parteneriat cu primăria staţiunii harghitene. Proiectul a fost iniţiat în contextul preocupărilor pentru găsirea unor soluţii cu adevărat viabile la problemele semnalate tot mai des în localităţile cu densităţi mari de urs brun şi are menirea de a răspunde deopotrivă nevoii de siguranţă a populaţiei şi demersurilor necesare pentru protejarea vieţii sălbatice din zonele respective.

Potrivit iniţiatorilor, în contextul în care în anumite regiuni ale ţări urşii au devenit o adevărată problemă socială, deoarece prezenţa lor în număr mare reprezintă o ameninţare la adresa siguranţei şi integrităţii locuitorilor din zonă şi a gospodăriilor acestora, proiectul complex dezvoltat este menit să transforme Băile Tuşnad în primul oraş „bear-smart” din ţară şi chiar din Europa. Pe de-o parte este vorba despre instalarea sau consolidarea gardurilor electrice, amplasarea unor pubele de gunoi special concepute pentru a nu fi o atracţie pentru urs şi a altor elemente de siguranţă, concomitent cu o monitorizare susţinută a urşilor care apar în zonă şi care riscă să devină habituaţi, adică obişnuiţi cu prezenţa omului.

O altă componentă extrem de importantă în proiect este operaţionalizarea echipei de intervenţie, pentru a preîntâmpina situaţii de risc, practic pentru a preveni pe cât posibil întâlnirile şi conflictele directe între om şi urs. În acelaşi timp, se doreşte conştientizarea populaţiei locale şi turiştii cu privire la păstrarea şi adoptarea unui comportament adecvat specificului acestei zone. Reprezentantul Organizaţiei Geoecologice Accent din Băile Tuşnad, Imecs István, a declarat că proiectul a fost lansat în luna noiembrie a anului trecut printr-o campanie de strângere de fonduri intitulată „Luna urşilor” şi s-a reuşit strângerea unei sume considerabile.

„Fundraising-ul iniţiat de WWF România împreună cu Primăria Băile Tuşnad a avut un succes mare, am strâns aproape 60.000 de euro, din care am dat start pentru un proiect din care se vor implementa măsuri active pentru îmbunătăţirea convieţuirii om-urs. În primul rând, dorim să îmbunătăţim echipamentul echipei locale de intervenţie, dorim să punem colare pe urşi şi să monitorizăm mişcarea lor şi în general activitatea lor în zona oraşului şi nu numai pentru a strânge date relevante pentru echipa de intervenţie, dar şi pentru ştiinţă în general, iar rezultatele care vor apărea, presupunem, spre toamna anului curent vor deveni un model pentru alte localităţi cu probleme similare. Încercăm să definitivăm o metodologie care poate fi folosită peste tot în ţară unde sunt probleme similare, deci ideea noastră este de a deveni un model mic pentru astfel de situaţii şi să muncim nu doar teoretic, prin discuţii, evenimente şi prezenţă online, ci şi practic, adică în teren, fizic, cu animalul în cazul căruia trebuie să găsim soluţii de convieţuire”, a afirmat Imecs István.

La rândul său, Alexandra Sallay Moşoi, care este proiect manager tehnic din partea WWF România, a precizat că se intenţionează, între altele, capturarea a patru urşi în zonă, cărora să li se pună la gât colare cu dispozitive GPS pentru a putea fi monitorizaţi.

„Urmărim în primul rând o abordare holistică. Avem partea aceasta de colaborare cu Primăria Băile Tuşnad şi cu Asociaţia GeoEcologică Accent. Noi venim cu expertiză în special pe partea de monitoring a urşilor. Asta înseamnă că o să capturăm patru urşi şi o să le punem colare GPS să putem să le urmărim mişcarea în spaţiu şi timp. Datele de pe colare o să le folosim pentru a crea în primul rând nişte hărţi pentru vizualizarea intrărilor urşilor în oraş şi de asemenea mişcarea în habitate. Informaţiile acestea o să ajungă şi la echipa locală de intervenţie pentru a se putea mişca şi acţiona mai repede şi mai eficient în cazul intrării urşilor în localitate. Este primul proiect din partea WWF care se ocupă în special de urşii habituaţi din România. Au existat nişte proiecte şi înainte prin care s-au pus colare în Băile Tuşnad pe urşi, dar mai mult cu scopul de a fi relocaţi. O să avem şi workshop-uri în care să arătăm cum poate să fie folosit gardul electric mai eficient. Colarele şi echipamentele GPS şi de monitorizare o să rămână la sfârşitul proiectului în posesia primăriei din Băile Tuşnad. Noi dorim să continuăm cu acest proiect, dar asta depinde foarte mult în primul rând de succesul acestuia şi de finanţare”, a spus Alexandra Sallay Moşoi, care a adăugat că este în proces de derulare şi achiziţionarea unor echipamente pentru echipa locală de intervenţie, între care şi staţii de emisie-recepţie.

În cadrul conferinţei de presă de la Băile Tuşnad au fost prezentate şi mai multe detalii legate de proiectul „WatchBear & AdvoCity – urşi şi oameni pentru viitor comun”, implementat în perioada 15.03.2022-14.03.2024, de organizaţia GeoEcologică Accent în parteneriat cu Asociaţia Vox Iuventutis şi Primăria Băile Tuşnad, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Acest proiect are ca scop îmbunătăţirea implicării civice în zona destinaţiei ecoturistice Băile Tuşnad şi împrejurimi în cadrul proceselor publice de luare a deciziilor, în contextul convieţuirii armonioase între om şi urs prin instrumente participative şi activităţi watchdog. Proiectul are patru piloni pe care echipa de implementare se bazează pentru a îmbunătăţi coexistenţa om-urs. Doi dintre aceştia au fost deja puşi în practică în cursul anului, fiind vorba despre TuşnadEcoBearFest şi TuşnadEcoBeaConf, un festival tematic şi o conferinţă de specialitate. Ambele au urmărit să prezinte publicului provocările, soluţiile şi viziunile coexistenţei. În cadrul conferinţei de presă a fost prezentată şi aplicaţia mobilă dezvoltată pentru localnici şi turişti, TusnadEcoBearWatch, care poate fi folosită pentru a raporta orice eveniment, urme sau pagube legate de urşi, iar jurnaliştii au avut posibilitatea să viziteze şi o sală tematică pentru vizitatori, denumită TuşnadEcoBearCave, unde va exista posibilitatea aflării de informaţii interesante despre istoria oraşului Băile Tuşnad, relaţia sa cu urşii şi toate activităţile menite să îmbunătăţească coexistenţa om-urs, dar şi vizionarea unor exponate, proiecţii de filme, existând mai multe elemente interactive şi prezentări coordonate.

„Am relatat despre cei 4 piloni importanţi în cadrul măsurilor pe care dorim să le punem în practică în ceea ce priveşte coexistenţa om-urs, aici în oraş şi în împrejurimile oraşului. Colegul nostru a prezentat sala de vizitare, unde practic se doreşte prezentarea istoriei oraşului în relaţia cu ursul, ursul în sine, conflictele, soluţiile existente şi planurile pentru viitor. Sala va fi inaugurată în cadrul Zilelor Oraşului, care vor avea loc în 24-25 iunie. Totodată, am prezentat aplicaţia Tusnad EcoBearWatch, care ne va ajuta să strângem date, informaţii de la turişti şi localnici referitoare la prezenţa urşilor în oraş. O echipă formată în cadrul Primăriei Băile Tuşnad se ocupă de aceste informaţii, poze, filmări sau texte care intră în aplicaţie şi încearcă să rezolve aceste probleme. Obiectivul nostru este de a evita mesajele RoAlert inutile, pentru că sunt multe lucruri care pot fi rezolvate la nivel local şi astfel încercăm să evităm un deranj inutil la nivelul oraşului pentru probleme minore. Cu siguranţă, atragem atenţia turiştilor şi utilizatorilor ca în cazul în care există pericol direct să sune la 112, avem şi în aplicaţie un buton pentru asta, deci nu trebuie să ieşim din aplicaţie şi să sunăm separat la acest număr. Festivalul şi conferinţa TuşnadEcoBearFest şi TuşnadEcoBeaConf care au fost organizate şi vara trecută vor avea loc în toamna anului curent împreună cu un summit internaţional despre carnivore mari. Summit-ul va fi organizat între 27 şi 29 septembrie la Bucureşti, după care secţiunea pentru urşi va fi organizată în cadrul conferinţei şi festivalului nostru, aici la Băile Tuşnad, în 30 septembrie şi 1 octombrie. Este foarte important deoarece, cu acest eveniment, conferinţa noastră devine una internaţională. Dorim să atragem cât mai mulţi din alte ţări cu probleme similare şi să venim cu bune practici pentru comunitatea noastră şi în general pentru România, acesta este obiectivul principal”, a declarat reprezentantul organizaţiei GeoEcologice Accent, Imecs István.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.