Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Situaţia SC Aqua CălimaniOperatorul de apă şi canalizare din municipiul Topliţa intră în proces de reorganizare după demisia administratorului | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 4 mai 2024
Home » Societate »
Situaţia SC Aqua Călimani
Operatorul de apă şi canalizare din municipiul Topliţa intră în proces de reorganizare după demisia administratorului
<h5><i>Situaţia SC Aqua Călimani</i></h5>Operatorul de apă şi canalizare din municipiul Topliţa intră în proces de reorganizare după demisia administratorului

Situaţia SC Aqua Călimani
Operatorul de apă şi canalizare din municipiul Topliţa intră în proces de reorganizare după demisia administratorului

  • Reţeaua de apă şi canalizare din municipiu are nevoie de investiţii importante, dar societatea se confruntă cu mari probleme financiare
  • Administratorul demisionar al societăţii: „Am 50 de persoane insolvabile. Ce poţi să-i faci? Să-i tai apa, care e o problemă socială foarte gravă”
  • Administratorul public al municipiului: La case, în general, sunt foarte mulţi utilizatori racordaţi ilegali

În cadrul şedinţei de Consiliu Local de miercuri a fost discutată şi problema SC Aqua Călimani, practic a apei potabile şi a celei menajere din municipiul Topliţa.

Recent, administratorul SC Aqua Călimani, ing. Dorin Chiheri, şi-a prezentat demisia, invocând motive de sănătate. Cum societatea se află în subordinea Primăriei municipiului Topliţa, a fost nevoie de demararea de către Consiliul Local (CL) a procedurilor pentru constituirea noului organ de conducere.

Şi totul a început în şedinţa de miercuri, când au fost desemnate două persoane în calitate de reprezentanţi ai CL în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA). Este vorba despre consilierii locali Server Hirişcău şi Călin Man.

Următorul pas va fi cel pentru constituirea Consiliului de Administraţie şi, ulterior, nominalizarea administratorului executiv sau angajarea unui director care să conducă societatea.

Călin Man, recent propus în cadrul AGA, spunea, în cadrul şedinţei de consiliu local, că, la fel cum şi celelalte instituţii aflate în subordinea primăriei beneficiază anual de finanţare de la bugetul local, odată cu adoptarea bugetului pe 2024 ar trebui să fie susţinută şi activitatea acestei societăţi.

„În urma desemnării în CA, împreună cu unul dintre colegi, vom încerca să administrăm în mod judicios şi conform legii activitatea acestei firme, numai că unul dintre impedimentele mari este subfinanţarea; doi: problemele de infrastructură cu care se confruntă firma, adică reţelistica învechită, cârpită şi cu multe sincope”, preciza Călin Man.

Administratorul demisionar al societăţii: Dacă nu se majorează preţul apei, aceasta nu mai poate funcţiona

Prezent la şedinţa de CL de miercuri, ing. Dorin Chiheri a prezentat situaţia în care se află societatea, motivele pentru care o parte din populaţie nu are apă, dar şi de ce Aqua Călimani nu poate înregistra profit şi trebuie să se bazeze pe finanţările venite de la bugetul local.

Acesta arăta faptul că ajutorul primit de la CL a constat doar din majorări de capital ţintite pentru anumite investiţii şi nu s-au îndreptat către asigurarea salariilor.

Spunea că veniturile sunt foarte reduse, motiv pentru care, în ultima perioadă, a fost nevoie de reducerea de personal, de la 57 la 28 de persoane.

În privinţa veniturilor şi cheltuielilor, acesta arăta că în Topliţa se poate vinde 360.000 mc de apă pe an. Accepta şi faptul că există pierderi pe reţea care trebuie rezolvate, precum şi sustrageri de apă.

În acelaşi timp, preţul curentului a crescut de la 50 de bani la 1,30 lei, iar noua staţie de epurare consumă mai multă energie electrică decât cea veche – însă, calitatea apei revărsate este bună.

Referindu-se la facturile neîncasate, ing. Dorin Chiheri arăta că acestea se ridică la 870.000 de lei. Însă, din acestea, 220.000 lei sunt facturi curente. Alte facturi, în valoare de aproximativ 200.000 de lei, nu se pot recupera, fiind vorba de consumatori de pe străzile Târgului şi Dealului, care stau în locuinţe sociale. „Am situaţia cu executările silite: insolvabil, insolvabil, insolvabil. Am 50 de persoane insolvabile. Ce poţi să-i faci? Să-i tai apa, care e o problemă socială foarte gravă”, spunea administratorul SC Aqua Călimani.

Aşadar, „dacă nu se majorează preţul apei, nu mai poate funcţiona. (…) Nu se mai pot plăti salariile. (…) Din ce vindem apă în Topliţa, societatea funcţionează la o linie de avarie. La uzină au mai rămas 4 persoane, nu mai este resursă din care să-i plăteşti”, arăta administratorul SC Aqua Călimani care şi-a dat recent demisia.

Ca o comparaţie, dacă preţul unui metru cub de apă în Topliţa este de 3,24 lei, recent, în Miercurea-Ciuc, acesta a ajuns la 6,38 lei.

De asemenea, în viitorul apropiat sunt necesare investiţii importante: realizarea aducţiunii, modernizarea uzinei de apă şi staţiei de captare.

Şi totuşi, în ultimii ani, s-a reuşit extinderea reţelei de apă spre exteriorul localităţii, ajungând de la 26 de km, la 78 km. La fel şi reţeaua de canalizare, care a fost extinsă de la 30 la aproape 70 km.

Ing. Dorin Chiheri arăta că în zonele în care a fost extinsă reţeaua de apă se folosesc pompe, iar uneori presiunea este scăzută. Şi de aici şi problemele apărute în luna ianuarie. „S-au întâmplat două probleme tehnice, a scăzut presiunea la reţelele de apă în zonele de sud (Zencani, Vale, capătul Moglăneştiului)” – spunea ing. Chiheri Dorin.

Administratorul public al municipiului: Majoritatea caselor de vacanţă plătesc 5 mc de apă

Despre aceste probleme a vorbit şi Ciprian Rugină, administratorul public al municipiului. Acesta arăta că, de-a lungul timpului, Primăria Topliţa a făcut tot ce înseamnă lucrare de investiţie şi extindere. De asemenea, în imediata perioadă „se va da ordinul de începere pentru lucrarea pe care o aşteaptă toată lumea: aducţiunea. Este partea de captare, este aducţiunea până la uzina de apă şi modernizarea uzinei de apă”.

Ciprian Rugină a punctat şi două aspecte importante cu care se confruntă societatea.

Este vorba de faptul că multă lume este racordată ilegal. „Pe partea de străzi, la case în general, sunt foarte mulţi utilizatori racordaţi ilegali – şi o spun în cunoştinţă de cauză. (…) Aş face un apel la cetăţeni, aceia care sunt cu musca pe căciulă, să vină de bună voie la Aqua Călimani şi să intre în legalitate, pentru că nu-i spânzură nimeni”, spunea administratorul public al municipiului.

„Şi aş mai propune CL şi noii conduceri, de urgenţă, să se adopte un regulament sau un plan de investiţii pentru a se pune apometre. Nu mi se pare corect ca marea majoritate a caselor de vacanţă – şi ştiţi bine ce zic prin case de vacanţă – să fie cu pauşal de 5 mc. Sunt unii lăudabili, care au acceptat şi au zis noi consumăm, până ne punem contor, 35-50 de mc, dar ştim bine că la un motel, când e plin de turişti, se duce mare cantitate de apă şi trebuie contor. (…) Nu poţi să pui 5 mc sau 10 mc, cum avem fiecare la case”, spunea Ciprian Rugină.

Acesta a mai vorbit despre probleme de alimentare în anumite cartiere, spunând că din cauza consumului foarte mare de apă în momentul în care adâncimea din bazine ajunge la 1,8 metri, din cauza presiunii scăzute, consumatorii din Zencani sau pe Vale nu au apă. Iar angajaţii de la uzina de apă se chinuiesc să menţină în bazin 1,80-2 metri maximum.

***

SC Aqua Călimani SRL s-a înfiinţat în baza Hotărârii Consiliului Local al municipiului Topliţa nr. 105/20.07.2010 ca urmare a reorganizării Serviciului Public de Alimentare cu Apă şi Canalizare.

Contractul de delegare directă a gestiunii prin concesiune de către Consiliul Local Topliţa către SC Aqua Călimani SRL a fost aprobat prin HCL nr. 117/29.07.2010, pentru o perioadă de 25 ani.

Obiectul principal de activitate este captarea, tratarea şi distribuţia apei potabile în municipiul Topliţa, judeţul Harghita.

Consemnare de LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.