Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Modificarea bugetului judeţului Harghita – necesară pentru implementarea în timp util a proiectelor prin PNRR | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Societate » Modificarea bugetului judeţului Harghita – necesară pentru implementarea în timp util a proiectelor prin PNRR
Modificarea bugetului judeţului Harghita – necesară pentru implementarea în timp util a proiectelor prin PNRR

Modificarea bugetului judeţului Harghita – necesară pentru implementarea în timp util a proiectelor prin PNRR

  • Peste 1,4 milioane de lei alocate pentru dezvoltarea proiectelor unora dintre localităţile judeţului

Consiliul Judeţean Harghita s-a reunit, luni, în şedinţă extraordinară, caracterul de urgenţă fiind dat de modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului, în scopul implementării în timp util a proiectelor privind achiziţionarea de microbuze verzi pentru elevii din judeţul Harghita şi dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a 83 unităţi de învăţământ şi conexe din judeţul Harghita, precum şi pentru lucrări de întreţinere drumuri judeţene.

„Avem două proiecte mari în PNRR – digitalizarea şcolilor şi autobuze pentru elevi, pentru care contractele au fost semnate. În afară de asta, mai avem câteva scăderi la achiziţii publice, mai avem două lucrări la trotuare pentru care nu am finalizat documentaţiile şi nici proiectul mare Hargita Víz nu a pornit, astfel şi suma de acolo a rămas. Mai avem venituri şi din vânzarea unei locuinţe la Odorheiu Secuiesc. (…) Trebuie să cumpărăm un nou server pentru sistemul informatic şi mai sunt mici modificări la instituţiile subordonate, respectiv am solicitat Direcţiei Tehnice ca la întreţinerea de drumuri să facem reparaţiile înaintea iernii – traverse, pereţi de sprijin, poduri la care iarna poate cauza pagube mari. În mare despre asta ar fi vorba în modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului”, a explicat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita.

În cadrul şedinţei extraordinare au fost aprobate şi noi alocări din Fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean constituit din cota de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa în 2023.

Astfel, comunei Mihăileni i-a fost repartizată suma de 140.000 de lei. Primăria a solicitat alocarea de sume pentru „Finanţarea lucrărilor de amenajare teren al obiectivului Realizare statuie husar cu acoperire şi amenajări teren”.

Comunei Păuleni-Ciuc i s-a aprobat o alocare în sumă totală de 120.000 lei din acelaşi fond aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita. Banii primiţi vor fi folosiţi pentru două dezvoltări: „Extinderea reţelei electrice” în localitate (50.000 de lei) şi pentru achiziţionarea unei remorci şi a echipamentelor necesare dotării echipei de pompieri voluntari Şoimeni (70.000 de lei).

Comunei Sânsimion i s-au repartizat 200.000 de lei din Fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit pe anul 2023 pentru achiziţionarea unui imobil necesar înfiinţării Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţa Persoanelor Sânsimion, iar oraşului Bălan 200.000 de lei. Banii solicitaţi de Primăria Bălan vor fi folosiţi pentru realizarea a trei investiţii: pentru „Reparaţii la podurile de peste Râul Olt şi de peste pâraiele de pe străzile laterale (100.000 de lei), pentru „Dotarea Grădiniţei Cseperedő pentru activităţile de grădiniţă de vară” (50.000 de lei) şi pentru „Amenajare piaţetă în zona centrală a localităţii” (50.000 de lei).

Comunei Tomeşti i s-a aprobat, luni, o alocare în valoare de 500.000 de lei din Fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, în curs pentru „Modernizarea drumului comunal DC358” din localitate, iar comunei Ciucsângeorgiu i s-a aprobat alocarea sumei de 250.000 de lei din acelaşi fond, pentru „Eficientizarea energetică a clădirilor publice din localitate”.

Consiliul Judeţean şi-a însuşit cotizaţia judeţului Harghita plătibilă către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Pro Cultura Siculi” Közösségek Közti Társulás (parteneriat intercomunitar), pe anul 2023, în sumă de 120.000 de lei. La acelaşi capitol, autoritatea administraţiei publice constituită la nivel judeţean a aprobat însuşirea parţială a cotizaţiei judeţului Harghita plătibilă către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „SIMD Harghita”, pe semestrul al II-lea, în valoare de 500.000 de lei.

Între altele, în cadrul şedinţei extraordinare convocată luni s-a mai aprobat acordarea unei alocaţii bugetare în sumă de 50.000 lei din bugetul de venituri şi cheltuieli al Consiliului Judeţean Harghita, Direcţiei Judeţene pentru Sport Harghita – în calitate de organizator – pentru co-finanţarea competiţiei „ETTU (European Table Tennis Union – n.a.) CUP MEN” în parteneriat cu Asociaţia Club Sportiv „Szekelyudvarhely Asztalitenisz Klub” (Clubul de Tenis de masă Odorheiu Secuiesc), care se va desfăşura în perioada 19-23 octombrie 2023 în municipiul de pe Târnava Mare. Competiţia organizată anual aduce un plus de imagine judeţului Harghita, atât pe plan intern, cât şi internaţional, crescându-i cota de apreciere în Europa şi asigură participarea echipei de Liga I la tenis de masă a Asociaţiei Club Sportiv „Szekelyudvarhely Asztalitenisz Klub” Odorheiu Secuiesc, la o competiţie de talie europeană. Bugetul total al competiţiei este de 70.000 de lei.

Un număr de 15 persoane vor reprezenta Consiliul Judeţean Harghita la consfătuirile profesionale şi la schimbul de experienţă în domeniul administraţiei publice locale care vor fi organizate în perioada 16-19 octombrie 2023 în judeţul Heves din Ungaria. Componenţa nominală a delegaţiei, precum şi alocarea sumelor necesare vor fi aprobate de către preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, iar cheltuielile de deplasare vor fi suportate din bugetul local al Consiliului Judeţean Harghita pe anul 2023 şi estimările pe anii 2024-2026 – Programul de sprijinire şi dezvoltare a relaţiilor de înfrăţire cu judeţele şi regiunile din afara ţării, pe anul 2022-2024.

În cadrul şedinţei a fost aprobată şi prelungirea contractului pentru utilizare şi acces în zona drumului public situată în zona DN 12A km 0+550-0+925, încheiat între Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA prin Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Braşov şi judeţul Harghita, pentru o perioadă de 5 ani. Prin acest contract încheiat, judeţul Harghita se obligă să achite către administratorul sectorului de drum DN 12A km 0+550-0+925 anual o valoare totală de 945 euro.

UAT judeţul Harghita – prin Consiliul Judeţean Harghita – s-a asociat cu UAT Cristuru Secuiesc – prin Consiliul Local Cristuru Secuiesc – în vederea realizării investiţiei „Reconfigurare traseu DJ 134A km în zona lacurilor Cristuru Secuiesc”, fiind aprobat cu acest prilej şi modelul contractului de asociere, în vederea realizării investiţiei.

Iar vicepreşedintele Bíró Barna Botond a fost mandatat, ca reprezentant al Consiliului Judeţean Harghita, să aprobe nivelul maxim al cotizaţiei judeţului Harghita plătibil către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Harghita”, decurgând din calitatea de membru fondator, în sumă de 1.354.000 de lei.

Patru delegaţi ai CJ Harghita vor onora invitaţia lansată de preşedintele Adunării Generale a judeţului Békés (Ungaria), participând în perioada 19-22 octombrie 2023 la consfătuiri profesionale şi schimb de experienţă în domeniul administraţiei publice locale, a turismului şi tradiţiilor culturale, precum şi pentru a participa la programele ocazionate de evenimentul Festivalul Cârnaţilor de la Békéscsaba. Totalul cheltuielilor estimative ale deplasării în străinătate se ridică la 2.691 lei.

La finalul şedinţei extraordinare, consilierul judeţean Tőkés Lehel a solicitat să ia cuvântul, arătând că în zona Gheorgheni mai sunt localităţi care nu au primit încă alocările din Fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, deşi acestea au fost încărcate, dorind să afle „unde s-au împotmolit lucrurile”? „Cred că nu vrem să păţim ca la Ditrău, să intrăm într-o dezbatere cui ce i se cuvine”, a spus domnia sa, precizând că este vorba despre şapte localităţi, între care Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc, Tuşnad, Frumoasa, Lunca de Sus.

În ceea ce priveşte municipiul Odorheiu Secuiesc, răspunsul a venit din partea vicepreşedintelui Bíró Barna Botond.

Odorheiu Secuiesc va primi bani atunci când va prezenta cum a cheltuit banii de anul trecut. Din păcate, ne aflăm în situaţia în care anul trecut am dat un milion de lei municipiului Odorheiu Secuiesc, cea mai mare sumă pe care am dat-o vreodată din cota de 6% acestui municipiu, ca să facă studiul de fezabilitate pentru varianta de drum. Anul acesta l-am întrebat pe dl primar cum stăm şi mi-a răspuns în februarie-martie că de acum înainte doresc să facă licitaţia pentru studiul de fezabilitate, ceea ce înseamnă că cei un milion de lei se află şi acum la Primăria Odorheiu Secuiesc şi mai grav este că valoarea reală a acelui milion de lei de anul trecut este acum de 700.000 de lei. Ca să dăm bani pe care ani de zile să îi ţină în cont nu vom sprijini acest lucru, pentru că sunt foarte multe UAT-uri care pot ajunge în incapacitate de plată în octombrie-noiembrie. În ceea ce priveşte zona Odorhei, banii care nu au fost daţi au avut la bază acest motiv. Despre zona Cristuru Secuiesc pot să spun că dl primar mi-a solicitat o întrevedere şi mâine la ora 13:00 ne vom întâlni şi vom discuta. Dar în zona Odorhei mereu aplicăm principiul că totdeauna domnii primari semnalează în ce lună doresc să primească banii, la începutul anului toţi ştiu cam ce sumă li se cuvine”, a concluzionat vicepreşedintele CJ Harghita Bíró Barna Botond.

DANILELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.