Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Povestea savantului Victor Babeş în expoziţia „Bucureştiul maghiar. Povestea unei diaspore” | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Cultură » Povestea savantului Victor Babeş în expoziţia „Bucureştiul maghiar. Povestea unei diaspore”
Povestea savantului Victor Babeş în expoziţia „Bucureştiul maghiar. Povestea unei diaspore”

Povestea savantului Victor Babeş în expoziţia „Bucureştiul maghiar. Povestea unei diaspore”

Cu toţii putem lega numele lui Victor Babeş de domeniul vast al bacteriologiei, o arie de cercetare în medicină pe care a revoluţionat-o. În 1885, publica la Paris, alături de Andre Victor Cornil, primul tratat de bacteriologie din lume cu titlul „Bacteriile şi rolul lor în anatomia şi histologia patologică a bolilor infecţioase”. Datorită cercetărilor sale, bacteriologia s-a impus ca disciplină în marile facultăţi din Europa şi SUA, iar azi e nelipsită din orice facultate sau şcoală care formează medici şi asistenţi medicali.

Bacteriolog, morfopatolog, profesor universitar, membru al Academiei Române, Babeş a fost triplu laureat al Academiei de Ştiinţe din Paris şi distins cu premiile Montyon şi Breant. Din povestea pe care curatorul Adrian Majuruo conturează în jurul acestei mari personalităţi a culturii universale, aflăm că prin toată activitatea sa, desfăşurată la Budapesta, iar ulterior, timp de patru decenii la Bucureşti, Victor Babeş a creat mereu legături între cele două capitale, demonstrând că ştiinţa este universală şi apolitică, menită să unească umanitatea. Când a părăsit Budapesta în favoarea Bucureştiului, oamenii de ştiinţă de acolo au simţit o mare pierdere pentru comunitatea ştiinţifică.

Cum a ajuns Victor Babeş om de ştiinţă? – aceasta e o întrebare la care poate nici nu ne-am gândi prea mult azi, întrucât poate rezulta aproape redundantă, însă un aspect foarte interesant pe care puţini îl cunosc legat de marele om de ştiinţă este că aspiraţia lui a fost aceea de a deveni actor, iar calea medicinii a luat-o în urma unei tragedii instalate brusc în mijlocul familiei cu nouă copii, când una dintre surori s-a îmbolnăvit şi a murit foarte timpuriu.

Vă invităm în expoziţia de la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc, până pe 12 noiembrie, să descoperim şi mai multe aspecte interesante legate de personalitatea marelui Victor Babeş. Aici veţi găsi documente inedite din patrimoniul Muzeului „Victor Babeş” din Bucureşti, recomandări care îi atestă calităţile şi aspecte legate de activitatea ştiinţifică şi didactică.

Cosmina M Oltean

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.