Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Încă trei martori au fost audiaţi în procesul preşedintelui CJ Harghita în care este judecat, printre altele, pentru abuz în serviciu | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Încă trei martori au fost audiaţi în procesul preşedintelui CJ Harghita în care este judecat, printre altele, pentru abuz în serviciu
Încă trei martori au fost audiaţi în procesul preşedintelui CJ Harghita în care este judecat, printre altele, pentru abuz în serviciu

Încă trei martori au fost audiaţi în procesul preşedintelui CJ Harghita în care este judecat, printre altele, pentru abuz în serviciu

Unul dintre ei, angajat al firmei care a asigurat supravegherea lucrărilor pe două drumuri judeţene, a vorbit în faţa instanţei despre neregulile pe care le-a identificat în urma măsurătorilor şi constatărilor din teren

Alţi trei martori propuşi prin actul de sesizare al instanţei au fost audiaţi, luni, la Tribunalul Harghita, în procesul preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, în care este judecat, alături de alte persoane, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care şi abuz în serviciu.

Unul dintre martori, înlocuitor al dirigintelui de şantier, a relatat în faţa instanţei neregulile pe care le-a identificat în urma măsurătorilor şi constatărilor din teren la execuţia lucrărilor la drumurile judeţene 131 şi 124. Angajatul firmei care a asigurat dirigenţia de şantier pentru lucrările efectuate la drumurile judeţene 131 şi 124 a declarat că, după ce a efectuat măsurătorile şi în urma constatărilor din teren, a semnalat faptul că proiectele tehnice iniţiale nu au fost respectate, iar modificările s-au făcut fără să se fi obţinut toate documentele legale necesare, astfel că decontarea lucrărilor nu se putea realiza.

Acest martor a mai dat declaraţii în faţa instanţei în 2017, însă completul de judecată s-a schimbat, iar potrivit legii trebuia audiat din nou de magistratul care a preluat cazul.

În rechizitoriul procurorilor DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureş se arată, printre altele, că „în luna decembrie 2010, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, inculpatul Borboly Csaba a dispus, în mod nelegal şi nejustificat, decontarea sumei de 1.888.914,20 lei în favoarea constructorului SC STRAVIA GROUP SRL pentru o serie de lucrări de reabilitare a unui drum judeţean. Plata s-a făcut în condiţiile în care preţurile firmei care a câştigat licitaţia erau cu mult mai mari decât cele ale firmei excluse din procedura de licitaţie, în care dirigintele de şantier nu a fost de acord cu acceptarea la plată a lucrărilor şi în condiţiile în care proiectul iniţial nu fusese respectat în ce priveşte grosimea asfaltului şi nici nu exista o dispoziţie de modificare a acestui proiect”.

În legătură cu execuţia lucrărilor la drumul judeţean 131, martorul a arătat că trebuiau modernizaţi 6,4 kilometri, ceea ce presupunea, conform proiectului tehnic, aşternerea a trei straturi de asfalt: de bază, intermediar şi de uzură. Însă, în urma verificărilor s-a constatat că s-a turnat un singur strat de asfalt, fără ca modificările la proiectul tehnic să fi întrunit prevederile legale.

„Noi am purtat corespondenţă simultan cu beneficiarul şi constructorul, că decontarea nu poate să aibă loc din cauză că era omisiunea de strat interior, fără proces-verbal dat de proiectant”, a spus înlocuitorul dirigintelui de şantier în faţa instanţei.

Acesta a mai spus, răspunzând la o întrebare, că o lucrare contractată care avea ca obiect executarea celor trei straturi, fără acordul proiectantului şi al beneficiarului, „e ilegal, pentru că din punct de vedere tehnic nu se justifică”.

În legătură cu DJ 124, Nădejdea – Livezi, înlocuitorul dirigintelui de şantier a declarat că obiectul contractului era „ranforsarea drumului, cu specificaţia de supralărgire în ambele părţi, printr-un strat de macadam, pe care trebuia aşternut strat de asfalt”. Potrivit acestuia, constructorul a vrut să deconteze aceleaşi cantităţi de materiale care au fost prevăzute de proiectant, „ceea ce sărea în ochi”.

„Am făcut măsurătorile de rigoare, din care a reieşit că faţă de ceea ce se vrea a se deconta, nici pe departe nu s-a realizat. Mai cu seamă că trebuia să se fi făcut săpături în ambele părţi ale fostului carosabil şi să se fi făcut straturile de infrastructură drum finalizat cu macadamul, pe care să se toarne asfaltul, supralărgire care nu a fost deloc efectuată. Am semnalat în scris ce am sesizat beneficiarului şi constructorului şi am semnalat cu vehemenţă că situaţiile de lucrări nu se pot plăti”, a declarat martorul în faţa instanţei.

Bărbatul a mai spus că îşi menţine declaraţiile anterioare date în faza de urmărire penală şi în faţa celuilalt complet de judecată. Audierea a durat aproximativ 2 ore, avocaţii inculpaţilor adresând martorului mai multe întrebări.

Luni, în faţa instanţei de judecată au mai dat declaraţii alţi doi martori, unul de la societatea care a asigurat supravegherea lucrărilor la cele două drumuri judeţene, iar celălalt de la o firmă de construcţii care nu a executat lucrări la cele două drumuri, ambii menţinându-şi declaraţiile anterioare.

Tot la acest termen mai trebuiau audiaţi alţi doi martori, printre care şi dirigintele de şantier care a refuzat să semneze situaţia de lucrări în vederea decontării în cazul celor două drumuri judeţene, aceştia urmând să fie citaţi la următorul termen cu mandat de aducere. Alături de ei vor mai fi audiaţi alţi doi martori.

Următorul termen va fi în data de 2 octombrie, după ce judecătorul a anunţat la finalul şedinţei de judecată anterioare că, din cauza duratei lungi a acestui proces, termenele vor fi din 2 în 2 săptămâni.

xxx

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, este judecat în acest proces pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (câte 3 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (3 acte materiale), două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

Alături de Borboly Csaba au mai fost trimise în judecată 12 persoane, însă trei dintre ele şi-au recunoscut faptele şi au fost condamnate. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.