Noi incubatoare de afaceri în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 9 decembrie 2021
Home » Economic » Noi incubatoare de afaceri în Harghita
Noi incubatoare de afaceri în Harghita

Noi incubatoare de afaceri în Harghita

Consiliul Judeţean Harghita îşi doreşte câte un incubator de afaceri în fiecare oraş din judeţ. În acest scop s-a aprobat, la şedinţa ordinară a CJ, modificarea studiilor de fezabilitate pentru incubatoarele de afaceri, astfel încât acestea să se realizeze cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, în baza unor parteneriate încheiate de consiliul judeţean cu primăriile. Noi incubatoare de afaceri vor fi ridicate astfel la Miercurea Ciuc şi Cristuru Secuiesc. Se preconizează ca cel din Miercurea Ciuc să fie amenajat într-o clădire ce aparţine oraşului, lângă Băile Jigodin şi ar urma să sprijine afacerile din domeniul creativ. La Cristuru Secuiesc, incubatorul de afaceri va sprijini afacerile din industriile textilă şi a pielăriei şi urmează să fie construit în apropierea Grupului Şcolar „Zeyk Domokos”. Incubatorul de afaceri de la Odorheiu Secuiesc funcţionează la capacitate maximă şi se intenţionează ridicarea celui de-al doilea incubator, tot cu finanţare prin POR, care va prelua noile solicitări din zonă. „Vrem să motivăm cât mai mulţi tineri să îşi deschidă afaceri, implicându-se activ în viaţa economică a judeţului”, a precizat Borboly Csaba.

65 de milioane de lei pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă

SJU are nevoie de 65 de milioane de lei pentru reabilitarea, modernizarea şi extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe de la Guvernul României. Lucrările urmează să fie preluate de Compania Naţională de Investiţii şi se preconizează să dureze în jur de trei ani. Investiţia se va adăuga celor deja realizate, în scopul încadrării unităţii ca spital clinic regional.

Consilierii judeţeni au votat luni, în şedinţa ordinară care a avut loc la Dăneşti, şi alocarea mai multor fonduri pentru reabilitarea DJ 131A, porţiunea care leagă Mărtiniş de satul Comăneşti, suma alocată iniţial, în valoare de 16 milioane de lei, fiind majorată la 21 de milioane de lei.

De asemenea, s-a aprobat derularea „Programului Consiliului Judeţean Harghita pentru promovarea valorilor locale şi organizarea Zilei naţionale a produselor agroalimentare româneşti pe anul 2019”, care urmăreşte promovarea şi păstrarea tradiţiilor locale, stilul de viaţă sănătos, importanţa activităţilor culturale tradiţionale, ale meşteşugurilor populare şi importanţa consumării produselor locale sănătoase. Bugetul alocat programului este de 15.000 lei.

A fost majorat cu suma de 220.000 de lei şi bugetul alocat programului de sprijinire şi dezvoltare a relaţiilor de înfrăţire cu judeţele şi regiunile din afara ţării, fondurile alocate programelor şi iniţiativelor aferente anului în curs dovedindu-se insuficiente.

Consilierii judeţeni au mai aprobat colaborarea instituţională şi ştiinţifică între judeţul Harghita, prin Consiliul Judeţean Harghita, şi Departamentul de Istorie în Limba Maghiară al Facultăţii de Istorie-Filosofie din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, în vederea realizării de programe şi activităţi comune de cercetare şi valorificare a patrimoniului cultural. De asemenea, cele două instituţii au manifestat interes pentru armonizarea procesului educaţional universitar cu realităţile pieţei muncii şi în furnizarea reciprocă de sprijin şi consiliere reciprocă în domeniul de expertiză.

În cadrul şedinţei ordinare a consiliului judeţean din luna septembrie, consilierii judeţeni au mai luat act de încetarea de drept a mandatului de consilier judeţean al alesului local Dan-Ciprian Rugină (PSD) ca urmare a demisiei şi de vacantarea locului de consilier judeţean pe care acesta l-a ocupat.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.