Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ilie Şandru la 85 de ani şi lansarea ultimului său roman, „În vâltoarea vremurilor” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Cultură » Ilie Şandru la 85 de ani şi lansarea ultimului său roman, „În vâltoarea vremurilor”
Ilie Şandru la 85 de ani şi lansarea ultimului său roman, „În vâltoarea vremurilor”

Ilie Şandru la 85 de ani şi lansarea ultimului său roman, „În vâltoarea vremurilor”

În cadrul celei de a XXIII-a ediţie a Zilelor „Miron Cristea”, ce a avut loc vinerea trecută în municipiul Topliţa, un moment aparte l-a constituit aniversarea profesorului, scriitorului, publicistului topliţean, omului de cultură Ilie Şandru, la 85 de ani, precum şi, aşa cum s-a întâmplat în ultimii peste 10 ani, lansarea celui mai nou volum al domniei sale, „În vâltoarea vremurilor”. Acest eveniment, după cum preciza Costel Lazăr, directorul Centrului Cultural Topliţa şi moderatorul întâlnirii, trebuia să aibă loc în luna martie a acestui an, însă cu câteva zile înainte a fost instituită starea de urgenţă şi manifestarea a trebuit amânată.

Al 7-lea roman istoric

Dr. Nicolae Băciuţ, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Mureş şi editorul romanului „În vâltoarea vremurilor”, care a apărut la Editura Vatra Veche, a spus că în această carte autorul a extras elemente din documentul istoric, dar şi din biografia proprie într-o ficţiune parţială, astfel încât „să reuşească un rotund epic mărturisitor, dar credibil şi pilduitor pentru mesajul pe care de fiecare dată îl transmite prin cărţile sale”.

„În cea mai recentă carte a lui, În vâltoarea vremurilor, Ilie Şandru (…) face practic ceea ce a făcut până acum. A adunat din consistenta istorie a spaţiului transilvan şi din propria experienţă personală acele elemente care pot fi topite într-o naraţiune coerentă. E mai interesantă această carte pentru că are accente biografice personale cu undă de nostalgie şi de pioasă amintire a soţiei sale, dna Paula. Ori acest sentiment este unul care e firul roşu nevăzut al întregii cărţi”, a spus dr. Nicolae Băciuţ, precizând că „e admirabil că la o vârstă la care ne mai pierdem din energii şi din vervă Ilie Şandru rămâne pe baricade”.

La rândul său, dr. Costel Lazăr a subliniat faptul că, în cărţile sale, prof. Ilie Şandru îmbină cu multă măiestrie literatura cu istoria.

„Cum am mai spus şi cu alte ocazii, ceea ce îmi place foarte mult la cărţile dlui profesor este faptul că îmbină foarte bine literatura cu istoria. Şi aici se vede dubla specializare a domniei sale, şi de filolog, şi de absolvent al facultăţii de istorie, cu dublă specializare. Nu e un lucru uşor. (…) La domnul profesor Ilie Şandru se păstrează adevărul istoric în romanele sale istorice: ce a fost alb e alb şi în carte, ce a fost negru e negru şi în carte. E o mare calitate aceasta, să ai şi pană de scriitor şi, în acelaşi timp, să respecţi adevărul istoric. (…) Faptele, evenimentele, care se întind pe o perioadă lungă de timp, sunt prezentate cu mare exactitate istorică. Adică e roman, dar în acelaşi timp este istorie, este istoria locurilor, istoria oamenilor de aici. Orice roman istoric trebuie să păstreze un minim de adevăr istoric, dar în această carte, şi nu doar în aceasta, adevărul istoric este păstrat în totalitate de către dl Ilie Şandru”, a punctat directorul Centrului Cultural Topliţa.

Acesta a mai apreciat că, „prin lucrările dlui Şandru, de fiecare dată am căpătat un plus valoros de informaţie şi, cu siguranţă, dacă pentru mine e un plus de informaţie, pentru cititorii mai puţin avizaţi ai istoriei locale cu atât mai mult va fi o sursă de documentare”.

Autorul romanului, profesorul Ilie Şandru, a evidenţiat faptul că, „scriind romane istorice, nu poţi să falsifici istoria”. (…) „Majoritatea eroilor sunt reali. Sunt şi eroi născuţi din ficţiune, şi multă ficţiune există. Dar ficţiunea trebuie croită şi se bazează să plece de la realitate”, a spus prof. Ilie Şandru,

În acest sens, acesta a dat şi un exemplu, amintind că la Topliţa a fost unul dintre marii magnaţi maghiari, Urmánczy. Iar familia Urmánczy a avut relaţii bune cu locuitorii români din Topliţa. Cu excepţia lui Nándor Urmánczy, „care a devenit unul dintre marii nemernici naţionalişti şi a avut noroc că nu a fost declarat oficial criminal de război”. Însă, a continuat scriitorul, anterior, familia Urmánczy a donat terenul şi bani pentru construirea bisericii ortodoxe din centrul oraşului. La fel, prima şcoală românească de pe Vale, cu patru săli de clasă, tot pe pământul şi din contribuţia bănească a familiei Urmánczy s-a făcut. „Aceste lucruri le-am scris în carte efectiv, pentru că au existat, s-a întâmplat”, a mai spus autorul.

Mesaje de felicitare

După cum spuneam la început, în desfăşurarea evenimentului s-a încadrat şi aniversarea prof. Ilie Şandru, la împlinirea a 85 de ani, iar mesajele de felicitare au fost numeroase.

Astfel, deoarece nu a putut fi prezent la manifestare, episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, PS Andrei, a transmis un gând arhieresc de binecuvântare profesorului Ilie Şandru. Iar dr. Ioan Lăcătuşu a adus mesajul Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi al Centrului European de Studii Covasna-Harghita. În acesta, printre altele, se amintea că prof. Ilie Şandru a fost consilier eparhial în Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, membru în comitetul de iniţiativă pentru înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei şi în Adunarea eparhială a tinerei episcopii; lider civic, apărător al dăinuirii româneşti în Transilvania şi în Basarabia; membru fondator al Uniunii Vatra Românească, al Fundaţiei „Miron Cristea”, al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (la ultimele două a fost şi preşedinte); membru al Ligii Scriitorilor Români şi al Uniunii Ziariştilor din România etc.

La rândul său, directorul Centrului Cultural Topliţa a acordat din partea instituţiei pe care o conduce o diplomă de recunoştinţă, pe care scrie: Dlui Ilie Şandru, profesor, scriitor, publicist, activist civic, promotor al civilizaţiei româneşti pe aceste meleaguri, la împlinirea frumoasei vârste de 85 de ani puşi în slujba românismului şi propăşirii neamului.

De altfel, toţi cei prezenţi la această manifestare desfăşurată în format restrâns, cu respectarea restricţiilor impuse în contextul actualei pandemii, au avut cuvinte de apreciere faţă de personalitatea şi activitatea profesorului Ilie Şandru.

Ediţia din acest an a Zilelor „Miron Cristea” a fost organizată de Centrul Cultural Topliţa şi Fundaţia „Miron Cristea” din aceeaşi localitate. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.