Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Harghita nu mai are cele mai mici salarii din ţară | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 4 mai 2024
Home » Economic » Harghita nu mai are cele mai mici salarii din ţară
Harghita nu mai are cele mai mici salarii din ţară

Harghita nu mai are cele mai mici salarii din ţară

  • La sfârşitul primului trimestru al anului, judeţul se situa pe locul 25, într-un clasament naţional, în ceea ce priveşte câştigul salarial mediu net

Harghita nu se mai afla, în prima parte a acestui an, la coada clasamentului naţional în ceea ce priveşte salariul mediu net, după ce în 2022 s-a aflat în mod constant printre ultimele judeţe din ţară în ceea ce priveşte lefurile oferite angajaţilor din diverse domenii. Conform ultimelor date făcute publice de Direcţia Judeţeană de Statistică Harghita, la sfârşitul primului trimestru al acestui an, câştigul salarial mediu brut era în judeţ de 5.714 lei, iar cel net de 3.597 de lei.

În ceea ce priveşte domeniile de activitate, câştigul salarial mediu net era, în cea de a treia lună a anului, în agricultură, silvicultură şi pescuit de 3.390 de lei, în industrie şi construcţii de 3.514 lei, iar în servicii de 3.673 de lei. Datele prezentate nu conţin informaţii legate de lefurile forţelor armate şi personalului asimilat (Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii etc.).

Portalul statisticiromania.ro, care utilizează date oficiale preluate de la Institutul Naţional de Statistică, a realizat clasamente ale judeţelor în ceea ce priveşte mai mulţi indicatori, între care şi cei privind forţa de muncă şi salariul mediu net. Potrivit sursei citate, cu un câştig salarial mediu net de 3.597 de lei, Harghita a urcat până pe locul 25 în clasament, depăşind judeţe precum Călăraşi, Dâmboviţa, Bistriţa-Năsăud, Mehedinţi, Botoşani, Maramureş, Neamţ, Vaslui sau Bihor. Pe ultima poziţie se situa, în luna martie, judeţul Teleorman, cu un câştig salarial mediu net de 3.143 de lei.

Municipiul Bucureşti ocupa, în perioada amintită, primul loc în clasament, cu o valoare a salariului mediu net de 6.117 lei, capitala fiind urmată de judeţele Cluj (5.613 lei), Timiş (4.973 lei), Ilfov (4.691 lei), Sibiu (4.678 lei), Iaşi (4.332 lei), Prahova (4.207 lei), Braşov (4.135 lei) şi Mureş (4.089 lei). Angajaţii din judeţele Bacău, Alba, Olt, Dolj, Argeş, Galaţi, Constanţa, Arad, Gorj, Giurgiu, Sălaj, Ialomiţa, Covasna, Satu Mare şi Buzău aveau salarii nete sub 4.000 de lei, dar mai mari decât ale celor din Harghita.

Efectivul salariaţilor din judeţul Harghita (exclusiv forţele armate şi personalul asimilat) era la sfârşitul primului trimestru al acestui an de 73.971 de persoane, potrivit datelor statistice. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.