Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Decizii luate, ieri, în Parlament | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Economic » Decizii luate, ieri, în Parlament
Decizii luate, ieri, în Parlament

Decizii luate, ieri, în Parlament

În cadrul şedinţelor de ieri, parlamentarii au adoptat mai multe proiecte de lege, dintre care ne rezumăm la câteva.

Bacşişul pe bonul fiscal. Proiectul de lege îi aparţine fostului senator Eugen Teodorovici şi prevede ca bacşişul să fie evidenţiat pe nota de plată şi pe bonul fiscal. Sumele care provin din bacşiş vor fi distribuite angajaţilor integral, iar banii din bacşiş vor fi consideraţi venituri cu reţinere la sursă, fără a fi cuprinse în baza de calcul a CAS şi nici nu intră în zona de aplicare TVA.

În forma adoptată de către Camera Deputaţilor, se prevede că operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică, în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat.

Bacşişul va putea fi achitat inclusiv cu cardul, iar la solicitarea clienţilor unitatea economică poate elibera şi factură pentru acesta. Sumele reprezentând bacşiş, astfel evidenţiate în factură, se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici sau altor entităţi plătitoare pe seama cheltuielilor de protocol şi au regimul fiscal al acestora, în limita nivelului de deductibilitate stabilită prin Codul fiscal.

În ceea ce-i priveşte pe chelneri, operatorii economici stabilesc printr-un regulament intern, procedura şi modalitatea de distribuire către salariaţi a sumelor provenite din încasarea bacşişului.

Facilităţi pentru practicarea sportului. Un alt proiect adoptat ieri de către deputaţi a fost unul care se referă la acordarea de facilităţi fiscale la abonamentele pentru practicarea sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic, în limita echivalentului în lei al sumei de 400 euro anual.

Potrivit actului normativ, „contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităţilor sportive în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, plătite în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfăşoară individual sau într-o formă de asociere, precum şi contravaloarea abonamentelor oferite de acelaşi furnizor care acţionează în nume propriu sau în calitate de intermediar ce includ atât servicii medicale, cât şi dreptul de a utiliza facilităţile sportive, în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic, plătite în scopul personal al contribuabilului, indiferent dacă activitatea se desfăşoară individual sau într-o formă de asociere, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană” reprezintă cheltuieli deductibile limitat, nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit şi nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuţiilor de asigurări sociale.

TVA redus pentru panouri fotovoltaice şi pompe de căldură. Tot Camera Deputaţilor a adoptat o prevedere legislativă pentru reducerea cotei TVA de la 19% la 5% pentru livrările de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi solare. Potrivit proiectului, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare şi pentru livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de încălzire cu emisii scăzute de înaltă eficienţă care se încadrează în valorile de referinţă pentru emisiile de PM stabilite în directivele europene, destinate locuinţelor, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a soluţiilor complete, după caz, precum şi cele destinate clădirilor administraţiei publice centrale sau locale, clădirilor entităţilor aflate în coordonarea/subordonarea acestora, cu excepţia societăţilor comerciale.

Vârsta la care se poate deţine permis de conducere pentru autobuze şi tiruri.Legea aprobată în Parlament prevede reducerea vârstei minime la care se pot obţine permise de conducere pentru categoriile C, CE (de la 21 la 18 ani) şi D, DE (de la 24 la 21 de ani).

Categoriile de permise vizate de lege:

Categoria C – pentru vehiculele de marfă a căror masă depăşeşte 3.500 kg şi care sunt construite pentru transportul a maximum opt pasageri;

Categoria CE – pentru autovehicule din categoria C care tractează o remorcă grea;

Categoria D – pentru autovehicule construite pentru transportul a peste opt pasageri (autobuze, autocare);

Categoria DE – pentru autovehicule din categoria D care tractează o remorcă grea.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.