Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cursuri de prim-ajutor pentru elevii şcolilor harghitene | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 6 mai 2024
Home » Sănătate » Cursuri de prim-ajutor pentru elevii şcolilor harghitene
Cursuri de prim-ajutor pentru elevii şcolilor harghitene

Cursuri de prim-ajutor pentru elevii şcolilor harghitene

Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Harghita şi cei ai unei organizaţii nonguvernamentale vor începe în perioada următoare implementarea, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean, a unui nou proiect în şcolile din judeţ, care vizează însuşirea de către tineri a elementelor de bază ale primului ajutor. Specialiştii afirmă că astfel de cursuri sunt necesare în condiţiile în care oricând se poate înregistra un eveniment nefericit, iar intervenţia corectă şi rapidă poate salva vieţi.

Directorul SAJ Harghita, dr. Péter Szilárd, a declarat într-o conferinţă de presă, că după iniţierea în urmă cu doi ani a „Maratonului sănătăţii pentru tineri”, în cadrul unui program privind organizarea de cursuri de prim-ajutor în diverse localităţi ale judeţului, s-a decis lansarea unui nou proiect în beneficiul tinerilor din şcoli, care vor putea să înveţe astfel manevre salvatoare care pot fi aplicate în diverse situaţii. Acesta a precizat că în anii anteriori reprezentanţii SAJ Harghita şi cei ai Asociaţiei „Transylvania Rescue Team” au fost prezenţi, în cadrul „Maratonului sănătăţii pentru tineri”, în câte 30 de localităţi, iar de la începutul acestui an şi până în prezent în alte 14, peste 1.000 de persoane, între care mulţi tineri, urmărind cu interes prezentările specialiştilor.

„Noi vrem să continuăm şi în anul viitor pentru că vedem necesitatea cursurilor respective, în condiţiile în care necunoscând manevrele de prim-ajutor nu o să avem şansa să ajutăm persoanele care au nevoie de ajutorul nostru sau pe cele ale căror viaţă este în pericol. Mă bucur că şi anul acesta au fost mulţi tineri care au fost interesaţi de manevrele de prim-ajutor şi de resuscitare care au fost predate. Anul acesta am vorbit şi despre hipertensiune arterială şi anul viitor vrem să facem testări de glicemie, deoarece colegii noştri au observat că în ultimul timp a crescut numărul hipertensiunilor şi cred că şi cazurile cu diabet zaharat sunt în creştere. Ar fi bine ca locuitorii judeţului Harghita să ştie ce trebuie să facă dacă depistează că au hipertensiune sau o glicemie mai mare.

Acum vrem să începem un alt proiect în care este vorba tot despre tineri, dar în cadrul şcolilor. Este vorba despre introducerea tinerilor în însuşirea elementelor de bază ale primului-ajutor. Vrem să facem acest lucru pentru că în fiecare an observăm cât de deschişi sunt copiii şi de aceea depunem proiecte la consiliul judeţean pentru că nu vrem să rămână tinerii fără cunoştinţe de prim-ajutor.

Ştiu că există o iniţiativă a consiliului judeţean ca în planul şcolar să fie introduse nişte ore de prim-ajutor. Ar fi binevenite. Eu cred că ar trebui să fie obligatorie predarea cursurilor de prim-ajutor în şcoli, pentru că vedem ce viaţă trăiesc tinerii şi, din păcate, dacă este vorba despre un caz mai grav sunt binevenite cunoştinţele medicale. S-a discutat şi cu profesorii care sunt interesaţi de cursurile de prim-ajutor. Profesorii sunt permanent prezenţi cu copiii, în şcoli, dar şi în excursii şi vedem că în fiecare an, ori la mare, ori la munte se întâmplă cazuri tragice, când un copil se îneacă în mare sau se accidentează şi nu se poate salva.

Ce vedem noi că în ultima vreme este şi că a crescut consumul de băuturi energizante. Acum, în ultima lună, se vorbeşte despre consumul de droguri.

Deci, vrem să ajungem la cât mai multe unităţi de învăţământ unde să ţinem cursuri de prim-ajutor pentru elevii din diferite şcoli. O să trimitem invitaţii cum am trimis şi pentru primării şi sperăm că o să fie cât mai multe şcoli interesate de proiectul nostru”, a spus dr. Péter Szilárd.

Potrivit afirmaţiilor sale, în timpul activităţilor care se vor derula în şcoli, elevii vor putea afla cum se apelează corect numărul 112, care sunt manevrele necesare pentru resuscitarea cardio-pulmonară, cum se acordă primul ajutor în situaţii cu care se pot întâlni în fiecare zi, respectiv în cazuri de hemoragii, arsuri, fracturi, luxaţii sau stări de leşin, iar specialiştii vor răspunde la orice întrebări formulate de aceştia. Dr. Péter Szilárd a apreciat în mod deosebit contribuţia colegilor săi de la SAJ Harghita dar şi a voluntarilor Asociaţiei „Transylvania Rescue Team” în ceea ce priveşte derularea unor astfel de activităţi şi a mulţumit totodată consiliului judeţean pentru susţinerea financiară acordată proiectelor iniţiate.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei „Transylvania Rescue Team”, Csiszer Csaba, a declarat că este foarte important ca tinerii şi copiii să ştie cum să acorde primul ajutor. Acesta a oferit ca exemplu pista de pumptrack din Miercurea-Ciuc, unde există riscul unor accidentări şi a precizat că în cazul în care o persoană suferă o fractură de coloană şi nu i se acordă corect primul ajutor poate să rămână imobilizată în cărucior cu rotile.

„Aşa că este foarte important ca copiii să afle cum să ajute comunitatea şi ce să nu facă dacă se întâmplă un accident”, a afirmat Csiszer Csaba.

Prezent la conferinţa de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a ţinut să felicite Asociaţia „Transylvania Rescue Team” pentru implicarea în astfel de proiecte şi şi-a exprimat speranţa că activitatea organizaţiei va aduce foarte multe beneficii în judeţ.

„Noi am spus că încercăm să construim un judeţ în siguranţă şi eu cred că dacă vorbim de siguranţă atunci tot ceea ce priveşte primul ajutor, intervenţiile în caz de nevoie, trebuie să fie pe tapet şi încercăm, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, cu Salvarea, cu Salvamontul şi cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă să pregătim un program prin care chiar şi finanţarea să fie automatizată şi să conţină elemente legate de ce trebuie să înveţe copiii pe lângă materiile foarte vaste şi încărcate pe care le au clasele I-IV, V-VIII şi IX-XII. Deci să fie trei module şi în aceste trei module să încercăm să ajutăm la însuşirea unor modalităţi privind observaţia şi intervenţia în caz de nevoie, în caz de incendiu, în caz de sănătate sau orice alte catastrofă cu care poate să se întâlnească un tânăr. (…)  Deci, asta pot să spun că acum este ce este, dar cum reuşim să ne aşezăm, să facem un protocol sub umbrela prefecturii, pentru că aşa ne-am înţeles, că pentru situaţii de urgenţă răspunde Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, să aprobăm acolo aceste măsuri şi activităţi şi atunci, începând de anul viitor, vom bugeta. Şi s-ar putea ca să fie mult mai uşor, să fie mult mai amplu şi să ajungem în mult mai multe locuri şi să îi învăţăm pe tineri în mai multe domenii. Şi eu cred că acest lucru îi va ajuta în viaţă în continuare pe tinerii care vor deveni adulţi. De aceea consider că este foarte important acest proiect”, a menţionat Borboly Csaba.

EMIL G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.