Din păcate, animalul nostru nu ne poate spune când nu se simte bine sau dacă îl doare ceva, aşa că e de datoria noastră să îl urmărim cu atenţie pentru a găsi indicii care să ne facă să îl ducem în vizită la veterinar pentru un consult. La ce trebuie să fim atenţi?
Apetitul. Dacă animalul tău mănâncă mai puţin sau refuză total hrana, există posibilitatea să aibă o problemă medicală. De asemenea, e important să urmăreşti dacă doreşte să mănânce şi lucruri pe care nu le-ar mânca în mod normal. Un exemplu sunt pisicile care mănâncă nisip din litieră, acest obicei putând indica anemie.
Setea. Este foarte important să monitorizezi câtă apă bea animalul tău. Consumul insuficient de apă poate duce la deshidratare, iar băutul excesiv de apă poate indica probleme hormonale, renale etc.
Urinarea. Sunt trei aspecte care trebuie urmărite atunci când vorbim de urinare: frecvenţa urinării, cantitatea şi culoarea acesteia. Dacă urinează des, în cantităţi mari, ne putem gândi la o boală hormonală sau renală. Dacă animalul tău are mai mult de 24 h de când nu a urinat, acesta trebuie dus de urgenţă la medic. Alte semne de afecţiuni patologice sunt urina roşiatică, cu striuri de sânge sau portocaliu-brună.
Defecarea. Oricât de inconfortabil ar fi, trebuie să te uiţi şi la fecalele animalului tău, acestea pot indica numeroase probleme. Aşa că fii atent la paraziţi, diaree, culoare anormală sau lipsa defecării.
Starea generală. Dacă observi că animalul tău nu mai vrea să se joace, nu mai caută compania ta, este trist şi moleşit, probabil că are o afecţiune medicală.
Blana şi pielea. Dacă blana nu mai are acelaşi luciu, e mai friabilă, pare mai zbârlită, s-ar putea să fie o problemă cu animalul tău. De asemenea, când îl mângâi, fii atent la diverse formaţiuni care pot apărea pe piele sau sub piele.
Chiar dacă medicul veterinar este cel care are cunoştinţele medicale, tu îţi ştii cel mai bine animalul şi poţi recunoaşte mult mai uşor orice modificare patologică. Dacă ţi se pare ceva în neregulă cu el, nu ezita să îl duci imediat la veterinar.
Ruxandra MANU, medic veterinar