Alegerea unui animal de companie: câine sau pisică? | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 iulie 2024
Home » Societate » Alegerea unui animal de companie: câine sau pisică?
Alegerea unui animal de companie: câine sau pisică?

Alegerea unui animal de companie: câine sau pisică?

Din ce în ce mai multe persoane doresc să îşi procure un companion patruped. Află ce ţi se potriveşte mai bine, un câine sau o pisică?

Câinele şi pisica, ambii animale de companie, au nevoi foarte diferite şi nu se potrivesc oricărei tipologii de persoană. Este foarte important să înţelegem că, în afară de faptul că sunt nişte excelenţi companioni, sunt de asemenea şi o mare responsabilitate. Odată introduşi în familie, necesită grija şi atenţia noastră permanentă.

Dacă eşti o persoană activă, căreia îi place să facă mişcare şi eşti dispus să îţi petreci timpul în aer liber, eşti persoana potrivită pentru a avea un câine, cu atât mai mult dacă ai şi o curte în care îţi poţi lăsa căţelul să alerge liber. Dacă stai într-un apartament, nu este nici o problemă, însă se recomandă achiziţionarea unui câine de talie mică sau medie, care să nu necesite atât de multă mişcare. De asemenea, este important să îţi aloci timp să îl dresezi, acasă şi într-un mediu străin, pentru a garanta atât siguranţa lui, cât şi a celor din jur. Trebuie să mai ştii că un căţel este o fiinţă foarte afectuoasă, care va petrece foarte mult timp lângă tine şi se va asigura că îşi face simţită prezenţa.

Dacă nu dispui de atâta timp liber şi doreşti să îţi achiziţionezi un animal, probabil o pisică va fi mai potrivită pentru tine. Asta nu înseamnă că aceasta nu are nevoie de atenţia ta, însă nu va fi nevoie să ieşi cu ea la plimbare, ca şi cu un câine. În schimb, trebuie să te asiguri că are mereu litiera curată şi destul spaţiu să se joace. Pisicile sunt animale care se stresează foarte uşor, acest stres putând cauza diferite afecţiuni (infecţii urinare, declanşarea unor boli virale latente etc.). Aşadar, dacă eşti o persoană care se mută des, poate că o pisică nu este cea mai potrivită pentru tine. Pe lângă toate acestea, ele sunt animale cu personalitate foarte puternică, greu de influenţat. Unele pot fi foarte afectuoase, însă altele pot să te ignore toată ziua.

Indiferent de animalul pe care îl alegi, nu uita că va fi nevoie să îi oferi toată atenţia ta pentru a te bucura de o pisică sau un căţel fericit şi iubitor.

Ruxandra MANU, medic veterinar

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.