- Lemnul de foc oferit spre vânzare de DS Harghita poate fi achiziţionat de la ocoalele silvice Homorod, Topliţa, Borsec şi Tulgheş
În 2023, până în prezent, Direcţia Silvică (DS) Harghita a valorificat către populaţie şi instituţii din judeţ o cantitate totală de 2.800 metri cubi de lemn de foc şi de construcţii rurale, cu peste 50% mai mult faţă de anii anteriori. Până la sfârşitul anului se estimează că volumul de lemn de foc vândut către populaţie aproape se va dubla comparativ cu anii anteriori.
Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a precizat încă de la început că suprafaţa forestieră administrată de direcţia silvică din care se poate oferi lemn de foc populaţiei este foarte mică. Comparativ cu suprafaţă forestieră a întregului judeţ, doar aproximativ 10% este de stat şi administrată de direcţia silvică.
„Întrucât avem o suprafaţă forestieră de stat foarte mică în administrare, nu putem să asigurăm o cantitate de lemn de foc la nivelul cerinţelor populaţiei. Oricum, presiunea pe lemnul de foc în judeţul Harghita s-a mai diminuat în cursul anilor şi s-a dispersat datorită faptului că suntem mai mulţi furnizori. În primul rând sunt proprietarii pădurilor private care deţin 90% din suprafaţa forestieră a judeţului. Este vorba despre composesorate, primării, persoane fizice, unele suprafeţe fiind administrate chiar de direcţia silvică, dar marea majoritate prin ocoale silvice private. Practic, aceasta este sursa cea mai importantă pentru lemnul de foc”, a spus ing. Cătălin Mutică, care a precizat că, proporţional cu suprafaţa administrată, aproximativ 10% din lemnul de foc pe care îl oferă pădurile judeţului Harghita este comercializat de direcţia silvică, iar restul cantităţilor sunt oferite de celelalte entităţi.
Potrivit acestuia, pe lângă primării, composesorate şi marii proprietari de păduri care sunt furnizori constanţi de lemn de foc, un număr foarte mare de persoane fizice deţin fond forestier, păşuni împădurite sau fâneţe împădurite. Astfel, o mare parte a populaţiei se alimentează cu lemn de foc chiar din suprafeţele deţinute în proprietate.
Cele mai mari probleme sunt în localităţile urbane în care nu există gaz şi populaţia nu are altă alternativă decât încălzirea cu sobe sau centrale pe lemne de foc.
Conform sursei citate, din cantitatea totală de 2.800 metri cubi, marea majoritate este lemn de foc, lemnul pentru construcţii civile valorificat către persoane fizice sau instituţii fiind foarte puţin.
Directorul Direcţiei Silvice Harghita a mai spus că în rampele ocoalelor silvice mai sunt aproximativ 1.000 mc lemn de foc. Cel mai probabil, până la finalul anului cantitatea de lemn de foc vândută către populaţie va ajunge la 3.500-4.000 metri cubi, ceea ce ar fi mult mai bine decât în anii anterior, aproape o dublare a cifrelor.
Ing. Cătălin Mutică a explicat că creşterea volumului de lemne de foc ce va fi valorificat către populaţie se datorează şi măsurilor luate de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva în acest sens, dar şi modificărilor intervenite la Codul Silvic. Începând cu acest an, Codul Silvic a fost modificat în sensul în care RNP – Romsilva, administratoarea pădurilor statului, este obligată să pună pe piaţă 50% din masa lemnoasă sub formă fasonată. Toate direcţiile silvice din ţară sunt obligate să respecte această măsură din care rezultă mult mai mult lemn în produs fasonat în depozite şi în rampele ocoalelor silvice, dar şi lemnul de foc oferit spre vânzare persoanelor fizice.
„Noi, în primă instanţă suntem obligaţi să oferim lemnul de foc persoanelor fizice şi instituţiilor locale şi doar pentru ceea ce nu se valorifică prin vânzare directă trebuie să organizăm licitaţii pentru agenţii economici”, a declarat directorul direcţiei silvice.
Lemnul de foc oferit spre vânzare de DS Harghita se găseşte la ocoalele silvice Homorod, Topliţa, Borsec şi Tulgheş, deoarece acestea mai au suprafeţe forestiere de stat în administrare. Cine doreşte să cumpere lemn de foc trebuie să se adreseze acestor ocoale silvice.
La finalul lunii august, preţul mediu al unui metru cub de lemn de foc sau de construcţii rurale comercializat de DS Harghita a fost de 283 lei. Cum am mai arătat, cel mai mult este lemn de foc.
„Pare un preţ relativ mic faţă de cel cu care se vinde lemnul la firmele private, dar marea majoritate a acestui lemn de foc este de esenţă răşinoasă”, a spus ing. Cătălin Mutică, care a precizat că, fiind zonă de munte, nu este foarte mult lemn de foioase, în special de fag. Lemnul de foc de esenţă răşinoasă nu are o valoare calorică deosebită şi nu are atât de mare căutare în rândul populaţiei, cum e în cazul celui de foioase.
Societăţile comerciale care cumpără buşteni sau exploatează propriile parchete pun pe piaţă şi lemn de lucru, în urma realizării propriilor planuri de afaceri. Însă RNP – Romsilva nu poate să pună la vânzare lemn de lucru ca lemn de foc.
***
Suprafaţa fondului forestier al judeţului Harghita este de 264.109 ha, din care Direcţia Silvică are în administrare o suprafaţă totală de 90.907 hectare, diferenţa fiind în paza ocoalelor silvice private. Din totalul de 90.907 ha, aproximativ 22.500 hectare sunt proprietate publică a statului, iar restul suprafeţei aparţine altor proprietari, dar este administrată de Direcţia Silvică Harghita. (Şt. Pătrîntaş)