Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Blocurile alimentare de la trei centre private destinate copiilor şi de la o casă familială aparţinând DGASPC – închise temporar în urma controalelor efectuate la centrele rezidenţiale din judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 16 mai 2024
Home » Societate » Blocurile alimentare de la trei centre private destinate copiilor şi de la o casă familială aparţinând DGASPC – închise temporar în urma controalelor efectuate la centrele rezidenţiale din judeţ
Blocurile alimentare de la trei centre private destinate copiilor şi de la o casă familială aparţinând DGASPC – închise temporar în urma controalelor efectuate la centrele rezidenţiale din judeţ

Blocurile alimentare de la trei centre private destinate copiilor şi de la o casă familială aparţinând DGASPC – închise temporar în urma controalelor efectuate la centrele rezidenţiale din judeţ

  • Între neregulile constatate se evidenţiază nerespectarea condiţiilor de depozitare şi de păstrare a alimentelor, existenţa produselor expirate, blocuri alimentare şi ustensile neigienizate

Petres Sándor, prefectul judeţului Harghita, a prezentat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, concluziile şi măsurile dispuse în urma controalelor efectuate la centrele rezidenţiale de stat şi private destinate persoanelor vârstnice cu dizabilităţi, persoanelor adulte cu dizabilităţi şi la cele destinate copiilor, care funcţionează pe raza judeţului Harghita.

Controalele au fost efectuate în perioada 10-14 iulie 2023 de către echipe mixte, având în componenţă reprezentanţi ai Agenţiei Judeţene de Păţi şi Inspecţie Socială (AJPIS), Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” şi ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC).

Petres Sándor a arătat că în perioada menţionată au fost verificate 77 de centre rezidenţiale, în care trăiesc 1.123 de persoane. Cele mai multe centre – 55 dintre ele – sunt destinate copiilor, nouă persoanelor vârstnice, tot atâtea pentru persoane cu dizabilităţi, patru centre găzduind alte persoane dependente. Din cele 77 de centre rezidenţiale, 55 sunt de stat, iar 22 sunt private.

În privinţa concluziilor generale finale, reprezentantul Guvernului în teritoriu a afirmat că cele mai importante aspecte sunt că nu au fost retrase autorizaţii sanitare de funcţionare, nu au fost dispuse măsuri complementare privind închiderea vreunui centru. Au fost dispuse două măsuri pentru suspendarea temporară a funcţionării unor blocuri alimentare la două centre private – cele din Lăzarea, respectiv de la Plăieşii de Jos, ambele fiind centre pentru copii – până la remedierea deficienţelor găsite, alimentaţia rezidenţilor acestora urmând să fie asigurată prin intermediul serviciilor de catering.

Toate centrele verificate deţin autorizaţie eliberată de AJPIS şi nu a fost necesară relocarea persoanelor rezidente. De asemenea, nu au fost probleme în privinţa cooperării cu reprezentanţii unităţilor verificate. În ceea ce priveşte măsurile dispuse pentru remediere, instituţiile de control vor efectua reverificări periodice, până la eliminarea neconformităţilor”, a precizat prefectul Petres Sándor.

Inspectorul şef al ITM Harghita, ing. ec. Dorin Male, a precizat că instituţia a fost reprezentată la acţiunile de control de 12 persoane – patru pe securitate/sănătate în muncă şi opt pe relaţii de muncă. În urma activităţilor de control au fost dispuse 40 de măsuri pentru remedierea deficienţelor, s-au aplicat 17 contravenţii – două amenzi în valoare totală de 6.000 de lei pentru nerespectarea muncii suplimentare şi pentru lipsa condicii de prezenţă, s-au mai aplicat şi 15 avertismente pentru nerespectarea prevederilor privind munca suplimentară, munca la sfârşit de săptămână, avize medicale şi munca de noapte. În ceea ce priveşte activitatea de securitate-sănătate în muncă, s-au dispus 57 de măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, s-au aplicat 32 de sancţiuni din care 20 sunt avertismente şi 12 amenzi în valoare totală de 109.000 de lei. Deficienţele principale în securitate constatate au fost lipsa de autorizare din punct de vedere al securităţii sănătăţii în muncă, lipsa autorizării ISCIR pentru anumite echipamente, lipsa examenului medical psihologic, lipsă semnalizării, căi de circulaţie blocate ş.a.m.d.

Din partea DSP Harghita, inspectoarea şefă dr. Antal Zsofia a remarcat starea „nefolosibilă” a bucătăriilor şi existenţa unei cantităţi însemnate de alimente expirate. „Bucătăriile centrelor de copii de la Lăzarea şi de la Plăieşii de Jos au fost închise până la remedierea neajunsurilor constatate. Când se remediază, le vom deschide. În afară de închideri, am mai constatat deficienţe – lipsa cursurilor de noţiuni elementare de igienă, în sistem lucrând persoane fără bacalaureat şi fără absolvirea acestor cursuri, am dat şi amendă pentru acest lucru. Am dat 35 de sancţiuni, reprezentând valoarea totală a amenzilor, însumând 10% din totalul celor aplicate”, a spus dr. Antal Zsofia.

Lukacs Elisabeta, directoarea executivă a AJPIS Harghita, a afirmat că reprezentanţii instituţiei au dat 24 de măsuri de remediere în această campanie, iar la cele două centre amintite mai sus, la care s-a suspendat activitatea, s-a dispus încheierea contractelor de catering cu o firmă specializată, celelalte măsuri vizând igienizarea spaţiului. În privinţa serviciilor oferite nu au fost constatate nereguli.

Comisarul şef Mircea-Ştefan Iordan, inspectorul şef al IPJ Harghita, a specificat că instituţia pe care o conduce a participat cu peste 60 de poliţişti, echipa sa aplicând 92 de contravenţii, toate pe sisteme de securitate – lipsa sistemelor video, a celor de monitorizare, de alarmare la anumite firme cu care trebuie să aibă contract, inexistenţa planurilor de securitate. „Nu au fost alte incidente sau alte constatări la nivelul centrelor controlate. Amenzile aplicate au totalizat 43.900 de lei.

La rândul său, colonelul Ovidiu Dudu, prim-adjunctul ISU „Oltul” Harghita, a precizat că instituţia pe care o reprezintă a participat la acţiunile de verificare a unui număr de 33 de obiective, cu patru inspectori de prevenirea incendiilor. Din cele 33, 22 deţineau autorizaţie de securitate la incendiu, şapte dintre obiective nu necesitau autorizaţie, existând însă şi patru obiective care funcţionează fără autorizaţii de securitate la incendiu. Potrivit acestuia, au fost constatate 113 nereguli, dintre care 23 au fost soluţionate pe durata controlului, au fost aplicate 53 de avertismente şi 13 amenzi în cuantum de 17.000 de lei, între principalele deficienţe constatate evidenţiindu-se blocarea căilor de evacuare – inclusiv a caselor de scări – cu materiale inflamabile, neverificarea instalaţiilor de intervenţie din dotare, neverificarea coşurilor de fum şi lipsa unor instalaţii de iluminat pentru evacuarea persoanelor rezidente.

CJPC Harghita a angrenat în acţiunile de control patru persoane, a întocmit 39 de documente de control şi 31 de procese verbale de constatare a contravenţiei, cinci procese verbale de constatare, trei procese verbale de distrugere în cazul alimentelor care puneau în pericol viaţa şi securitatea consumatorilor şi s-au aplicat 13 amenzi contravenţionale în valoare totală de 163.000 de lei.

Principalele abateri constate au fost, potrivit comisarului şef adjunct Laurenţiu Moldovan: depăşirea termenului de valabilitate al produselor, depozitarea şi păstrarea necorespunzătoare a produselor alimentare, blocuri alimentare neigienizate, toalete şi camere cu mucegai şi igrasie pe pereţi, la patru operatori economici fiind aplicată măsura sistării temporare a serviciilor la blocurile alimentare ale unui număr de patru operatori economici: Centrul multifuncţional Căminul „Sfântul Ştefan” din Miercurea-Ciuc, aflat sub patronajul Fundaţiei Sfântul Francisc, la Casa de tip familial „Kájoni János” Miercurea-Ciuc care aparţine DGASPC Harghita, precum şi cele ale centrelor de copii din Lăzarea şi Plăieşii de Jos.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.