Ziua Naţională a OineiZeci de elevi de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” au luat contact cu sportul naţional, sub îndrumarea preşedintelui federaţiei şi a jandarmilor | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Societate »
Ziua Naţională a Oinei
Zeci de elevi de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” au luat contact cu sportul naţional, sub îndrumarea preşedintelui federaţiei şi a jandarmilor
<h5><i>Ziua Naţională a Oinei</i></h5>Zeci de elevi de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” au luat contact cu sportul naţional, sub îndrumarea preşedintelui federaţiei şi a jandarmilor

Ziua Naţională a Oinei
Zeci de elevi de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” au luat contact cu sportul naţional, sub îndrumarea preşedintelui federaţiei şi a jandarmilor

  • Nicolae Dobre, preşedintele Federaţiei Române de Oină: „Oina este exprimarea sportivă a culturii româneşti”

Ziua Naţională a Oinei, sărbătorită pe 9 mai, este un eveniment important pentru sportul nostru naţional. Pentru a celebra această zi, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita, împreună cu Nicolae Dobre, preşedintele Federaţiei Române de oină, a susţinut activităţi sportive la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc. Zeci de elevi ai colegiului au fost prezenţi la demonstraţia de oină, unii dintre ei având curajul, chiar şi pentru câteva momente, să practice sportul împreună cu jandarmii.

„Astăzi este Ziua Naţională a Oinei, sărbătorită la Colegiul Naţional Octavian Goga din Miercurea-Ciuc, împreună cu Preşedintele Federaţiei Române, domnul Nicolae Dobre, care a avut plăcerea şi amabilitatea să fie aici între noi în frumosul nostru oraş. În acelaşi timp putem spune că oina, aici în Harghita, este adusă de jandarmi harghiteni, pentru că noi am făcut prima echipă de oină în anii ’90, din care am făcut şi eu parte. După anul 2014, cu echipa noastră de oină am reuşit să obţinem un loc III şi patru locuri I la competiţiile naţionale pe minister”, a declarat Inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, colonel Dan Iamandi.

În debutul evenimentului, Nicolae Dobre le-a prezentat elevilor însemnătatea zilei de 9 mai, după care a explicat regulile jocului. Din cauza condiţiilor meteorologice, activitatea a avut loc în sala de sport a colegiului, astfel echipele de oină au fost formate din 6 persoane. Preşedintele Federaţiei a explicat că există 3 variante de joc, cea cu 6 jucători, pentru sală, fiind creată pentru perioadele mai reci, în care vremea nu permite jocul afară. O altă variantă este de 8 persoane, care se joacă pe plajă, iar ultima, de 11 jucători.

„Oina este exprimarea sportivă a culturii româneşti, pentru că este şi sport şi cultură în acelaşi timp. Ce mă bucură, astăzi, că sunt prezent în Harghita, o zonă care până nu demult nu a spus multe pentru oină, deoarece aici nu exista o tradiţie extraordinară. Totuşi, cei de la jandarmeria română, au fost cei care au deschis drumul, pentru că în cadrul ministerului afacerilor interne există o tradiţie în practicarea acestui sport, sunt echipele jandarmeriei şi ale poliţiei de frontieră care duc mai departe tradiţia oinei chiar cu rezultate excepţionale la nivel naţional, de fapt sunt cele mai bune echipe din România”, a precizat Nicolae Dobre.

După prezentarea jocului de oină, elevii au avut parte de demonstraţia de oină făcută de jandarmi, după care au putut participa şi ei, pentru a vedea ce presupune să practici acest sport. Elevii au avut ocazia să practice sportul, să arunce mingea, să dea cu bâta şi să alerge între echipe, după instrucţiunile primite de la preşedintele federaţiei şi de la jandarmi.

Nicolae Dobre a menţionat că iniţiativa jandarmilor harghiteni de a prezenta jocul de oină şi a crea echipe în instituţii de învăţământ este importantă şi că deja s-au văzut efecte ale acestora în rândul elevilor.

„Mă bucur că am fost astăzi aici, este o prezenţă inedită, de regulă facem aceste activităţi la Bucureşti, la Constanţa, dar am ales să vin în Harghita pentru că este un lucru inedit, aici sunt oameni care pun suflet în sportul nostru naţional şi îmi doresc să continuăm colaborarea. Cred că sunt premizele create pentru a aduce, în iarnă, o competiţie naţională de oină, aici, care cu siguranţă va contribui la promovarea oinei”, a declarat preşedintele federaţiei.

Activitatea sportivă s-a încheiat cu aplauze, bucurie şi cu înmânarea de către Nicolae Dobre, preşedintele Federaţiei Române de Oină, a unor diplome, premii şi tricouri, pentru instituţia gazdă, pentru Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita şi jandarmii prezenţi.

EMILIA Ş.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.