Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Urşii dau din ce în ce mai mult de furcă autorităţilor în diverse localităţi ale judeţului | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 29 mai 2024
Home » Societate » Urşii dau din ce în ce mai mult de furcă autorităţilor în diverse localităţi ale judeţului
Urşii dau din ce în ce mai mult de furcă autorităţilor în diverse localităţi ale judeţului

Urşii dau din ce în ce mai mult de furcă autorităţilor în diverse localităţi ale judeţului

  • Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc: Şi în anul curent m-am întâlnit deja de mai multe ori cu urşii decât am avut ocazia să mă întâlnesc cu prietenii mei

Aproape 90 de apeluri la 112 prin care era semnalată prezenţa unor urşi în zona diverselor localităţi ale judeţului au fost înregistrate, de la începutul acestui an, la dispeceratul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, oamenii solicitând de mai multe ori sprijinul autorităţilor pentru alungarea animalelor sălbatice şi în ultima săptămână. Potrivit unui comunicat al IJJ Harghita, în perioada 7-13 mai, la dispeceratul instituţiei au fost primite 18 apeluri prin intermediul serviciului 112 prin care era semnalată prezenţa unor urşi în zona localităţilor Miercurea-Ciuc (3), Dealu (2), Odorheiu Secuiesc (2), Lupeni (4), Cristuru Secuiesc (3), Topliţa (2) şi Liban (1), un apel fiind efectuat şi de lângă comuna Racu.

„Dintre cele 18 apeluri înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezenţele unor urşi, a fost nevoie de intervenţia pentru alungarea acestora în 5 cazuri, deoarece urşii nu mai erau prezenţi la locurile indicate de către apelanţi în restul cazurilor. În primul caz a fost semnalată prezenţa unui urs lângă localitatea Racu. La caz s-a deplasat o patrula de jandarmi care, ajunsă la faţa locului, a confirmat prezenţa animalului sălbatic. În acest caz a fost necesară constituirea echipei de intervenţie pentru extragerea animalului sălbatic. La faţa locului, echipajul de jandarmi a asigurat zona şi a menţinut un climat de siguranţă. În cel de al doilea caz, în satul Liban s-a deplasat un echipaj de jandarmi pentru a verifica o zonă unde era indicată prezenţa unui urs. Cazul s-a confirmat iar ursul a fost alungat în pădure imediat după. O intervenţie asemănătoare a avut loc şi în cazul cu numărul trei, când din satul Lupeni, în data de 11 mai, a fost semnalată prezenţa unui urs. Cazul s-a confirmat iar ursul a fost alungat în pădure de către echipajul de jandarmi în scurt timp. În ultimele două cazuri, apelurile care indicau prezenţa unui urs au venit din municipiul Miercurea-Ciuc. Dintre cele 3 apeluri, ursul a fost confirmat în două cazuri. În ambele cazuri un echipaj de jandarmi s-a deplasat la faţa locului alungând animalul sălbatic în zona împădurită”, se arată în comunicatul IJJ Harghita.

Potrivit sursei citate, de la începutul anului au fost înregistrate la dispeceratul IJJ Harghita 89 apeluri prin care era semnalată prezenţa unor urşi în apropierea zonelor locuite, în toate situaţiile fiind trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie. Jandarmii le reamintesc cetăţenilor că este recomandat ca de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

Pe de altă parte, viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Béla, a declarat presei că sunt mai mulţi urşi care îşi fac apariţia în preajma oraşului, autorităţile monitorizând în permanenţă situaţia.

„Situaţia stă în felul următor. Avem mai mulţi urşi care umblă în preajma oraşului. Avem urşi în zona Şumuleu, dar avem alţi urşi în zona Jigodinului, chiar avem şi urşi în zona Szécseny. Cred că doar în Ciba încă nu s-a simţit prezenţa urşilor. Aceşti urşi sunt în continuă monitorizare. De 3 săptămâni este amplasată o cuşcă în zona Şumuleu, dar din păcate până acum n-am reuşit să prindem urşii respectivi, fiindcă aici vorbim şi despre o ursoaică cu 2 pui şi despre urşi mai mici, care tot stau în preajma oraşului şi din păcate noaptea vin. De vreo 3 săptămâni aproape în fiecare noapte stăm la pândă, dacă pot să zic aşa, în caz că vine ursul să îl putem alunga sau să îl putem reloca. Până acum doar cu alungarea s-a reuşit, dat fiind faptul că şi legile în vigoare ne îngreunează foarte mult munca, în condiţiile în care prima opţiune este întotdeauna alungarea ursului. Şi acum chiar autorităţile, colegii de la jandarmerie, medicul veterinar, vânătorii, respectiv primarul sau viceprimarul ne jucăm de-a v-aţi ascunselea în fiecare seară în preajma oraşului, ceea ce după părerea mea nu e normal. Deci nu e normal ca ursul să poată să umble în municipiul Miercurea-Ciuc sau într-un oraş sau într-un sat şi tu ai la îndemână mai ales prima opţiune de alungare. Un urs care vine zilnic la tomberoanele de gunoi, aia deja nu se va mai schimba. Ursul respectiv va veni în fiecare seară şi noi numai atunci putem interveni, să zicem letal, dacă pot să zic aşa, când, Doamne fereşte!, deja s-a întâmplat o nenorocire sau aproape că s-a întâmplat o nenorocire. După părerea mea, un animal sălbatic n-are ce căuta într-un oraş sau într-un sat. Imediat cum un animal sălbatic intră în incinta oraşului ar trebui să avem la îndemână posibilitatea de a-l elimina”, a afirmat Bors Béla. Acesta a precizat că în condiţiile în care se apropie tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile Catolice, la care participă numeroase persoane, se va organiza şi o acţiune de alungare a urşilor din zona Şumuleu-Ciuc pentru a nu fi înregistrate evenimente negative.

„Asta avem, asta putem face, vin sărbătorile de Rusalii, în momentul de faţă în fiecare seară, de la ora nouă până noaptea, suntem în şaua Şumuleu şi joi dimineaţa sau joi seara o să organizăm şi o acţiune de alungare a urşilor din pădurea de la Şumuleu ca să nu avem neplăceri în timpul sărbătorii. Aceşti urşi, care sunt animale sălbatice şi vin la tomberoane, nu mai mănâncă din pădure. Deci în fiecare seară o să vină şi o să revină şi o să revină. Şi în anul curent m-am întâlnit deja de mai multe ori cu urşii decât am avut ocazia să mă întâlnesc cu prietenii mei”, a mai spus viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc. (E. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.