Pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu-Ciuc, anul acesta sub semnul reînnoirii | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Societate » Pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu-Ciuc, anul acesta sub semnul reînnoirii
Pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu-Ciuc, anul acesta sub semnul reînnoirii

Pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu-Ciuc, anul acesta sub semnul reînnoirii

  • Autorităţile locale se aşteaptă ca la evenimentul de la sfârşitul săptămânii să participe aproximativ 300.000 de persoane din ţară şi din străinătate

Autorităţile locale din Miercurea-Ciuc şi reprezentanţii bisericii franciscane de la Şumuleu Ciuc se pregătesc pentru tradiţionalul pelerinaj de sâmbătă organizat cu prilejul Rusaliilor Catolice la marginea municipiului harghitean, la care participă în fiecare an numeroase persoane din diverse ţări.

„Ne pregătim de cea mai mare sărbătoare religioasă din Bazinul Carpatic. Efectiv, ne aşteptăm să avem 300.000 de pelerini în şaua Şumuleului. Din fericire, deja suntem la al treilea pelerinaj în care nu mai avem restricţii create de pandemie sau de alte probleme structurale. Avem o colaborare foarte bună atât cu comunitatea franciscană, cu mănăstirea franciscană, cât şi cu autorităţile centrale şi am reuşit, de câteva săptămâni, să facem toată logistica necesară ca să putem să asigurăm siguranţa pelerinilor pentru ziua de sâmbătă şi pentru weekend-ul de Rusalii. Ne aşteptăm, cum am zis, să vină 300.000 de oameni. Asta înseamnă că deja am definit traseele de intrare a maşinilor, de fluidizare a traficului şi zonele de parcare, atât pentru cei care vin din sud, din vest, din nord sau chiar din est, dinspre Moldova. Ne aşteptăm ca rutele principale de acces, care vor fi închise, să ofere destule locuri de parcare. Anul trecut deja am interzis folosirea căruţelor, a atelajelor trase de cai, pe traseul spre şaua Şumuleului. Sunt trei locaţii speciale, în zona sudică a Şumuleului, în zona Ciuboteni sau chiar în şaua din spate a Şumuleului unde toţi pelerinii care vin cu căruţe pot să staţioneze cu căruţele acolo şi găsesc toate facilităţile pentru ca toată lumea să fie în siguranţă.

Pe toate traseele pe care le-am stabilit sunt montate toalete publice, sunt montate puncte unde oamenii pot să aibă acces la apă. Am creat un sistem prin care tot ce înseamnă comerţul organizat să fie în sprijinul pelerinilor. De ce? Pentru că vor fi permise numai produsele artizanale, produse religioase, cărţi editate în colaborare cu mănăstirea franciscană, puncte de reîmprospătare, unde pot să cumpere oamenii o apă, un suc, un cozonac şi toţi cei care doresc să achiziţioneze mâncăruri calde o pot face numai în restaurantele autorizate din Miercurea-Ciuc, chiar şi în zonele de pe rutele de pelerinaj. Anul trecut a funcţionat, menţinem aceste reguli”, a declarat într-o conferinţă de presă primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila.

Acesta a precizat că vineri sunt aşteptaţi pelerini care se deplasează călare spre locul pelerinajului de Rusalii, printre aceştia numărându-se şi secretarul de stat pentru politici naţionale din cadrul oficiului premierului ungar, Potápi Árpád.

„Înainte cu o zi, vineri, aşteptăm pelerini care vin cu cai. Vom avea 300 de călăreţi care vor ajunge deja vineri seara în şaua Şumuleului. Va fi o sărbătoare specială pentru momentul acela, pentru că ei aduc şi acele panglici cu rugăciuni care sunt trimise de pe tot mapamondul, din partea comunităţilor maghiare, din Australia până în America de Nord, din Ungaria, Serbia, oriunde trăiesc maghiari ei trimit cu pelerinii călăreţi panglici cu rugăciuni care trebuie să ajungă cu o zi înainte în şaua Şumuleului. Vor fi foarte multe evenimente culturale, aşa că noi încercăm ca de joi seara până undeva luni la amiază să avem un program care să ofere celor care ajung la Miercurea-Ciuc realmente un moment unic şi să putem spune că la sfârşitul pelerinajului toată lumea va fi încântată de ospitalitatea cu care îi primim pe toţi cei care ajung aici. Chiar şi acum, dacă ne uităm pe social media, vedem că sunt sute de oameni care deja de zile bune sunt pe traseele Via Maria sau alte trasee de pelerini şi vin către Şumuleu. Este cea mai mare sărbătoare religioasă pentru noi, pentru că venim ca pelerini să ne rugăm la Fecioara Maria şi la Statuia Tămăduitoare. Este un moment unic în care, aşa cum de sute de ani am demonstrat, cel mai mult contează momentul pe care îl trăim la slujba religioasă sau pe parcursul pelerinajului. Aşa că mesajul meu este acela: sunteţi bineveniţi, să avem grijă unii de ceilalţi şi, cel mai important, să ne rugăm împreună pentru binele comunităţii, pentru binele ţării, pentru binele Europei”, a afirmat Korodi Attila.

La rândul său, rectorul bisericii franciscane de la Şumuleu-Ciuc, Timár Sándor Asztrik, a declarat că în acest an pelerinajul de Rusaliile Catolice se va desfăşura sub motto-ul „Reînnoţi-vă!”, în organizarea evenimentului fiind implicaţi zeci de voluntari.

„Slujba va fi oficiată de Preasfinţitul Felföldi László, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Pécs. Motto-ul este Reînnoiţi-vă! şi este un citat din scrisoarea către Efeseni şi eu sper ca Preasfinţitul Felföldi László să ne îndrume spre acest drum care este reînnoirea. Şi vrem ca pelerinii care vin aici să plece cu un sentiment de reînnoire. Sunt emoţionat pentru că vin mulţi aici, îi aşteptăm pe enoriaşi, pe credincioşii care vin să sărbătorească cu noi şi sperăm că Dumnezeu ne va ajuta şi vom avea un pelerinaj bun. Avem 60 de voluntari care ne ajută la buna desfăşurare a pelerinajului, dar am mai avea nevoie de încă 40 ca să se desfăşoare cum trebuie. Mesajul este dat de motto-ul pelerinajului, Reînnoiţi-vă! şi asta vreau să transmit la toţi pelerinii, ca să plecăm de la acest pelerinaj reînnoiţi”, a spus Timár Sándor Asztrik.

Pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc are o lungă istorie, în data de 1 iunie 2019 sanctuarul marian din Harghita fiind vizitat şi de Papa Francisc. Atunci a fost scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Se spune că, în anul 1567, atunci când principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană romano-catolicilor din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin, cei din aceste zone au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni. De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din mai multe ţări merg în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu-Ciuc.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.