Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Începând de astăzi autogara din Miercurea-Ciuc şi-a deschis porţile pentru călători | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Societate » Începând de astăzi autogara din Miercurea-Ciuc şi-a deschis porţile pentru călători
Începând de astăzi autogara din Miercurea-Ciuc şi-a deschis porţile pentru călători

Începând de astăzi autogara din Miercurea-Ciuc şi-a deschis porţile pentru călători

  • De aici vor porni atât autobuzele orăşeneşti, precum şi cele judeţene, interjudeţene sau internaţionale
  • Sistemul de închiriere a bicicletelor va deveni funcţional în câteva săptămâni

Primele autobuze din autogara din Miercurea-Ciuc au plecat şi au ajuns luni, după aproximativ un an şi 9 luni de lucrări de reabilitare, aceasta fiind deschisă.

Cu această ocazie, Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, spunea că este o infrastructură care s-a schimbat în totalitate, „este o infrastructură care arată că pentru noi şi pentru comunitate transportul în comun este unul vital şi important”.

Acesta remarca că în ultimii doi ani municipalitatea a avut mai multe programe prin care au îmbunătăţit atât serviciile, cât şi calitatea infrastructurii. Astfel, în prezent, copiii din oraş pot folosi transportul în comun gratuit. Iar în viitor se speră ca, prin înfiinţarea unor noi linii după această vară, tot mai mulţi adulţi să folosească transportul în comun atunci când se deplasează din Miercurea-Ciuc spre zona rurală sau invers.

„Este un început prin care am dat un semnal puternic, vrem să schimbăm total modalitatea prin care comunitatea locală şi municipalitatea abordează transportul în comun”, preciza edilul.

La rândul său, Bors Béla, viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, lansa invitaţia de a ne uita peste imaginile de acum 3-4 ani ale autogării şi a le compara cu cele actuale. „Cred că a ieşit ceva foarte frumos, cu foarte multe elemente noi, care la momentul de faţă încă nu s-au folosit sau nu s-au făcut în municipiul Miercurea-Ciuc. De pildă, tablele de tip Corten care par că sunt ruginite, dar acestea sunt făcute special încât să arate că ar fi ruginite.

Dar întreaga autogară a fost renovată, de la fundaţie până la clădirea existentă. Avem toate conductele de apă şi canalizare înlocuite.

Un alt aspect nou, ce încă nu s-a folosit pe un spaţiu atât de mare, este partea carosabilă, care nu este asfaltată, ci este betonată.

(…) Toată clădirea este reabilitată cu uşi şi geamuri termopane înlocuite şi chiar avem un sistem nou de încălzire. (…) Totodată, am avut grijă să avem şi spaţii verzi, în acest fel s-au plantat 50 de copaci şi, bineînţeles, mobilier şi pentru cei care vor să aştepte afară, dar avem şi mobilier în interiorul clădirii.

Şi ca să avem grijă şi de consumul de energie, pe clădirea autogării avem amplasat un sistem fotovoltaic care ajută la consumul redus al autogării”, spunea Bors Béla.

Legat de sistemul de închiriere a bicicletelor, despre care am mai scris în paginile ziarului nostru, va fi funcţional peste câteva săptămâni. Călătorii care sosesc în oraş cu autobuzele vor putea să închirieze una din cele 21 de biciclete, după care o vor lăsa tot în incinta autogării.

Demény Attila, director Csiki Trans, spunea că s-a ajuns la un consens cu firmele de transport ca în următoarele săptămâni să fie folosite ambele autogări (atât cea recent renovată, cât şi cea provizorie, care a fost amenajată lângă magazinul Dedeman) pentru ca unii călători să nu aibă surprize neplăcute.

Autogara cuprinde 14 peroane. De la 1 la 7 sunt peroanele rezervate transportului local. De la 7 la 11 sunt cele pentru autobuzele care fac legătura între localităţi din judeţ, precum şi cu alte judeţe. Iar peroanele 12-14 sunt pentru cursele internaţionale.

***

Reconstrucţia autogării din Miercurea-Ciuc s-a făcut prin Programului Operaţional Regional, în cadrul unui proiect de mobilitate, care mai cuprinde şi modernizarea străzii Harghita, precum şi garajele şi staţia de încărcare pentru autobuzele pe gaz comprimat, de pe strada Salcâm. Acestea din urmă vor fi finalizate în cursul acestui an.

Reabilitarea autogării a costat 16 milioane de lei, din care 8,2 milioane lei a fost contribuţia Uniunii Europene. Durata efectivă a lucrărilor a fost de 1 an şi 9 luni.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.