Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Autorităţile locale din Miercurea-Ciuc nu sunt mulţumite deloc de ritmul lucrărilor de reabilitare a autogării din localitate, dar promit deschiderea în curând a circulaţiei pe podul peste calea ferată | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 3 mai 2024
Home » Societate » Autorităţile locale din Miercurea-Ciuc nu sunt mulţumite deloc de ritmul lucrărilor de reabilitare a autogării din localitate, dar promit deschiderea în curând a circulaţiei pe podul peste calea ferată
Autorităţile locale din Miercurea-Ciuc nu sunt mulţumite deloc de ritmul lucrărilor de reabilitare a autogării din localitate, dar promit deschiderea în curând a circulaţiei pe podul peste calea ferată

Autorităţile locale din Miercurea-Ciuc nu sunt mulţumite deloc de ritmul lucrărilor de reabilitare a autogării din localitate, dar promit deschiderea în curând a circulaţiei pe podul peste calea ferată

Podul peste calea ferată din Miercurea-Ciuc va fi deschis anul acesta circulaţiei rutiere, însă lucrările de reabilitare la autogara din municipiul reşedinţă de judeţ nu avansează în ritmul aşteptat conform contractului, de autorităţile locale, care nu sunt mulţumite de prestaţia firmei care a câştigat licitaţia şi se gândesc la penalităţi.

„Noi nu suntem mulţumiţi deloc. Avem un executant care are în execuţie şi câteva reabilitări termice la blocuri, dar şi sălile de sport de la şcolile Petőfi Sándor şi Nagy Imre. Are mari probleme executantul cu resursele umane. Dinamica cu care ei lucrează pentru noi este total nesatisfăcătoare, aşa că probabil vom ajunge la penalităţi. Problema este că orice întâlnire au cu executantul echipele noastre tehnice, de la întâlnire la întâlnire termenele pe care şi le asumă executantul diferă. Deci, vedem, din păcate, chiar dacă este o companie care a fost prezentă în zonă de mult timp, o neseriozitate maximă. Normal, la sfârşit de an, ar fi trebuit să termine. Înţelegem că volumele sunt mari, dar au câştigat un contract care are finalitate anul acesta. Ei continuă lucrările, dar sigur va exista o procedură de penalizare. Acolo mai este o problemă: şi anume că nu numai că din punctul de vedere al achiziţiilor publice vom intra în procedură de penalizare, ci sumele pe care noi nu le decontăm de la Uniunea Europeană din vina lor sigur le vom deconta de la ei”, a declarat publicaţiei noastre primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila.

Autorităţile locale din Miercurea-Ciuc şi executantul au semnat în luna mai a anului trecut contractul pentru reabilitarea completă a autogării din localitate, lucrările care trebuie să includă renovări interioare şi exterioare ale clădirii şi amenajarea de locuri de plecare, respectiv de sosire pentru autobuze fiind demarate în cadrul unui proiect care face parte din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă şi care este finanţat prin Programul Operaţional Regional.

În ceea ce priveşte un alt proiect de anvergură, respectiv cel privind reconstrucţia podului peste calea ferată, primarul Korodi Attila a afirmat că este de aşteptat ca acesta să fie deschis în curând circulaţiei rutiere, fiind încă nevoie de montarea unor panouri fonoabsorbante.

„Suntem la final de investiţie. Ultima intervenţie majoră va fi montarea panourilor fonoabsorbante. Acelea sunt în producţie şi depinde de producător când vor fi livrate executantului. Aşa că dacă este să vorbim despre când închidem proiectul, din punct de vedere fizic îl închidem în momentul în care panourile fonoabsorbante ajung şi vor fi montate. Din punct de vedere scriptic probabil că mai durează pentru că trebuie să facem acea birocraţie necesară la sfârşit de an, documentaţia de garanţie ş.a.m.d., pentru că tot ce înseamnă execuţie trebuie să fie clar regăsibil şi în documentaţia tehnică. Când putem da drumul circulaţiei maşinilor pe pod? Este o întrebare la care vom putea răspunde probabil la mijlocul lunii noiembrie, pentru că sunt două chestiuni: ori aşteptăm să fie montate panourile fonoabsorbante şi după aceea dăm drumul la tot, ori dacă dăm drumul doar circulaţiei maşinilor trebuie să ne asigurăm că cetăţenii nu au acces pietonal peste pod, pentru că este periculos dacă nu sunt montate panourile pe laterale”, a mai spus edilul.

Reconstrucţia podului peste calea ferată din Miercurea-Ciuc a început în luna aprilie a anului trecut şi s-a realizat tot în cadrul Planului de Mobilitate Urbană, iar valoarea finanţării din partea Uniunii Europene este de 17,24 milioane de lei, sumă care reprezintă însă doar în jur de o treime din costurile totale, care au crescut semnificativ în ultimul an. Podul din municipiul reşedinţă de judeţ a fost construit în anul 1974, lucrări de renovare fiind efectuate anterior în anii în 1994 şi 2006.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.