Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ultima reuniune a membrilor Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru din acest an s-a desfăşurat la Băile Homorod | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 18 mai 2024
Home » (Inter)Național » Ultima reuniune a membrilor Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru din acest an s-a desfăşurat la Băile Homorod
Ultima reuniune a membrilor Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru din acest an s-a desfăşurat la Băile Homorod

Ultima reuniune a membrilor Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru din acest an s-a desfăşurat la Băile Homorod

  • Au fost adoptate, între altele, Planul de Activitate al ADR Centru pentru anul 2024 şi Bugetul multianual de venituri şi cheltuieli al Agenţiei pentru perioada 2024-2026

Luni, 6 noiembrie, membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regională (CDR) din Regiunea Centru au participat la ultima reuniune de lucru din acest an, în cadrul şedinţei organizate de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru în localitatea harghiteană Băile Homorod.

Înaintea acesteia a fost programată o scurtă conferinţă de presă, la care au participat directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, Simion Creţu, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Bíró Barna Botond.

În ultimii trei ani, Consiliul Judeţean Harghita a accesat fonduri externe nerambursabile cât bugetul pe un an al Consiliului Judeţean

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, a evidenţiat colaborarea „foarte bună” de-a lungul timpului cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, „în ultimul an reuşind să clarifice foarte multe lucruri care să vină în sprijinul pregătirii pentru următorul ciclu de finanţare”.

„Nu vedem situaţii în care trebuie să renunţăm la fonduri europene pentru Consiliul Judeţean Harghita. În judeţul Harghita, nu numai Consiliul Judeţean depune proiecte, ci şi mediul privat. Astfel, dacă ne uităm la media pe cap de locuitor, vin finanţări esenţiale”, a declarat preşedintele CJ Harghita.

La rândul lui, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita Bíró Barna Botond a afirmat că, „în ultimii trei ani, Consiliul Judeţean Harghita a accesat fonduri externe nerambursabile cât bugetul pe un an al Consiliului Judeţean, cele mai multe fiind fonduri europene pe infrastructura mare şi pe mediul de afaceri.

„Avem o colaborare foarte bună cu ADR Centru şi sperăm că toate proiectele pot fi finalizate, dacă nu în anul acesta, să avem posibilitatea de a etapiza, de a prelungi limitele până în 2024-2026. Am dori ca şi în perioada următoare şi mediul privat să poată accesa fonduri cât mai multe în proiectele lansate de ADR Centru”, a adăugat vicepreşedintele Bíró Barna Botond.

Din punct de vedere al preocupărilor pentru a formula strategii punctuale de dezvoltare, atât strategii generale, cât şi sectoriale, judeţul Harghita este foarte bine pus la punct

Simion Creţu, directorul general al ADR Centru, i-a mulţumit preşedintelui Borboly Csaba „pentru contribuţia la activitatea de dezvoltare a regiunii, pe care o desfăşoară în parteneriat”.

„Din punct de vedere al evoluţiei, de o perioadă de vreme judeţul Harghita a început să se ocupe de procesul de dezvoltare a judeţului pe baza unei viziuni, într-un mod organizat şi realizând foarte multe documente de planificare şi de programare punctual. Judeţul Harghita, din punct de vedere al preocupărilor pentru a formula strategii punctuale de dezvoltare, atât strategii generale, cât şi sectoriale, este foarte bine pus la punct. Există o preocupare şi lucrurile din punctul acesta de vedere sunt clarificate: în foarte multe domenii trebuie început cu analiza înainte de a face o prognoză, un plan de acţiune, o strategie. (…) Atâta timp cât lucrezi planificat şi programat, vin şi rezultatele şi eşti un partener credibil pentru a obţine finanţare. (…) Ceea ce domnul preşedinte are în vedere, şi lucrează, este la cât mai buna punere în valoare a resurselor naturale de care dispune judeţul Harghita: potenţialul energetic, clarificarea unui concept privind utilizarea potenţialului energetic al resurselor geotermale, resursele minerale de care dispune şi nu în ultimul rând activitatea de turism, care se dezvoltă după căderea generată de pandemie, revenindu-şi la indicatorii de dinainte şi este în continuă creştere”, a explicat Simion Creţu.

Directorul general al ADR Centru a remarcat că pentru ciclul de finanţare 2014-2020, în judeţul Harghita sunt semnate 206 contracte, în valoare de aproximativ 250 milioane de euro.

„Trebuie sa finalizăm această perioadă de programare şi portofoliul de proiecte, şi în paralel să ne pregătim pentru diseminare, pentru consultanţă, pentru sprijin. În judeţul Harghita, aceşti bani nerambursabili sunt bineveniţi şi, deşi perioada de implementare se va scurta, trebuie să găsim soluţii cât mai eficiente. Disputele politice de la Bucureşti nu ne ajută la implementarea proiectelor”, a completat Borboly Csaba, vicepreşedintele Bíró Barna Botond adăugând că „modificările legislative din ultima perioadă pun piedici administraţiei publice locale în pregătirea şi implementarea proiectelor depuse şi aflate în faza de elaborare a proiectului tehnic”.

La ora 11:00 s-a intrat pe agenda întâlnirii, în debutul căreia a fost aleasă conducerea CDR Centru, discuţiile care au urmat fiind orientate pe activităţile de închidere a proiectelor finanţate prin POR 2014-2020, concentrându-se pe absorbţia integrală a fondurilor europene nerambursabile alocate prin program, precum şi pe prezentarea celorlalte programe de finanţare preluate de ADR Centru.

O atenţie deosebită a fost acordată stadiului implementării fondurilor europene alocate prin Programul „Regiunea Centru” 2021-2027, program pentru care ADR Centru are rol de Autoritate de Management.

Nu mai puţin de 14 teme de discuţie au fost stabilite pentru această reuniune şi supuse votului membrilor CDR Centru: proiecte de hotărâre pentru adoptarea Planului de lucru al ADR Centru pentru anul 2024 şi pentru modificarea Organigramei şi a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al ADR Centru, avizarea Acordului-cadru de delegare a unor funcţii privind implementarea Programului Sănătate, priorităţilor şi a Acordului de delegare a anumitor atribuţii privind implementarea Programului Tranziţie Justă – Prioritatea 6.

A fost prezentat apoi stadiul actual al proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, precum şi cel al procesului de închidere a proiectelor finanţate prin POR 2014-2020, în conformitate cu prevederile OUG nr. 36/2023, urmate de analiza privind stadiul implementării Programului „Regiunea Centru” 2021-2027 şi oportunităţile de finanţare oferite prin acest program.

Pe ordinea de zi a întâlnirii găzduită în Sala de Conferinţe a Complexului Lobogó, din localitatea Băile Homorod, au figurat şi alte proiecte de hotărâre privind: aprobarea participării ADR Centru în calitate de partener asociat în proiectul DECIDE: Servicii Digitale pentru Economie Circulară, avizarea Memorandumului de Înţelegere încheiat între ADR Centru, Autoritatea pentru Digitalizarea României şi EIT Urban Mobility, precum şi adoptarea Bugetului multianual de venituri şi cheltuieli pentru perioada 2024-2026.

La finalul reuniunii, membrilor CDR Centru le-au fost prezentate şi concluziile reieşite în urma derulării a două studii la nivel regional: „Analiza disparităţilor intraregionale la nivelul Regiunii Centru” şi „Evaluarea/măsurarea gradului de conştientizare a Programului «Regiunea Centru» 2021-2027”.

La Şedinţa CDR Centru au fost invitaţi şi preşedinţii celor şase consilii judeţene din Regiunea Centru – Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu – alături de primarii municipiilor reşedinţe de judeţ, precum şi reprezentanţii desemnaţi ai oraşelor şi comunelor din cele şase judeţe.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.