Au fost jandarmi pentru o zi | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Învățământ » Au fost jandarmi pentru o zi
Au fost jandarmi pentru o zi

Au fost jandarmi pentru o zi

Astăzi, 30 mai, 49 de elevi de clasa a X-a şi a XI-a din cadrul Colegiului Naţional „Octavian Goga”, Colegiului Naţional „Márton Áron”, Liceului Tehnologic „Joannes Kájoni” şi Liceului Tehnologic „Székely Károly” din municipiul Miercurea Ciuc au fost colegii jandarmilor harghiteni.

Ziua a debutat la ora 08:30, cu echiparea „colegilor de o zi” la sediul comandamentului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita din strada Márton Áron, nr. 74, urmată de o scurtă prezentare a programului zilei. Tot aici au avut posibilitatea de a intra în dialog cu elevi ai Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni aflaţi în practică.

În apropierea Sălii Sporturilor „Erőss Zsolt” din municipiu, tinerii au fost martorii unui exerciţiu demonstrativ ce a constat în extragerea unor persoane, despre care existau indicii temeinice că au săvârşit o faptă contrară legii, dintr-un autovehicul. Interceptarea, legitimarea şi stabilirea identităţii, dar şi câteva mişcări din instrucţia de front – la dreapta, la stânga, la stânga-mprejur şi pasul de defilare – au făcut deliciul elevilor. De asemenea, le-a fost prezentată şi o mică parte din dotarea unui post de jandarmi montani. Tinerilor le-a fost satisfăcută şi curiozitatea referitoare la ce suntem noi, jandarmii, ce atribuţii avem, care e rostul nostru în societate, care sunt paşii de urmat pentru a deveni jandarmi şi care e structura noastră organizatorică actuală. Şi l-au avut ca interlocutor pe cel mai în măsură să le prezinte aceste aspecte, pe colonel Iamandi Dan, inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita. La final ne-am luat rămas bun de la gazdele noastre, colegii din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil şi Postul de Jandarmi Montan Harghita Băi.

A urmat o deplasare cu autospecialele jandarmeriei la Colegiul Naţional „Octavian Goga”, unde le-a fost prezentat traseul practic aplicativ ce a fost introdus în cadrul probelor de admitere în instituţiile de învăţământ ale MAI începând cu luna ianuarie a acestui an. Au ales să-l parcurgă un număr de 10 elevi, cu toţii încadrându-se în barem.

Ziua, scurtă, dar antrenantă, s-a încheiat în curtea comandamentului, aici, tinerii fiind răsplătiţi cu diplome şi cu câte un desert.

La final, domnul colonel Iamandi le-a adresat o provocare: să aştearnă pe o hârtie câteva gânduri referitoare la ziua de astăzi, să le predea diriginţilor, care să ni le transmită nouă.

Noi le mulţumim pentru că au răspuns pozitiv invitaţiei noastre şi le promitem că vom continua cu astfel de activităţi.

Purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita,

plutonier adjutant şef Gheorghe Suciu

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.