Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Amenzi în valoare de aproape 230.000 de lei, aplicate în martie de inspectorii de muncă harghiteni | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 7 mai 2024
Home » Societate » Amenzi în valoare de aproape 230.000 de lei, aplicate în martie de inspectorii de muncă harghiteni
Amenzi în valoare de aproape 230.000 de lei, aplicate în martie de inspectorii de muncă harghiteni

Amenzi în valoare de aproape 230.000 de lei, aplicate în martie de inspectorii de muncă harghiteni

Inspectorii de muncă harghiteni au aplicat, luna trecută, amenzi în valoare de aproape 230.000 de lei, în urma unor controale în domeniul relaţiilor de muncă şi în cel al securităţii şi sănătăţii în muncă. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita, în urma neregulilor constatate cu prilejul controalelor au fost sancţionaţi 67 de angajatori, la 3 dintre aceştia lucrând 3 persoane fără a avea încheiate contracte individuale de muncă. În total au fost aplicate 120 de sancţiuni, dintre care 24 de amenzi contravenţionale în valoare de 229.000 de lei.

În domeniul relaţiilor de muncă au fost aplicate 96 de sancţiuni pentru neîncheierea contractului individual de muncă (CIM), netransmiterea în Registrul General de Evidenţă al Salariaţilor, în termenul legal, a elementelor CIM, nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal, lipsa evidenţei orelor de muncă, regulamente interne şi dosare de personal incomplete, nerespectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte munca în schimburi sau pentru neinformare ITM privind utilizarea muncii de noapte. Valoarea amenzilor aplicate în urma controalelor derulate în acest domeniu este de 102.000 de lei.

Amenzi în valoare de 127.000 de lei au fost aplicate ca urmare a verificărilor pe linie de securitate şi sănătate în muncă. Inspectorii de muncă au constatat că în unele cazuri nu erau elaborate instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru fiecare loc de muncă, schelele nu erau prevăzute cu sisteme de protecţie colectivă, nu erau verificate de personalul cu aceste competenţe la intervalele periodice corespunzătoare sau nu erau asigurate împotriva deplasărilor involuntare, dar au fost şi situaţii în care angajatorii nu au verificat utilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie din dotare, în cadrul şantierelor cablurile electrice nu erau poziţionate corespunzător, şantierele nu erau semnalizate şi îngrădite corespunzător ori lipsea calificarea fasonatorilor, tafiştilor şi mecanicilor în parchetele de exploatare forestieră.

În luna martie au fost comunicate 16 evenimente sau accidente la locul de muncă care sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor şi împrejurărilor în care s-au produs, a mai informat ITM Harghita. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.