Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Alocări şi investiţii – subiectele cheie ale ordinii de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Societate » Alocări şi investiţii – subiectele cheie ale ordinii de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita
Alocări şi investiţii – subiectele cheie ale ordinii de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita

Alocări şi investiţii – subiectele cheie ale ordinii de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita

Bani pentru funcţionarea sistemului de asistenţă socială, bani pentru infrastructură, bani pentru dotări şi cofinanţări. Pentru început vă anunţăm că avem

Un nou consilier judeţean

Costin Hîrlav, în calitatea sa de supleant pe lista Partidului Social Democrat – Organizaţia Judeţeană Harghita, a fost validat în funcţia de consilier judeţean, rămasă vacantă după demisia fostului consilier Dan Ciprian Rugină. Acesta a depus jurământul în faţa Consiliului reunit, miercuri, în şedinţa ordinară şi va face parte din Comisia pentru Relaţii Internaţionale şi UE a Consiliului Judeţean Harghita.

Costin Hîrlav este din comuna Bilbor, are 30 de ani, a absolvit cursurile Facultăţii de Geografie în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, în prezent continuându-şi studiile ca doctorand la aceeaşi instituţie de învăţământ superior. În viaţa de zi cu zi este profesor la Şcoala Gimnazială „O.C. Tăslăuanu” Bilbor şi ne-a declarat că se bucură de noul mandat de consilier judeţean, poziţie din care speră să aducă rezolvări şi problemelor din zona de nord a judeţului. Costin Hîrlav este şi preşedintele Tinerilor Social-Democraţi din Harghita. Abia ce şi-a început mandatul, că a şi fost desemnat reprezentant al Consiliului Judeţean în Consiliul de Administraţie al Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Bilbor, în anul şcolar curent.

Primăria Bălan a rămas fără bani de salarii

Înaintea votării ordinii de zi, consilierul judeţean Ion Proca a prezentat o situaţie „excepţională”: Primăria Bălan nu dispune de banii necesari plăţii salariilor aferente lunii octombrie. Pentru rezolvarea acestei situaţii, el a solicitat sprijinul consiliului, interesându-se dacă există posibilitatea acordării unui ajutor financiar în acest sens, urmând ca banii să fie recuperaţi ulterior. „Din păcate, încă nu a fost finalizată rectificarea bugetară naţională. Ştim că mai este o sumă care trebuie repartizată primăriilor, acelor primării care cu adevărat nu mai au nici un ban. Dacă (Primăria Bălan – n.a.) nu a primit prin Hotărâre de Guvern, înseamnă că mai are sume necheltuite”, a arătat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba. El l-a sfătuit pe edilul din Bălan „să facă aşa cum face şi CJ pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, să ia de la Investiţii şi să transfere temporar la fondul de salarii”. „Noi, consiliul judeţean, putem să dăm ajutor, dar numai dacă nu mai au nici un ban”, a precizat Borboly Csaba.

4,5 milioane de lei pentru funcţionarea sistemului de asistenţă socială timp de o lună

Fondurile alocate de Guvern pentru funcţionarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita s-au epuizat în septembrie. La începutul lunii, CJ Harghita a aprobat utilizarea sumei de 3,8 milioane de lei din excedentul anilor precedenţi, pentru acoperirea salariilor şi a cheltuielilor de funcţionare ale instituţiei, aferente lunii octombrie. Pentru noiembrie şi decembrie, speranţele se puneau într-o rectificare bugetară, care nu a venit. Miercuri, CJ Harghita a alocat încă 4,5 milioane de lei pentru funcţionarea centrelor de copii şi a azilelor care găzduiesc bătrâni cu handicap.

„Acum suntem în situaţia în care ne-am aflat şi acum o lună, de a nu mai avea bani pentru plata salariilor şi a bunurilor şi serviciilor necesare copiilor şi persoanelor cu handicap asistate. Consiliul Judeţean a aprobat cheltuielile pentru încă o lună, deci pentru o lună iar putem să stăm liniştiţi, dar, desigur, mai avem nevoie de resurse pentru luna decembrie şi ar fi bine să încheiem anul fără datorii şi cu ceva stocuri, dacă se poate”, a explicat directorul DGASPC Harghita.

Directorul DGASPC Harghita, Elekes Zoltán, a declarat, la finalul şedinţei ordinare a CJ, că este pentru al treilea an consecutiv când instituţia se află în această situaţie. În opinia sa, această stare de fapt este generată de lipsa voinţei pentru rezolvarea problemei bugetelor insuficiente destinate funcţionării asistenţei sociale, alocările bugetare fiind menţinute la un nivel cât mai scăzut. „Este al treilea an consecutiv în care ne aflăm în această situaţie. Simt o lipsă de voinţă de a rezolva această problemă. Din 2015, standardele de cost nu au mai fost actualizate de către Guvern, deşi ştie toată lumea acest lucru, am primit promisiuni de foarte multe ori, tot nu se vrea acest lucru, din păcate, şi cred că e o politică de a menţine alocările bugetare la un nivel mai jos”, a continuat Elekes Zoltán.

În sistemul de asistenţă socială din Harghita se află aproape 1.100 de copii şi circa 200 de persoane adulte cu handicap.

Lucrări de infrastructură

La şedinţa ordinară de miercuri, consilierii judeţeni au mai aprobat hotărâri care vizează reabilitarea a două poduri. Unul este cel de pe DJ 153D, în comuna Subcetate. Potrivit expertizei tehnice, podul peste râul Mureş, amplasat la intrarea în localitate, nu asigură condiţiile minime de siguranţă pentru circulaţia rutieră şi pietonală. Astfel, experţii au propus demolarea podului existent şi construirea unui pod nou, cu lărgirea căii de pod la dimensiunile de gabarit impuse de normele de proiectare actuale. Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 5,2 milioane de lei cu TVA, iar durata preconizată de execuţie a lucrărilor este de 9 luni. Celălalt obiectiv de investiţii este Podul peste Târnava Mare, pe DJ 137, în satul Porumbenii Mari, aparţinând comunei Porumbeni.

Şi în Corund se va reconstrui podeţul de pe strada Sórét, spre centrul de colectare a deşeurilor din localitate.

Consilierii judeţeni au mai aprobat cofinanţarea în valoare de aproape 8,9 milioane de lei cu TVA din bugetul local, necesară „Reabilitării sistemului rutier pe DJ 153D”, finanţată în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală.

Un nou generator electric la Centrul de Transfuzie Sanguină

În vara acestui an, Consiliul Judeţean a achiziţionat un generator de curent electric, care a fost dat, miercuri, în administrarea Centrului de Transfuzie Sanguină Harghita. Activităţile de bază ale instituţiei – recoltarea, prelucrarea, investigarea şi stocarea sângelui şi a produselor sanguine – necesită un regim termic special, intervalele de temperatură variind de la minus 40 de grade Celsius la plus 22 de grade Celsius. Noul „Grup electrogen ESE 44 DW” asigură menţinerea temperaturilor necesare şi a continuităţii fluxului de energie electrică şi în timpul întreruperilor nedorite de curent, în special cele de durată, care ar putea compromite stocurile de sânge şi de produse sanguine, provocând pierderi incomensurabile, în dauna pacienţilor internaţi, ale căror vieţi depind de acestea. De altfel, şi Direcţia de Sănătate Publică Harghita a atras atenţia că instalarea unui generator de curent electric este obligatorie.

xxx

La şedinţa ordinară a CJ din luna octombrie au participat şi primii zece stagiari angajaţi în cadrul Programului internship al CJ Harghita, proaspăt absolvenţi de facultate, fără experienţă, care efectuează un stagiu de activitate de 5 luni în cadrul consiliului judeţean, oferindu-li-se posibilitatea să îşi pună în aplicare cunoştinţele teoretice acumulate de-a lungul studiilor, să se dezvolte pe plan profesional şi personal. Ei lucrează maximum 30 de ore pe săptămână, adică 6 ore pe zi, iar indemnizaţia lunară de internship este de 2.043 de lei (aproximativ 1.500 de lei net), reprezentând jumătate din câştigul salarial lunar al unui consilier în grad profesional de asistent.

DANIELA MEZEY

 

 

 

 

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.