Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A început recensământul berzelor cu ajutorul aplicaţiei Uite barza! | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Agricultură/Ecologie » A început recensământul berzelor cu ajutorul aplicaţiei Uite barza!
A început recensământul berzelor cu ajutorul aplicaţiei <i>Uite barza!</i>

A început recensământul berzelor cu ajutorul aplicaţiei Uite barza!

Societatea Ornitologică Română (SOR) reia numărătoarea berzelor albe cu ajutorul aplicaţiei Uite barza!. Recensământul berzelor va fi realizat în perioada 19 iunie – 19 iulie 2023. Proiectul a ajuns la a şaptea ediţie şi este implementat de Societatea Ornitologică Româna (SOR), cu sprijinul companiilor Enel din România.

Fie că eşti iubitor de natură şi păsări sau îţi place să călătoreşti, acum poţi şi tu să fii un ornitolog amator şi să ajuţi la recenzarea populaţiei de berze albe din România. „Bucură-te de aventura numărării berzelor cu ajutorul aplicaţiei Uite barza! Descarcă gratuit aplicaţia pe smartphone-ul tău, fie că ai iOS sau Android (cu excepţia dispozitivelor care nu au acces la serviciile Google, cum ar fi Huawei), şi pregăteşte-te pentru o aventură în lumea berzelor albe.

Dacă ai deja aplicaţia instalată, atunci este nevoie să îi faci o actualizare din Play Store sau iOS Store şi apoi o sincronizare. Toate acestea sunt necesare pentru ca aplicaţia să transmită informaţiile colectate de tine către baza noastră de date”, se arată într-un comunicat de presă remis de Societatea Ornitologică Română.

Cu ajutorul aplicaţiei Uite barza!, toţi cei care doresc să se implice în acest proiect pot contribui la colectarea datelor necesare. Aplicaţia ne ajută să facem recensământul cuiburilor de berze şi să înregistrăm numărul puilor şi ne furnizează informaţii valoroase pentru conservarea populaţiei de berze albe din România. Prin intermediul acestui proiect, ne dorim să creştem responsabilitatea şi conştientizarea cu privire la acţiunile noastre şi la impactul pe care îl putem avea asupra mediului înconjurător. An de an, ne bazăm pe susţinerea cât mai multor iubitori de păsări, natură şi călătorii, care să se alăture acestei aventuri extraordinare a numărării berzelor albe. Oricine poate fi ornitolog amator şi să ne ajute la recenzarea berzelor albe. Tot ce trebuie să facă este să descarce aplicaţia Uite barza! şi să se familiarizeze cu funcţionalităţile ei”, a declarat Andreea Oprea, responsabil comunicare la Societatea Ornitologică Română, citată în comunicat.

Cum recenzăm berzele?

Foarte simplu! Când eşti aproape de un cuib de barză, porneşte GPS-ul telefonului şi aplicaţia Uite barza! Înregistrează locaţia şi completează informaţiile necesare: numărul de păsări din cuib, tipul de construcţie pe care se află cuibul, numărul puilor şi orice pericol care i-ar putea ameninţa. Dar asta nu e tot! Aplicaţia îţi cere să faci şi o fotografie a cuibului pentru a înregistra cu exactitate locaţia. Dacă nu ai conexiune la Internet în acel moment, nu-ţi face griji! Datele salvate în aplicaţie pot fi trimise ulterior şi vor ajunge la specialiştii biologi. Astfel, contribuţia ta poate face diferenţa în conservarea şi protejarea populaţiei de berze albe din România.

Dar aplicaţia nu se opreşte doar la numărarea berzelor. Dacă întâlneşti incidente care implică aceste păsări, cum ar fi electrocutări sau coliziuni, Uite barza! îţi permite să semnalezi aceste situaţii. Fiecare informaţie introdusă în aplicaţie este importantă pentru protejarea speciei.

Poveşti cu berze

„Anul acesta căutăm din nou cuiburi cu poveste. Îi invităm pe oameni să devină căutători de poveşti. Ştim că fiecare cuib de barză albă are povestea lui. An de an, oamenii aşteaptă nerăbdători sosirea acestor păsări care străbat un drum lung şi plin de provocări pentru a ajunge din Africa, acolo unde migrează, înapoi în România. Povestitorii cei mai iscusiţi vor fi premiaţi.

Toate datele colectate prin aplicaţie vor ajunge la toţi distribuitorii de energie electrică din România. SOR speră că se vor implica cu toţii în protejarea berzelor albe din România”, se mai arată în documentul citat.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.