Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

A fost semnat contractul de gestionare a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor din Remetea | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 6 mai 2024
Home » Agricultură/Ecologie » A fost semnat contractul de gestionare a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor din Remetea
A fost semnat contractul de gestionare a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor din Remetea

A fost semnat contractul de gestionare a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor din Remetea

  • Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita: „Am încredere că gestionarea deşeurilor în judeţ este un nou început, unul de care nepoţii noştri să fie mândri”

Evenimentul, la care au participat, alături de conducerea judeţului şi de consilierii judeţeni, senatori, deputaţi şi primari din Harghita, a avut loc vinerea trecută, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Harghita, desfăşurată în una dintre halele Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Remetea.

Contractul pentru delegarea prin concesiune a gestiunii activităţii de operare a Centrului de la Remetea, compus din instalaţi de tratare, de sortare, de compostare şi eliminare prin depozitarea deşeurilor, inclusiv staţia de sortare din localitatea Sânsimion, a fost semnat între Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „SMID Harghita” şi reprezentanţii consorţiului de firme alcătuit din Eco-Bihor SRL – operator economic autorizat pentru colectare şi reciclare deşeuri, Eco-Csik şi RDE Harghita (fosta AVE Harghita Salubritate SRL).

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, a apreciat la superlativ activitatea echipei implicate în realizarea acestui obiectiv „benefic nu numai pentru Remetea, ci pentru întreg judeţul. După o perioadă dificilă, cauzată de frecventele modificări legislative, doar noi am reuşit, în tot Ardealul, să avem un prestator. (…) Eu am încredere că gestionarea deşeurilor în judeţ este un nou început, unul de care nepoţii noştri să fie mândri”, a afirmat şeful administraţiei publice judeţene, mulţumind tuturor celor implicaţi de-a lungul anilor în îndeplinirea acestui obiectiv.

Incze Csongor – administratorul public al judeţului Harghita, a fost desemnat să preia proiectul „Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor” şi să se ocupe de punerea în funcţiune a acestuia şi de contractarea serviciilor în urmă cu doi ani şi jumătate. „Nu a fost uşor ca să ajungem astăzi aici, dar am avut mare noroc şi eu, şi echipa. Am primit sprijin să ne putem face treaba aşa cum se cuvine; primarii, conducerea judeţului, vicepreşedintele Biró Barna Botond mi-au acordat încrederea, dar au fost la fel de importante şi consiliile locale, şi conducerea din Bucureşti. Am fost sprijinit cu toate instrumentele parlamentare şi îi mulţumesc şi fostului ministru Tánczos Barna că am ajuns astăzi aici unde suntem. Am trecut prin multe, am avut patru modificări legislative în aceşti doi ani, la care a trebuit să ne conformăm, şi cu mica echipă pe care am coordonat-o am reuşit să trecem peste obstacole”, a precizat acesta.

Laczkó-Albert Elemér, primarul comunei Remetea, a vorbit despre importanţa acestui obiectiv, dar şi despre provocările care urmează.

„Este un mare eveniment în viaţa comunei noastre şi nu numai. Succesul comunei Remetea s-a datorat faptului că toţi ne-am asumat cauza SMID (Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor – n.a.), inclusiv cetăţenii, care au fost consultaţi prin referendum. Nu au lipsit intrigile şi maşinaţiunile, dar nu a fost cale de întoarcere, am mers înainte. (…) Provocările, însă, abia acum încep; le-am promis localnicilor un Centru de colectare, selectare şi depozitare a deşeurilor deasupra tuturor cunoştinţelor noastre de până acum, aici nu vor fi stoluri de păsări în aer, nu va fi gunoi luat de vânt, nici miros neplăcut şi nici vânatul nu va umbla pe aici. Dacă vom avea un judeţ mai curat prin gestionarea eficientă a deşeurilor, pentru a lăsa un loc mai curat copiilor şi nepoţilor noştri, va fi datorită efortului nostru comun”, a remarcat primarul localităţii Remetea.

La eveniment a fost prezent şi senatorul UDMR Tánczos Barna, fost ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, care a felicitat echipa pentru finalizarea acestui proiect „important”, considerând însă că „nu sunt prea multe motive de a sărbători”, de vreme ce pe de o parte proiectul nu a fost finalizat la timp, iar pe de altă parte din cauză că procentul deşeurilor reciclabile nu creşte în Harghita, ci scade.

„E bine că se semnează un contract, că porneşte activitatea în această unitate, dar… ştim că nu este o poveste care s-a terminat la termenul programat şi nu prea avem motive să sărbătorim. (…) Am vorbit cu foarte mulţi colegi din Ciuc, din Odorhei, din Gheorgheni şi nu suntem în capul listei la nivel naţional. Unul dintre motive este că nu există coeziunea, organizarea judeţeană care să fie motorul performanţei. Eu văd că procentul deşeurilor reciclabile nu creşte, ci scade, mai ales acolo unde ne aşteptam cel mai puţin. Ştim că în 2022 s-a colectat mai puţin decât în 2021, (…) vedem că nu performăm corespunzător. Eu am încredere că acest moment va fi un punct de cotitură, care va îmbunătăţi indicatorii gestionării deşeurilor în judeţul Harghita şi că în sfârşit vom avea un sistem judeţean, care va face mai curat judeţul Harghita”, a explicat senatorul Tánczos Barna.

La rândul său, Pásztai Zoltán – reprezentantul consorţiului de firme, a precizat că este în măsură să contribuie „ca ceea ce se întâmplă, să fie mai ecologic în Harghita. Know-how-ul deţinut va fi consolidat şi în judeţul Harghita şi sper ca într-un termen scurt să putem realiza ca agricultorii să preia de la noi compost şi să putem refolosi cât mai multe ambalaje”, a spus Pásztai Zoltán, potrivit traducerii oficiale.

În cadrul şedinţei Adunării Generale a Acţionarilor ADI SMID Harghita, convocată într-o pauză a şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean, au mai fost aprobate vineri caietul de sarcini, modelul contractului de concesiune a gestiunii activităţilor de colectare şi transport a deşeurilor municipale pe raza judeţului Harghita şi de operare a staţiilor de transfer de la Corund, Miercurea-Ciuc, precum şi a centrelor de colectare separată a deşeurilor de la Topliţa, Gheorgheni, Bălan, Corund, Miercurea-Ciuc, Cristuru Secuiesc, Vlăhiţa şi Sânsimion. Cu acest prilej a fost aprobată şi valoarea redevenţei în cadrul documentaţiei de atribuire.

Consilierul liberal Teodor Dobrean l-a felicitat pe dl Incze Csongor pentru toată munca depusă în calitate de preşedinte al ADI SMID Harghita şi de coordonator al procedurilor de delegarea şi gestionarea serviciilor de colectare, transport, operare, a facilităţilor de transfer, de tratare, colectare şi depozitare a deşeurilor, „pentru ca – sperăm în cursul anului viitor – să putem să vorbim într-adevăr de un sistem funcţional la nivel judeţean, pentru a deveni un judeţ verde şi ecologic”.

Au trecut aproape zece ani de când Consiliul Judeţean Harghita a semnat, la începutul lunii noiembrie 2013, contractul de finanţare pentru proiectul de Management Integrat al Deşeurilor în Harghita, care reinventează întregul proces al gestionării acestora pe întreg teritoriul judeţului, de la colectare şi până la depozitarea finală.

După inaugurarea şi recepţionarea oficială a acestui obiectiv, în 2016, se preconiza ca centrul să înceapă să funcţioneze la începutul anului următor, după desemnarea unui operator. Însă, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, până în 2020 investiţia „a fost lăsată în paragină”, motiv pentru care a fost numit să se ocupe de rezolvarea problemelor actualul administrator public al judeţului, Incze Csongor.

În lipsa funcţionării, o parte dintre maşinile şi utilajele aflate în dotarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor s-au uzat, unele dintre ele necesitând reparaţii costisitoare. Potrivit rapoartelor întocmite în 2021 de firma angajată să evalueze starea acestora, pentru remedierea neajunsurilor cauzate de nefolosirea maşinilor şi utilajelor era nevoie de 1,3 milioane de lei. Bateriile camioanelor de gunoi erau descărcate, la fel şi bateria unui lift electric, doar pentru înlocuirea acesteia fiind nevoie de 5.000 de lei, exemplifica Incze Csongor.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.