- Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean, găzduită de Casa de Cultură din satul Ineu, comuna Cârţa
Consiliul Judeţean Harghita finanţează cu suma de 50.000 de lei, prin Programul de sprijinire a sportului harghitean, competiţia sportivă „Cupa Tatárdomb”. Evenimentul, organizat de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJST) Harghita în parteneriat cu Asociaţia Club Sportiv de Box Godako din Transilvania, se va desfăşura în perioada 7-10 decembrie 2023, la Centrul Sportiv de Box Godako din municipiul Gheorgheni. Competiţia, la care s-au înscris 60 de sportivi care vor concura în 12 categorii şi clase de greutate, se va desfăşura la categoriile de vârstă U12, U14, U16, U18, U20 şi adulţi (masculin şi feminin).
„Cupa Tatárdomb” a fost lansată în 2019, iniţial pe grupele de vârstă mici (U12 şi U16). În timpul pandemiei COVID-19, turneul s-a desfăşurat cu porţile închise, la eveniment participând doar sportivi din cadrul Asociaţiei Club Sportiv de Box Godako din Transilvania. În timp, acest eveniment a devenit tradiţie, în acest an urmând să aibă loc cea de-a V-a ediţie a „Cupei Tatárdomb”.
A fost aprobată luni, cu trei abţineri, lista angajaţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea-Ciuc desemnaţi să primească stimulente financiare în luna noiembrie. Astfel, un număr de 22 de angajaţi ai spitalului, a căror activitate a depăşit semnificativ volumul de muncă ce excede obligaţiilor prevăzute în fişa postului, vor beneficia de stimulente financiare în valoare totală de 35.623 de lei, conform listei propusă de managerul unităţii sanitare şi avizată de Comitetul Director al SJU.
Agenţia de Dezvoltare Regională Centru a solicitat suplimentarea spaţiului pe care îl are în folosinţă în incinta Palatului Administrativ, având în vedere că numărul angajaţilor s-a mărit, spaţiul existent nemaiputând satisface cerinţele actuale. Consiliul Judeţean Harghita a suplimentat spaţiul existent cu încă o cameră (209A) situată la al doilea etaj al Palatului Administrativ.
De asemenea, s-a aprobat folosinţa cu titlu gratuit şi prelungirea contractelor de comodat pentru perioada 2024-2025, încheiat cu instituţiile cuprinse în Lista celor publice, a altor persoane juridice cu sediul în Palatul Administrativ al judeţului Harghita şi a celor care primesc spaţiul folosit în comodat, darea în chirie şi prelungirea contractelor de închiriere, pentru perioada 2024-2025, cu instituţiile şi alte persoane juridice cuprinse în Lista spaţiilor închiriate în sediul administraţiei publice judeţene şi a celor care primesc spaţiul folosit în chirie.
Consilierii judeţeni, întruniţi luni în şedinţă ordinară, au aprobat înfiinţarea Consiliului de Consultanţă Economică, organism care va funcţiona pe lângă Consiliul Judeţean Harghita ca for consultativ, fără personalitate juridică, pentru exercitarea unui dialog real între mediul de afaceri din judeţul Harghita şi autorităţile administraţiei locale, la nivelul Unităţii Administrativ-Teritoriale judeţul Harghita. Consiliul de Consultanţă Economică va fi compus din reprezentanţii următoarelor entităţi: preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, reprezentantul Primăriei Miercurea-Ciuc, reprezentantul Comisiei Consultative Economice constituite la nivelul Primăriei Miercurea-Ciuc, câte un reprezentant al primăriilor Odorheiu Secuiesc, Topliţa şi Gheorgheni şi reprezentantul ABC Center. Mediul de afaceri va fi reprezentat în Consiliul de Consultanţă Economică de trei membri: un reprezentant al societăţilor comerciale mici/mijlocii din judeţul Harghita, un reprezentant al Camerei de Comerţ şi Industrie Harghita şi un reprezentant al Patronatului Judeţului Harghita, cărora li se vor alătura un reprezentant din partea sistemului de Învăţământ (o persoană desemnată de Universitatea Sapientia, cu experienţă în domeniul afacerilor) şi un reprezentant al studenţilor de la profile economice, afaceri, management, din ani terminali sau la master. Coordonarea Consiliului de Consultanţă Economică va fi asigurată de către Agenţia de Dezvoltare Judeţeană Harghita.
În cadrul şedinţei ordinare a lunii noiembrie a fost aprobată şi „Strategia pentru incluziunea socială a romilor din judeţul Harghita pentru perioada 2023-2027”, rodul unei munci laborioase, prezentată de András Loránd, coordonatorul Grupului de lucru pentru sărăcie profundă al Consiliului Judeţean Harghita. Strategia pentru incluziunea socială a romilor, un material cuprinzător şi foarte bine documentat, îşi propune să asigure obiectivele strategice care vor sta la baza dezvoltării unui judeţ atractiv, locuibil şi în continuă evoluţie, prin modalităţile de soluţionare a celor mai grave probleme în domeniile: locuire, infrastructură, educaţie, ocupaţie, sănătate, cultură şi identitate, discriminare, participare publică şi capacitatea de acţiune a comunităţilor de romi din judeţul Harghita, obiective care au în vedere creşterea nivelului de trai al comunităţilor de etnie romă, contribuind astfel la dezvoltarea vieţii culturale, sociale şi economice a populaţiei judeţului. Pe lângă introducerea în subiect şi descrierea situaţiei, strategia propusă include şi planul de acţiune în baza căruia sunt făcute propuneri pe diferite domenii de activitate. Dar acest subiect îl vom dezvolta în cadrul unui material aparte, dată fiind complexitatea şi importanţa aplicării acestei strategii pentru întregul judeţ.
În cadrul şedinţei a fost votată şi o nouă rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita, prin reducere cheltuielilor cu programele proprii derulate de Consiliul Judeţean. „Chiar astăzi, la şedinţa de conducere, am scos foarte multe propuneri de modificări. Trebuie să renunţăm la anumite cheltuieli. În ceea ce priveşte bugetul, la cheltuielile cu descentralizatele trebuie să renunţăm, conform OUG, la Programul Lapte şi Corn la 1,3 milioane de lei, la şcolile speciale trebuie să renunţăm la 18.000 de lei, trebuie să renunţăm la 5.000 de lei la persoanele cu dizabilităţi şi din venituri la redevenţele pe mine (508.000 de lei) cu care vom ajuta DGASPC. Avem un proiect câştigat, care trebuie inclus în BVC, scădem cu 690.000 de lei la Cultură, Sport, Educaţie, Familie şi Judeţe înfrăţite, reduceri vor fi şi la Programul de Premiere, la Programul Comitatus, la Programul pentru Protecţia monumentelor, Programul pentru Culte şi la altele. La bugetul propriu scădem cu 1,1 milioane de lei. Va fi foarte dificil”, a detaliat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.
Şeful administraţiei publice judeţene a anunţat că va urma şi o reorganizare a aparatului de specialitate şi a instituţiilor subordonate Consiliului Judeţean. Astfel, în cazul în care la nivelul unei instituţii nu se aplică reducerea de 10% a personalului, nu se va aplica salariul minim în vigoare şi se vor menţine salariile aflate în plată la data de 31 decembrie 2022.
Pentru actualizarea salariului minim aprobat la nivelul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Harghita şi al serviciilor publice din subordinea acestuia a fost aprobată o hotărâre de principiu pentru stabilirea salariului minim.
Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita s-a desfăşurat la Casa de Cultură din satul Ineu, comuna Cârţa, unde a fost inaugurat recent Abatorul şi unitatea de prelucrare a cărnii Tercsi din localitate, o investiţie de 2,5 milioane de euro, care a creat 35 de locuri de muncă, finanţată şi susţinută în principal de Composesoratul Tercs-Ineu, animalele pentru abatorizare fiind achiziţionate de la fermierii din zonă de către Cooperativa Agricolă Ciucul Superior.
„De fapt, am ajuns la finalul unui vis. Construirea abatorului şi a fabricii de prelucrare a cărnii a început în 2021, iar lucrările au fost precedate de un studiu de fezabilitate, prin care am încercat să evaluăm disponibilitatea fermierilor cu privire la înfiinţarea unei astfel de investiţii în Ciucul de Sus. Răspunsul fermierilor a fost afirmativ, fără echivoc şi aşa am pornit pe această cale. Astăzi, această entitate are şi un rol economic, dar şi alte multe roluri: are un rol de socializare, dar şi rolul de a aduce bunăstare locuitorilor comunei, pentru că am văzut cum fermierii noştri erau nevoiţi înainte să îşi vândă animalele preţioase la preţuri total necorespunzătoare, iar acest aspect a fost unul care ne-a confirmat necesitatea şi ne-a întărit dorinţa de a demara această investiţie. Dar au venit pe rând pandemia şi apoi inflaţia şi cum bugetul pe care l-am alocat iniţial acestui proiect s-a dovedit insuficient, composesoratul a trebuit să îşi bage foarte adânc mâinile în buzunare, ca aceasta să se realizeze. Iar astăzi suntem martori ai unei investiţii comunitare, gestionată de comunitate şi sunt convins că, bazându-ne pe încrederea reciprocă, va servi în continuare comunitatea. Pentru că obiectivul principal al acestei investiţii este ajutorarea fermierilor noştri, de la care cumpărăm materia primă. Este foarte important să avem materie primă de calitate, pentru a produce produse de calitate cu tehnologiile moderne de care dispunem, care să ajungă pe mesele clienţilor noştri”, a relatat Elemér Jéré, preşedintele Composesoratului Tercs-Ineu.
Mai mult, acesta i-a propus preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita o colaborare în scopul asigurării pregătirii profesionale, instruirii şi specializării tinerilor din zonă în prelucrarea cărnii, dându-le astfel şansa de a-şi găsi un loc de muncă acasă, fără să mai fie nevoiţi să îşi părăsească locurile natale.
„Experimentăm şi vedem în regiune că în industria alimentară este o lipsă de forţă de muncă specializată. Avem 35 de produse pe care momentan le valorificăm în magazinul de prezentare, dar săptămâna viitoare pornim cu un magazin mobil în zonele Ciucul de Jos şi Ciucul de Sus, dar şi către hala Pieţii din Miercurea-Ciuc, unde vom fi prezenţi săptămâna viitoare cu produsele noastre”, a anunţat preşedintele Composesoratului Tercs-Ineu.
Abatorul Tercs-Ineu dispune şi de ştampila ovală, care îi permite să şi exporte produsele proprii, primul transport urmând să plece săptămâna viitoare dincolo de graniţele României.
DANIELA MEZEY