Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Jandarmeriei Române – marcată prin activităţi organizate în mai multe localităţi ale judeţului | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 1 mai 2024
Home » Societate » Ziua Jandarmeriei Române – marcată prin activităţi organizate în mai multe localităţi ale judeţului
Ziua Jandarmeriei Române – marcată prin activităţi organizate în mai multe localităţi ale judeţului

Ziua Jandarmeriei Române – marcată prin activităţi organizate în mai multe localităţi ale judeţului

Jandarmii harghiteni au pregătit pentru miercuri mai multe activităţi pentru marcarea împlinirii a 174 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, urmărindu-se totodată stabilirea unei comunicări directe cu cetăţenii în scopul întăririi conceputului de transparenţă instituţională. Aceste activităţi se vor desfăşura simultan între orele 10:00 şi 13:00, în mai multe localităţi din judeţ, respectiv în parcurile centrale din Miercurea-Ciuc, Topliţa şi Gheorgheni, precum şi în incita Liceului „Marin Preda” din Odorheiu Secuiesc. Jandarmii harghiteni vor prezenta tehnica şi materialele din dotare, folosite în diverse misiuni şi vor oferi celor interesaţi informaţii legate de modul în care se poate urma o carieră în cadrul Jandarmeriei Române. „Prin aceste activităţi se urmăreşte stabilirea unei comunicări directe cu cetăţenii, în vederea întăririi conceptului de transparenţă instituţională, precum şi pentru a demonstra deschiderea instituţiei către comunitatea locală”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita. Mâine va fi organizată şi o şedinţă festivă a IJJ Harghita cu prilejul sărbătoririi Zilei Jandarmeriei Române.

Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an în data de 3 aprilie, dată la care, în anul 1850, domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând actul de înfiinţare a Jandarmeriei: „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”.

Legiuirea promulgată de Ghica a stat la baza tuturor legilor care au urmat, principiile sale rămânând valabile în întreaga istorie a Jandarmeriei Române. Potrivit documentului, Regimentul de jandarmi din Moldova se împărţea în două subdiviziuni, fiecare având în zona de responsabilitate câte şase ţinuturi (judeţe). Fiecărui ţinut îi era repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga câte o companie la Isprăvnicia Iaşului şi la Poliţia Capitalei (Iaşi). Rezulta, astfel, un total de 14 companii de jandarmi, cu un efectiv total de 1.433 de jandarmi călări şi pedeştri. Necesitatea elaborării unei legi de organizare a Jandarmeriei în întreaga ţară a dus la promulgarea Legii pentru organizarea Jandarmeriei rurale, prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893, urmată de Regulamentul de aplicare a Legii Jandarmeriei rurale din 1 septembrie 1893. Jandarmeria a cunoscut un amplu proces de modernizare în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza. A participat pentru prima dată la un război modern în anii 1877-1878 (Războiul de Independenţă), apoi la cel de-Al Doilea Război Balcanic (1913) şi la Primul Război Mondial (1916-1918). După înfăptuirea României Mari, a avut loc un amplu proces de remodelare a structurilor existente înainte de război. Astfel, la 23 martie 1929, Parlamentul a pus bazele unei legi moderne şi complete de organizare a Jandarmeriei rurale şi, în acelaşi an, regele Mihai I (1927-1930; 1940-1947) a promulgat Statutul Jandarmeriei Rurale, care garanta: stabilitate, înaintare, retribuţii şi alte indemnizaţii, gradaţii, pensii, condiţii de căsătorie, recompense. Un moment important l-a reprezentat şi promulgarea Legii nr. 116 din 18 iunie 1998 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, act care a marcat stabilizarea României pe coordonatele statului de drept.

În prezent, activitatea Jandarmeriei Române este reglementată de Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004 care stabileşte statutul, atribuţiile şi competenţele instituţiei, organizarea şi conducerea, drepturile şi obligaţiile personalului instituţiei. Potrivit legii, „Jandarmeria Română este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor, care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism”.

Din decembrie 2008, România a devenit, prin intermediul Jandarmeriei Române, membru cu drepturi depline în cadrul Forţei de Jandarmerie Europeană. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.