Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

45 de elevi din judeţ premiaţi pentru rezultatele obţinute la probele de Limba română ale examenelor naţionale | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Învățământ » 45 de elevi din judeţ premiaţi pentru rezultatele obţinute la probele de Limba română ale examenelor naţionale
45 de elevi din judeţ premiaţi pentru rezultatele obţinute la probele de Limba română ale examenelor naţionale

45 de elevi din judeţ premiaţi pentru rezultatele obţinute la probele de Limba română ale examenelor naţionale

  • Manuela Nicoleta Stîngă – inspectoare pentru Limba română: „Avem copii care merită să fie văzuţi, copii care depăşesc aşteptările”

Rezultatele deosebite obţinute la disciplina Limba şi literatura română în cadrul sesiunii din acest an a examenelor naţionale au fost evidenţiate şi premiate marţi, în cadrul festivităţii desfăşurată în Sala Aula Magna a Casei Corpului Didactic „Apáczai Csere János” din Miercurea-Ciuc.

În deschidere, gazda evenimentului – inspectoarea pentru Limba şi literatura română Manuela Nicoleta Stîngă – a anunţat că anul acesta elevii şi profesorii vor avea parte de o festivitate mai scurtă decât cele organizate în anii precedenţi, ţinând cont de faptul că pentru unii este vacanţă, iar pentru absolvenţii de liceu a început perioada înscrierii la facultăţi.

„Apoi o să vă las să ieşiţi pe stradă şi să le spuneţi tuturor ce aţi primit astăzi”, i-a asigurat domnia sa pe participanţi.

La eveniment au fost prezenţi inspectorul şcolar general Demeter Levente – deţinătorul premiului de popularitate la „Provocare la lectură” şi inspectorul şcolar general adjunct Cristinel-Fănel Glodeanu. Ca şi la ediţiile anterioare ale festivităţii de premiere, amfiteatrul a fost plin de profesori şi de elevii care au obţinut cele mai bune rezultate la disciplina Limba şi literatura română anul acesta.

Premiile – vouchere în valoare totală de aproximativ 7.500 de lei, oferite de Fontana SPA&BALNEO Borsec, care pot fi valorificate începând de la data înmânării lor şi până în luna decembrie – au fost acordate elevilor de la secţiile română şi maghiară care au obţinut cele mai mari note (în ordine descrescătoare de la 10 până la 9,45) la examenele de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat, precum şi profesorilor de Limba şi literatura română care i-au pregătit.

Inspectorul şcolar general, prof. Demeter Levente, a fost onorat să înmâneze premiile celor 20 de absolvenţi de liceu de la secţiile română şi maghiară care au obţinut cele mai mari note la examenul de Bacalaureat şi celor 25 de elevi de la secţiile română şi maghiară care s-au remarcat la examenul naţional de Evaluare Naţională.

„Trăiesc un sentiment de bucurie, mă bucur că nu numai şcolile din oraşele mari ale judeţului, ci şi din zonele rurale au copiii care au putut atinge aceste rezultate – Misentea, Ciumani, Tulgheş şi Corbu. Îi felicit, pentru că ei au demonstrat, asemenea colegilor premiaţi în anii precedenţi, că se pot obţine rezultate excelente oriunde, dacă se vrea, inclusiv la disciplina Limba şi literatura română. Mă bucur că văd atâţia oameni minunaţi – elevi, profesori, părinţi, pentru că eu cred că numai dacă aceşti trei actori sunt împreună şi fac totul, dacă părinţii sunt alături de elevi, dacă profesorii sunt alături de elevi şi dacă elevii ascultă recomandările părinţilor şi profesorilor lor, succesul este garantat”, a spus inspectorul şcolar general Demeter Levente, urându-le absolvenţilor de liceu mult succes la cursurile facultăţilor pe care le vor urma, iar absolvenţilor de gimnaziu să aibă „patru ani de liceu foarte frumoşi”.

La rândul lui, inspectorul şcolar general adjunct Cristinel-Fănel Glodeanu le-a mulţumit celor prezenţi pentru toate eforturile depuse, aducându-i marţi din nou împreună.

„Le mulţumesc elevilor – beneficiarii actului educaţional. Este foarte important că se întâmplă, aşa cum spunea colega mea (insp. Manuela-Nicoleta Stîngă – n.a.), minuni şi în judeţul Harghita. Iată că avem din nou nota zece la Evaluarea Naţională şi că într-adevăr avem note foarte mari. (…) S-a muncit mult şi pentru asta vreau să le mulţumesc elevilor, părinţilor pentru că au găsit energia şi puterea de a susţine copiii în demersul de a învăţa şi în special cadrelor didactice, care au transmis cunoştinţele mai departe, care au fost alături de elevi chiar dacă am avut doi ani de pandemie şi cu elemente care au influenţat negativ pregătirea elevilor. (…) Le mulţumesc şi celor care au oferit premiile. Eu cred că orice investiţie în tineri este cea mai profitabilă. De ce? Pentru că investiţia în tineri este cea care ne asigură viitorul acestei ţări. Şi mă bucur că aţi preţuit cu toţii Limba şi literatura română, această limbă care vă poate asigura un viitor de succes”, a declarat inspectorul şcolar general adjunct Cristinel-Fănel Glodeanu

La microfon a fost invitat şi fostul prefect, profesorul dr. Szabó Zsolt, prezent la festivitatea de premiere de marţi, care, deşi ani buni a fost lector la Universitatea din Szeged (Ungaria), a rămas permanent conectat cu profesorii de Limba şi literatura română din judeţ şi cu elevii, promovând Limba română oriunde s-a dus, cu loialitate şi cu suflet. El a fost desemnat să înmâneze premiile elevei de nota 10 şi profesorilor care au înfăptuit, ca şi domnia sa, „miracole”: elevei Karda Timea de la Şcoala Gimnazială „Nagy Imre” din Miercurea-Ciuc, îndrumată de profesoara Császár Tünde Márta şi profesoarelor Szabó Éva de la Şcoala Gimnazială „József Attila” şi Cristina-Maria Popa de la Colegiul Naţional „Octavian Goga”, fiecare cu câte cinci elevi care au obţinut rezultate remarcabile.

„Nu există un secret (al succesului – n.a.), toată lumea cred că are la îndemână ingredientele care duc la această reţetă a succesului. Trebuie perseverenţă, muncă, încă o doză de muncă şi încă una, dragoste pentru disciplina pe care o predăm, să nu te dai bătut, să mergi înainte şi ajungi acolo unde ţi-ai propus”, a spus prof. Cristina-Maria Popa.

„Nu este meritul nostru, este efortul lor (al elevilor – n.a.), munca lor şi merită toată aprecierea şi mândria noastră. Îi felicit, le doresc să li se împlinească toate visurile, pentru că ei muncesc pentru aceste visuri, nu aşteaptă, ştiu ce înseamnă să muncească. Eu le mulţumesc că am avut ocazia să muncesc patru ani alături de ei. Îi felicit, să-i aplaudăm încă o dată pe copiii noştri”, a apreciat prof. Szabó Éva.

Cu emoţie, eleva Karda Timea a mulţumit tuturor: profesorilor şi părinţilor. „Îi mulţumesc şi DOMNULUI, că a fost alături de mine mereu şi m-a ajutat. Eu cred că necesită şi un pic de noroc să obţinem aceste rezultate. Am citit odată, undeva, că norocul este acolo unde pregătirea şi oportunitatea se întâlnesc şi sunt sigură că cu toţii ne-am pregătit foarte mult şi am avut oportunitatea să o dovedim”, a spus tânăra.

„Pasiunea pentru învăţătură, motivaţia în învăţare, implicarea, perseverenţa, o pregătire activă şi temeinică, toate au avut un foarte mare aport în obţinerea acestor rezultate. Dragi elevi, mă bucur din suflet pentru voi şi vă doresc succes în continuare! Este un sentiment plăcut să vedem că munca noastră este recunoscută şi atât de frumos apreciată. Calde mulţumiri IŞJ Harghita! Mulţumim doamnei inspector Manuela Nicoleta Stîngă!”, a declarat profesoara elevei de 10, doamna Császár Tünde Márta.

Invitat la microfon, prof. dr. Szabó Zsolt a evidenţiat rolul de „sărbătoare” al acestei festivităţi de premiere a excelenţei, „o sărbătoare care nu poate fi umbrită de ştirile negative care circulă despre judeţul Harghita.

„Ca o paranteză vă spun că în urmă cu două săptămâni am fost invitat în direct la un post de televiziune naţional, unde ar fi trebuit să vorbesc despre minunaţii noştri elevi, despre minunaţii mei colegi, despre lucrurile frumoase care se întâmplă în judeţul Harghita în legătură cu Limba română. Atunci când la întrebarea adresată de moderatoare, cum că în Harghita lumea nu ar vrea să vorbească şi să înveţe limba română, am răspuns cu sinceritatea care mă caracterizează că eu în 20 de ani de carieră nu am întâlnit un astfel de caz, să mi se spună: nu vreau să învăţ limba română! A fost momentul în care am fost dat afară din direct, nu am mai putut continua, aşadar, cu ghilimelele de rigoare, am fost cenzurat. Dar noi cunoaştem situaţia reală din Harghita şi eu ştiu că nu este aşa. Cei care ne cunosc ştiu că atât profesorii, cât şi elevii din Harghita îşi doresc performanţă, îşi doresc să fie foarte buni. (…) Aţi auzit de pantofii de sport Jordan? Sloganul lor este: Why drive, if you can fly? – De ce să conduci, când poţi să zbori? De ce să înveţi puţin, dacă poţi să înveţi mult, de ce să fii mediocru, dacă poţi să fii cel mai bun, excelent? În încheiere vă spun: Fly, don’t drive, tindeţi spre perfecţiune întotdeauna”, a îndemnat prof. dr. Szabó Zsolt.

Dezvăluind „câteva detalii de culise”, la final, domnia sa a evidenţiat rolul deosebit al inspectoarei pentru Limba şi literatura română Manuela Nicoleta Stîngă, iniţiatoarea festivităţilor de premiere a elevilor cu rezultate deosebite la această disciplină în cadrul examenelor naţionale.

„Nu am fi noi, profesorii din judeţul Harghita, atât de uniţi, dacă nu am avea o inspectoare pe măsură. Aşadar, în ultimii şase ani lucrurile se mişcă foarte bine şi nu doar pentru că am intrat în era tehnologiei, ci mai ales pentru că avem o persoană care ne ţine uniţi, în priză şi pe care o iubim foarte mult. Este sinceră, este directă şi este profesionistă”, a concluzionat prof. dr. Szabó Zsolt.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.