24-29 aprilie: Zilele Şcolii Harghitene | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 12 septembrie 2024
Home » Învățământ » 24-29 aprilie: Zilele Şcolii Harghitene
24-29 aprilie: Zilele Şcolii Harghitene

24-29 aprilie: Zilele Şcolii Harghitene

Un proiect de 12 ani prin care se doreşte să se scoată în evidenţă ceea ce este bun în învăţământul harghitean

La începutul anilor 2000, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita s-a gândit că nu numai unităţile de învăţământ ar trebui să aibă zilele lor, ci şi inspectoratul. Astfel, au fost puse bazele „Zilelor Şcolii Harghitene”, ocazie cu care, spunea inspectorul şcolar general al IŞJ, Bartolf Hedwig, „dorim să arătăm ce este bun în judeţul nostru, ceea ce nu se cunoaşte încă în judeţul nostru. De aceea, în fiecare an încercăm, după ce ne consultăm cu inspectorii şcolari, să aducem o tematică care să cuprindă aceste arii de interese ale cadrelor didactice şi noi credem că este un forum potrivit pentru ca aceşti colegi să poată să-şi prezinte rezultatele muncii lor”.

La fel ca în fiecare an, activităţile desfăşurate în cadrul „Zilelor Şcolii Harghitene” nu vor influenţa procesul de învăţământ din şcoli, majoritatea evenimentelor, la care vor participa zeci de cadre didactice din întreg judeţul, având loc după ora prânzului.

Programul activităţilor

Unul dintre obiectivele din acest an este cunoaşterea şi recunoaşterea celor care au contribuit la scrierea unor cărţi ori manuale, dar care, încă, din diferite motive, au rămas în anonimat.

„Vrem să facem cunoscut care sunt cărţile, manualele la care au contribuit colegii noştri, fie în calitate de autor, fie în calitate de co-autor, pentru că de multe ori unii sunt foarte modeşti şi nici măcar nu ştim că au scos o carte. Vrem să scoatem în evidenţă că avem colegi care nu s-au remarcat public, dar care merită să fie cunoscuţi.”, spunea Bartof Hedwig.

Tot inspectorul şcolar general al IŞJ Harghita preciza că o altă categorie de activităţi este cea desfăşurată cu educatoarele şi se numeşte „Programul educaţia outdoor”. Cu această ocazie se adună bunele practici pe care le au educatoarele în grădiniţele judeţului nostru şi care se referă la activităţile care se desfăşoară în afara sălii de clasă, mai ales în ceea ce priveşte conlucrarea cu părinţii.

Un alt şir de evenimente este dedicat învăţătoarelor de la secţia română, fiind vorba despre diseminarea rezultatelor din programul „Şcoala părinţilor”, responsabil fiind inspectorul Elena Mîndru.

„Avem – continua Bartolf Hedwig – o altă categorie de activităţi pe care n-am avut-o până acum. Este cea a focus-grupurilor sau a meselor rotunde cu tema Şcoală şi comunitate. Activitatea va fi coordonată de d-na inspector Erőss Piroska şi se doresc discuţii pe marginea temei educaţiei, dar tema să fie privită nu numai de cadrele didactice, ci şi de reprezentanţii comunităţii – din partea Primăriei, din partea Bisericii, din partea ONG-urilor, vor fi invitaţi şi părinţi. Se doreşte realizarea unei imagini despre cum este văzută educaţia la această dată”.

Activităţile din cadrul „Zilelor Şcolii Harghitene” vor fi găzduite de Casa Corpului Didactic din Miercurea-Ciuc, de Şcoala Gimnazială „Miron Cristea” din Topliţa, precum şi de biblioteca acestei şcoli. Inspectorii responsabili pentru desfăşurarea evenimentelor sunt Bartolf Hedwig, Dorina Moraru Drăghici, Aurora Parfeni, Lucia Erdei, Márton Adél, Elena Mîndru şi Erőss Piroska.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.