S-a decis: săptămâna prea scurtă să fie prelungită | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Cultură » S-a decis: săptămâna prea scurtă să fie prelungită
S-a decis: săptămâna prea scurtă să fie prelungită

S-a decis: săptămâna prea scurtă să fie prelungită

În ultimii nouă ani în întreaga ţară se organizează Săptămâna Naţională a Bibilotecilor. Anul acesta, prin hotărârea conducerii Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi a Bibliotecilor Publice din România, perioada desemnată acestui eveniment a fost 22-25 aprilie, o săptămână lucrătoare scurtă, datorită intercalării sărbătorilor pascale. Din acest motiv – ne-a informat d-na Bedő Melinda, şef serviciu – Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea-Ciuc şi Biblioteca municipală „George Sbârcea” din Topliţa au decis extinderea programelor până la sfârşitul lunii aprilie astfel:

La Topliţa (la sediul Bibliotecii municipale): în perioada 23-30 aprilie 2014 va avea loc expoziţia tematică „Topliţa în imagini”; în data de 29 aprilie, începând cu ora 18:00, va avea loc o serată dedicată centenarului naşterii lui George Sbârcea.

La Miercurea-Ciuc (la sediul Bibliotecii judeţene) publicul este aşteptat în perioada 22-30 aprilie, în zilele lucrătoare, zilnic, la mai multe programe, dintre care le vom aminti pe cele bilingve şi cele care se desfăşoară în limba română.  Aşadar, în perioada 22-30 aprilie, sub genericul Zilele iertării, nu se vor percepe taxe de întârziere pentru publicaţiile cu termenul de restituire depăşit, împrumutate după data de 1 ianuarie 2013; tot în perioada 22-30 aprilie va putea fi vizionată expoziţia Bibliotecii Muzeului Haáz Rezső „Portrete, gravori, gravuri”; în perioada 24-25 aprilie, sub genericul „Semn de carte” vor avea loc activităţi artizanale pentru toate vârstele – se vor confecţiona semne de carte prin tehnicile collage şi quilling în colaborare cu Asociaţia Tiritarka; în data de 29 aprilie, începând cu ora 17:00, va avea loc reuniunea clubului de lectură, partea I, în cadrul Concursului Naţional de lectură „Bătălia cărţilor”, iar partea a II-a reuniunii clubului de lectură va avea loc în ziua următoare, 30 aprilie, în acelaşi loc, la aceeaşi oră.

Remember: Ziua de 23 aprilie este de mai bine de patru secole indisolubil legată de literatură şi mai nou de carte. În această zi, în 1564, s-a născut W. Shakespeare, iar în 1616 încetează din viaţă W. Shakespeare şi Cervantes, argumente suficiente pentru a fi desemnată în 1930 Sărbătoarea Cărţii în Spania, în 1964 Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor (UNESCO), în 1993 Ziua Europeană a Cărţii (Comunitatea Europeană), iar în 2005 a fost desemnată Ziua Naţională a Bibliotecilor din România (HG nr. 293/2005).

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.