Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

170 de ani de la naşterea lui Eminescu. Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Cultură » 170 de ani de la naşterea lui Eminescu. Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Topliţa
170 de ani de la naşterea lui Eminescu. Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Topliţa

170 de ani de la naşterea lui Eminescu. Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Topliţa

Anul acesta, Ziua Culturii Naţionale, zi dedicată marelui poet român Mihai Eminescu, a avut o însemnătate şi mai mare pentru că s-au împlinit 170 de ani de la naşterea poetului. Această zi e sărbătorită anual mai ales în şcoli şi biblioteci prin diferite activităţi pregătite de elevi, profesori şi bibliotecari. La fel a fost şi în acest an. Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Topliţa, Centrul Cultural Topliţa şi Casa de Cultură din localitate au pregătit un amplu program în care au fost implicaţi elevi şi profesori de la şcolile din oraş, bibliotecari şi colaboratori fideli ai bibliotecii. Împreună au încercat să marcheze această zi deosebită, aşa cum au ştiut ei mai bine.

Activitatea a început cu un moment de lectură publică „Eminescu, în scrisori de dragoste”, în cadrul căruia mai mulţi elevi au prezentat audienţei pasaje din cartea „Când te-am văzut, Verena…”, volum ce adună corespondenţa dintre Eminescu şi Veronica Micle. Apoi, autoarea Maria Mărginean, apropiată colaboratoare a bibliotecii, a recitat „Scrisoarea a III-a”. Viorica Lazăr, directoarea bibliotecii şi moderatoare a evenimentului, a vorbit în intervenţiile sale despre Eminescu, eminescologi şi în special despre cei care au pus opera marelui poet la loc de cinste în literatura română. „Poezia lui Eminescu a avut importante tiraje peste timp. Publicarea scrierilor sale sub îngrijirea lui Perpessicius, ediţiile lui Maiorescu, Călinescu, studiile lui Ibrăileanu şi Noica, comentariile lui Lovinescu, Negoiţescu şi a altora au îmbelşugat producţia de carte cu poeme eminesciene. Pe când alţi autori şi-au făcut un titlu de glorie din a scrie despre Eminescu. Cumva s-a ajuns la un cult mitologic pe care îl menţin şi acum anumiţi actori ai spaţiului cultural”, spunea, printre altele, Viorica Lazăr.

A urmat un moment cu totul aparte pregătit de artişti, solişti şi instrumentişti ai Ansamblului Folcloric Rapsodia Călimanilor, care au pus pe note muzicale unele dintre cele mai frumoase şi cunoscute poeme ale lui Eminescu. Recitalul a inclus transpuneri muzicale ale versurilor din „Sara pe deal”, „Lacul”, „Mai am un singur dor” sau „Pe lângă plopii fără soţ”. Datorită profesionalismului şi calităţilor vocale deosebite ale artiştilor Alexandru Olteanu, Gabriela şi Dragomir Raita, Livia Harpa şi a instrumentiştilor conduşi de Bodor Lóránd, am asistat la un frumos recital care a prezentat creaţia lui Eminescu într-un mod în care pătrunde şi mai uşor către suflet: prin muzică. Acesta este poate cel mai frumos omagiu ce poate fi adus unui poet: ca lumea sa-i recite sau sa-i cânte versurile.

Foto şi text: Cosmina Marcela OLTEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.