15.000 de harghiteni au semnat petiţia adresată Avocatului Poporului, în problema urşilor | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 12 septembrie 2024
Home » Societate » 15.000 de harghiteni au semnat petiţia adresată Avocatului Poporului, în problema urşilor
15.000 de harghiteni au semnat petiţia adresată Avocatului Poporului, în problema urşilor

15.000 de harghiteni au semnat petiţia adresată Avocatului Poporului, în problema urşilor

Numărul harghitenilor care au semnat petiţia adresată Avocatului Poporului de către Consiliul Judeţean (CJ) Harghita – prin care se atrage atenţia asupra atacurilor carnivorelor mari, în special urşi, în judeţ şi a pagubelor provocate de acestea, solicitându-se modificarea legislaţiei în domeniu – a ajuns la 15.000. Petiţia a fost transmisă Avocatului Poporului la începutul acestei luni, de preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba.

Potrivit unui comunicat remis de Biroul de presă al CJ Harghita, „viaţa oamenilor din Harghita este în continuare pusă în pericol de numărul mare de urşi a căror atacuri înspăimântă populaţia din judeţ”. Iar prin această petiţie, Consiliul Judeţean doreşte să sesizeze o posibilă încălcare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, care sunt garantate prin art. 22, 34 şi 35 din Constituţia României.

Lista cu cele 4.000 de persoane ce susţin această petiţie trimisă la începutul acestei luni a fost completată miercuri, când Borboly Csaba a depus la instituţia amintită încă aproximativ 11.000 de semnături, astfel ajungându-se, conform sursei citate, la 15.000 de oameni din Harghita „care solicită luarea de măsuri cât mai urgente în vederea asigurării siguranţei cetăţenilor, a bunurilor acestora, respectiv la luarea de măsuri pentru conservarea speciilor protejate de lege”.

Comisia Europeană: România nu respectă prevederile europene în ceea ce priveşte prevenţia

Tot pe acest subiect, Biroul de presă al CJ Harghita informează că Marco Cipriani, responsabil al Direcţiei Generale de Mediu din cadrul Comisiei Europene, consideră că protecţia vieţii omeneşti este prioritară faţă de cea a speciilor carnivorelor mari, iar în cazul în care aceste animale pătrund în spaţiul locuit de oameni este nevoie de intervenţie imediată.

Astfel, conform sursei citate, Comisia Europeană a arătat că, dacă viaţa oamenilor este pusă în pericol de către indivizii unei specii protejate, statele membre au posibilitatea de a dispune în ceea ce priveşte îndepărtarea pericolului reprezentat de aceste animale. Conform ordinului care stabileşte cota de intervenţie în cazul speciilor protejate, se menţionează şi faptul că relocarea nu reprezintă o soluţie, deoarece şi în noua locaţie animalul va avea acelaşi comportament. „Având în vedere aceste aspecte, România nu respectă prevederile articolul 16 al Directivei habitate, punând în pericol nu numai siguranţa publică, ci şi conservarea speciei aflate în pericol”, se mai arată în document.

Preşedintele CJ Harghita Borboly Csaba, a supus dezbaterii în cadrul şedinţei Comisiei pentru mediu, schimbări climatice şi energie (ENVE) din cadrul Comitetului Regiunilor (CoR), care a avut loc la Bruxelles în data de 18 septembrie, documentul „Promovarea co-existenţei cu specii care stârnesc conflicte în cadrul Directivelor UE privind natura”. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.