Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Drapelului Naţional, marcată în comuna Tulgheş şi municipiul Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Societate » Ziua Drapelului Naţional, marcată în comuna Tulgheş şi municipiul Miercurea-Ciuc
Ziua Drapelului Naţional, marcată în comuna Tulgheş şi municipiul Miercurea-Ciuc

Ziua Drapelului Naţional, marcată în comuna Tulgheş şi municipiul Miercurea-Ciuc

Prefectul judeţului: „Avem datoria să explicăm noilor generaţii ce înseamnă drapelul, că este un simbol sfânt al neamului, că reprezintă locul în care li s-au născut părinţii şi în care li se vor naşte copiii”

Ziua Drapelului Naţional al României – sărbătorită în fiecare an, din 1998, pe data de 26 iunie – a fost marcată prin ceremonii militare şi religioase de arborare a drapelului şi în judeţul Harghita: duminică în comuna Tulgheş şi ieri în municipiul Miercurea-Ciuc.

La Tulgheş, ceremonia publică de înălţare pe catarg a Drapelului Naţional s-a desfăşurat la Monumentul Eroilor Români din Primul Război Mondial din centrul comunei, cu participarea militarilor Batalionului 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu” şi Batalionului 435 Sprijin Logistic „Ciuc” din cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”. La manifestare  au participat prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea-Ciuc, general de brigadă Marius Giurcă, oficialităţi locale, şefi şi comandanţi ai instituţiilor publice deconcentrate, invitaţi speciali, locuitorii comunei Tulgheş.

„Tricolorul îl purtăm în inimi şi în suflet, oriunde în lume”

Cu această ocazie, primarul comunei Tulgheş, Marcel Vancu, a evidenţiat că din nou este prilej de mare sărbătoare la Tulgheş: „sărbătorim cu toţii Ziua Drapelului Naţional”. „Tricolorul îl purtăm în inimi şi în suflet, oriunde în lume. Cele trei culori sunt scrise în ADN-ul nostru, ca naţie şi popor.  Este o mare onoare pentru mine ca astăzi, în prezenţa atâtor oaspeţi de seamă şi în faţa dumneavoastră, dragi tulgheşeni, să putem aduce un omagiu simbolului nostru naţional. Văd în mulţime, ca de fiecare dată, confraţi maghiari şi le mulţumesc şi lor. Tulgheşul este un exemplu de convieţuire, indiferent de contextul politic, trăim în pace şi înţelegere, ne respectăm şi ne bucurăm să trăim împreună aici”, a spus, printre altele, în discursul său, primarul comunei Tulgheş.

La Tulgheş, Drapelul Naţional a fost sfinţit în Biserica Adormirea Maicii Domnului din localitate şi a fost purtat spre locul de desfăşurare a ceremoniei de către militarii Batalionului 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu”, fiind arborat pe catarg, în timp ce Muzica Militară a Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” şi întreaga asistenţă au interpretat Imnul Naţional.

Manifestările de la Tulgheş dedicate Zilei Drapelului Naţional s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare constituită din vânătorii de munte harghiteni, cu Onorul prezentat de Muzica Militară de garnizoană şi un foc de artificii în culorile Tricolorului.

„Drapelul ne defineşte pe noi ca neam şi ţară, este, dacă vreţi, cartea de identitate a poporului român”

În municipiul Miercurea-Ciuc, ceremonialul militar de înălţare a Drapelului României la catarg s-a desfăşurat la Monumentul Ostaşului Necunoscut. Drapelul Naţional a fost sfinţit la Catedrala Episcopală Ortodoxă din Miercurea-Ciuc, în cadrul unei slujbe oficiate de un sobor de preoţi.

În cadrul manifestării de la Monumentul Ostaşului Necunoscut, după intonarea Imnului Naţional, prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a prezentat, pentru început, mesajul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, cu prilejul sărbătorii Drapelului Naţional, în care îndemna ca, în această zi, cetăţenii să arboreze drapelul „acasă, la muncă şi oriunde acest lucru este posibil”.

În discursul său, la fel ca şi în Tulgheş, prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, a evidenţiat că „Drapelul Naţional este cel mai statornic simbol al unui popor, reprezintă individualitatea şi suveranitatea naţiunii, prestigiul de care se bucură în rândul celorlalte naţiuni”. „Drapelul ne defineşte pe noi ca neam şi ţară, este, dacă vreţi, cartea de identitate a poporului român. Strânge în culorile sale sângele strămoşilor, soarele hrănitor şi aerul libertăţii. Strânge întreaga noastră istorie, cu momentele tragice, dar şi cu cele mai luminoase sărbători”, a spus Adrian Jean Andrei.

Totuşi, a continuat prefectul, „pentru mulţi dintre români acest simbol şi-a pierdut din putere. Sunt sigur, însă că, atunci când îl vedem arborat cu cinste pentru români deosebiţi de pretutindeni, simţim cu toţii emoţia deplină”.

„Dincolo de patimile şi neajunsurile fiecărei zile, suntem români şi ne iubim ţara, cu tot ceea ce înseamnă ea. Iar ziua în care ne aflăm, Ziua Drapelului, are tocmai menirea să ne reamintească acest lucru. Că avem datoria să explicăm noilor generaţii ce înseamnă drapelul, că este un simbol sfânt al neamului, că reprezintă locul în care li s-au născut părinţii şi în care li se vor naşte copiii. Avem datoria şi obligaţia de a conştientiza şi revigora respectul ce i se cuvine Drapelului Naţional şi să dovedim că-şi merită locul lângă drapelele ţărilor membre UE, NATO şi ONU. Să onorăm, aşadar acest simbol nu doar astăzi, ci în fiecare zi, prin faptele şi gândurile noastre!”, a conchis Adrian Jean Andrei.

După acest moment, a avut loc primirea Drapelului Naţional şi binecuvântarea dată de un sobor de preoţi. Pânza Tricolorului a fost sărutată de oficialităţile prezente la ceremonial, după care a avut loc înălţarea pe catarg a Drapelului Naţional, cu intonarea vocală şi instrumentală a Imnului Naţional al României.

Şi la Miercurea-Ciuc ceremonialul militar şi religios s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, formată din militari ai Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, jandarmi, poliţişti, pompieri şi lucrători ai Penitenciarului Miercurea-Ciuc, cu prezentarea onorului la drapelele înălţate pe catarg şi a muzicii militare. (Consemnare de Şt. Pătrîntaş; foto: Liviu Câmpean)

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.