Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Armatei României, sărbătorită în municipiul Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Societate » Ziua Armatei României, sărbătorită în municipiul Miercurea-Ciuc
Ziua Armatei României, sărbătorită în municipiul Miercurea-Ciuc

Ziua Armatei României, sărbătorită în municipiul Miercurea-Ciuc

Ziua Armatei României – sărbătorită în fiecare an pe data de 25 octombrie – a fost marcată şi în Garnizoana Miercurea-Ciuc, duminică, printr-o serie de activităţi desfăşurate de militarii Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”.

Astfel, încă de dimineaţă, pe Platoul din faţa Palatului Administrativ din municipiul reşedinţă de judeţ a fost organizată o Expoziţie de tehnică militară şi armament specifice vânătorilor de munte. O expoziţie care a stârnit interesul vizitatorilor, dovedit prin numărul mare de persoane care au vizitat-o. Vânătorii de munte le-au explicat vizitatorilor la ce şi cum se foloseşte tehnica militară şi armamentul din dotare, cei mai entuziasmaţi fiind, evident, cei mici.

Apoi, de la ora 12:30, la Monumentul Ostaşului Necunoscut din Miercurea-Ciuc a avut loc Ceremonia militară şi religioasă de comemorare a luptei şi jertfei armatei şi a poporului român pentru libertate şi independenţă, pentru unitate şi integritate naţională.

armatazi1După întâmpinarea persoanelor oficiale, prezentarea onorului, salutarea Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Naţional al României şi oficierea serviciului religios de cinstire a memoriei ostaşilor români căzuţi la datorie de către un sobor de preoţi, generalul de brigadă Marius Giurcă, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, a dat citire mesajului ministrului Apărării Naţionale.

Despre semnificaţia acestei zile şi eroismul militarilor români a vorbit şi prefectul judeţului Harghita, Adrian-Jean Andrei. În discursul său, acesta a evidenţiat că „Ziua Armatei României reprezintă una dintre acele zile cu o importanţă deosebită pentru poporul român”. „Noi, toţi cei prezenţi aici, ca şi întreaga Românie, dorim să sărbătorim şi să evocăm, cu recunoştinţă şi demnitate, faptele Armatei Române. Armata a fost cea care ne-a adus independenţa, armata a fost cea în baza eroismului căreia s-a putut face Marea Unire. Astfel este absolut imposibil să uităm că pe 25 octombrie 1944 Armata Română a fost cea care a eliberat ultima palmă de pământ de sub ocupaţia străină. Pentru toate acestea, putem spune, cu deplin temei, că ziua de azi este nu doar un prilej de bucurie pentru ostaşii români, ci şi o sărbătoare de suflet a tuturor românilor”, a arătat prefectul de Harghita. Totodată, revenind în prezent, Adrian-Jean Andrei a spus că „Armata României este cea care participă şi astăzi la construcţia prestigiului României. Şi astăzi, prin misiunile sale, Armata României contribuie la apărarea drepturilor şi libertăţilor lumii civilizate. Şi astăzi, această armată profesionistă este un participant extrem de important la realizarea politicii externe a României”.

După acest moment a urmat depunerea de coroane de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut, timp în care muzica militară a intonat „Imnul Eroilor”.

Manifestările din Miercurea-Ciuc dedicate Zilei Armatei României s-au încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, formată din vânători de munte, şi a muzicii militare, precum şi cu prezentarea onorului la monument.

La ceremonia militară şi religioasă din Miercurea-Ciuc, pe lângă locuitori din municipiu, dar şi din alte localităţi, au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale, comenzii Garnizoanei, veteranilor de război, cadrelor militare în rezervă şi în retragere, ai instituţiilor deconcentrate, ai instituţiilor de învăţământ etc.

 

XXX

Ziua de 25 octombrie 1944 marchează un moment simbolic în istoria României: eliberarea ultimelor localităţi din Transilvania aflate sub ocupaţie străină. Eliberarea teritoriului naţional, în toamna anului 1944, a fost obţinută prin lupta şi jertfa a peste 520.000 de militari români, din care 58.330 au fost ucişi, răniţi sau daţi dispăruţi. Armata României a continuat apoi să lupte şi să elibereze, alături de trupele aliate, teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei. (Şt. Pătrîntaş)

Arhiva foto o puteți accesa aici.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.