Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Voluntariat la Topliţa, desfăşurat în cadrul proiectului naţional 4/4PentruPrieteni | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Societate » Voluntariat la Topliţa, desfăşurat în cadrul proiectului naţional 4/4PentruPrieteni
Voluntariat la Topliţa, desfăşurat în cadrul proiectului naţional 4/4PentruPrieteni

Voluntariat la Topliţa, desfăşurat în cadrul proiectului naţional 4/4PentruPrieteni

Ambasada Statelor Unite în România, în colaborare cu Consiliul American pentru Educaţie au lansat proiectul 4/4PentruPrieteni. Activităţile din cadrul proiectului sunt dedicate memoriei activistului american Dr. Martin Luther King Jr., asasinat în urmă cu 50 de ani. Acesta a militat împotriva segregării rasiale, pentru schimbare socială şi pentru adoptarea unor metode non-violente. Viziunea Consiliului American pentru Educaţie este de a crea o lume a cetăţenilor competenţi şi a instituţiilor de succes. Prin acest proiect, ziua de 4 aprilie a fost dedicată comunităţii şi faptelor bune. Peste 200 de parteneri locali din mediul rural şi urban s-au alăturat proiectului pentru a face o faptă bună şi pentru a celebra la această dată valorile prieteniei şi ale voluntariatului la nivel naţional. Întrebarea cea mai stringentă şi importantă a vieţii este: ce faci pentru ceilalţi?, spunea Dr. Martin Luther King Jr.

Peste 3.400 de voluntari de toate vârstele, din 38 de judeţe ale ţării, au ales ca pe 4 aprilie să dedice timpul lor comunităţii, implicându-se în activităţi diverse: acţiuni caritabile, activităţi de ecologizare sau campanii de informare. Proiectul 4/4PentruPrieteni este un program finanţat de Ambasada Statelor Unite în România şi implementat de Consiliul American pentru Educaţie.

Pe 4 aprilie, Biblioteca Municipală George Sbârcea, împreună cu Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu şi Ocolul Silvic Topliţa au derulat o acţiune locală de voluntariat în cadrul căreia 31 de elevi ai clasei a VI-a, coordonaţi de diriginta Melia Antal, au plantat arbori în localitatea Vâgani, pe creasta Tarniţei. Alături de ei a fost Mirela Petruţ, director la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu”, Codruţ Duşa, directorul Ocolului Silvic Topliţa, Maria-Mirabela Joandrea şi Viorica Lazăr. Acţiunea de voluntariat a avut sprijinul primăriei municipale, a Centrului Cultural Topliţa şi a postului Ardeal TV.

În încercarea de a reconstitui în scris atmosfera de acolo, am cerut câteva impresii. Întâi de toate, vremea a fost excelentă, i-a vrăjit pe copii acolo pe colină. Erau tare încântaţi, au urcat imediat, au pus mâna pe unelte şi până să ne dăm seama au şi sădit puieţii. Aş relua activitatea dacă aş putea. Copiii au primit cu mare interes informaţiile oferite de Codruţ Duşa, şeful de ocol, care le-a vorbit acestora deschis şi cu căldură. Ar trebui să se facă astfel de campanii pe parcursul a mai multe zile şi cu mai mulţi oameni. Pădurea este protectorul nostru, iar copiii au simţit ca pot şi ei veni în sprijinul ei, a declarat Viorica Lazăr, director al bibliotecii municipale.

Unul dintre obiectivele acestei activităţi desfăşurate la poalele Tarniţei a fost ca elevii să deprindă tehnica plantării unui copac. A fost o zi însorită, iar copiii au fost bucuroşi să petreacă timpul împreună într-un mod colaborativ. Ne-am promis că vom vizita din nou acel loc când vor fi absolvenţi, să vedem brăduţii crescuţi măcar în echivalentul înălţimii copiilor de acum…, mi-a mărturisit Melia Antal, diriginta clasei de elevi de la Liceul Teoretic O.C. Tăslăuanu.

Am putea spune că ceea ce au învăţat copiii şi toţi cei implicaţi în proiect nu este doar tehnica plantării unui copac sau faptul că este important să avem grijă de natură şi de mediul care ne înconjoară, ci mai ales că atât ei, cât şi fiecare dintre noi avem puterea de a schimba ceva în mai bine, de a ne implica activ în problemele societăţii din care facem parte. Având grijă de natură, avem grijă de noi şi de cei din jurul nostru. Astfel de acţiuni sunt necesare, iar bunul exemplu merită multiplicat şi repetat constant.

Cosmina Marcela OLTEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.