Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Topliţa: Festivalul de colinde „Florile dalbe”, ajuns la ediţia a X-a | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Cultură » Topliţa: Festivalul de colinde „Florile dalbe”, ajuns la ediţia a X-a
Topliţa: Festivalul de colinde „Florile dalbe”, ajuns la ediţia a X-a

Topliţa: Festivalul de colinde „Florile dalbe”, ajuns la ediţia a X-a

15 noiembrie, seară de poveste dedicată Festivalului de colinde Florile dalbe, eveniment devenit tradiţie pentru oraşul Topliţa. Pe scenă au evoluat în jur de 300 de participanţi, individual şi în grupuri vocale, iar sala de spectacole a casei de cultură a devenit neîncăpătoare.

Festivalul de colinde Florile dalbe a debutat în urmă cu 10 ani din dorinţa unor profesori şi elevi de a perpetua valorile culturale şi tradiţia populară din zona Topliţei şi el presupune colaborarea dintre Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa, Asociaţia Părinţilor şi Consiliul Judeţean Harghita, în parteneriat cu Primăria municipiului Topliţa, consiliul local şi casa de cultură, fiind un proiect cuprins în programul special de finanţare nerambursabilă. Finanţarea proiectului se împarte, ca de obicei, între Consiliul Judeţean Harghita, în procent de 80% şi Asociaţia Părinţilor din Liceul OCT – 20%, bugetul ediţiei din acest an fiind de 4.950 de lei. Evenimentul s-a bucurat şi de sprijinul unor sponsori.

Obiectivele sunt centrate pe promovarea tradiţiilor, dezvoltarea multiculturalismului, a dialogului social şi parteneriatul între unităţile de învăţământ. Festivalul-concurs este dublat şi de o acţiune caritabilă, întrucât la fiecare ediţie se strâng donaţii ce se vor transforma în daruri de sărbători pentru copii.

În cadrul ediţiei a X-a a Festivalului-concurs Florile dalbe au evoluat participanţi din 13 instituţii de învăţământ din Topliţa, Sărmaş, Subcetate, Gălăuţaş, Bilbor, Borsec, Corbu şi Tulgheş, de la preşcolari la liceeni, care au colindat şi au adus încă de acum bucuria Crăciunului în sufletele spectatorilor. Ei au fost răsplătiţi cu aplauze şi cu premii pe secţiuni, stabilite de juriul format din prof. Mirela Laczko-Rusu, Mihaela Ilisan, Melia Antal, Ioan Savu.

TROFEUL FESTIVALULUI a fost acordat Corului „Sf. Stelian” Tulgheş, coordonat de domnii profesori Mihaela Rusu-Curcă, Lucian Ciudin, Ionela-Cornelia Rugină.

La categoria grădiniţăciclu primar, premiul I a fost obţinut de Grupul „Flori de munte” de la Grădiniţa „Voiniceldin Topliţa (coordonat de dna educatoare Elena Mihaela Suciu) şi de Tudor-Ioan Truţa de la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” (coord. prof. Stan Sorin). Premiul II s-a îndreptat către Alexia Ciubucă de la Grădiniţa „Voinicel” şi Ioana Mare & Alexia Urzică de la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu”. Premiul III s-a acordat Micilor Colindători de la Grădiniţa „Voinicelul”.

La categoria gimnaziu, premiul I a mers către Grupul „Românaşul” al Şcolii Gimnaziale „O.C. Tăslăuanu” Bilbor (coordonat de prof. Mihaela Vîlcan şi preotul Dragoş Cojocar) şi Roxana Truţa de la Şcoala Gimnazială „Miron Cristea” Topliţa (prof. Lucica Cucuiet şi Anca Vîlcan). Premiul II s-a îndreptat către Grupul „Dor, doruleţ” al Şcolii Gimnaziale „Sf. Ilie” Topliţa şi spre Emanuela Ţepeş de la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa; premiul III – Ceata de colindători de la Corbu şi Grupul „Mlădiţe” de la Şcoala Gimnazială „Miron Cristea” din Topliţa.

La categoria liceu, premiul I a fost obţinut de Grupul Vestitorii de la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu”, coordonat de prof. Maria Cojocaru; premiul II – Ceata de colindători ai Liceului Tehnologic din Corbu; premiul III a ajuns la Colindătorii eminescieni de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Topliţa şi la Andreea Pop de la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu”.

Menţiuni s-au acordat pentru colindătorii de la unităţile de învăţământ de la Subcetate, Gălăuţaş, Borsec, Sărmaş, Corbu.

Felicitări câştigătorilor şi profesorilor îndrumători! Felicitări şi echipei de proiect, alcătuită din dna director Mirela Petruţ, Sorin Stan (preşedintele Asociaţiei Părinţilor din LTOCT), Florina Ursu (contabil-şef), Mirela-Laczko-Rusu (coordonator proiect), Mihaela Ilisan, Luminiţa Csiki, Victoriţa Croitor (coord. SNAC), Marinela Ţepeş, datorită cărora acest proiect îşi îndeplineşte scopul şi în acest an.

La final, dna director Mirela Petruţ a mulţumit întregii echipe de proiect şi consideră că prin tot ce facem realizăm legături între oameni, iar inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, s-a declarat bucuros pentru participarea la festival, a felicitat iniţiativa şi reuşitele echipei de proiect şi decizia consiliului judeţean de a finanţa astfel de proiecte. De asemenea, i s-a părut foarte importantă colaborarea dintre şcoală, familie şi biserică, cei trei piloni ai unei educaţii solide. Seara s-a încheiat cu un colind al câştigătorilor marelui premiu.

Mirela LACZKO-RUSU
Sorin-Gavril STAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.