Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sute de produse expuse la tradiţionalul Târg al Persoanelor cu Dizabilităţi | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 8 mai 2024
Home » Societate » Sute de produse expuse la tradiţionalul Târg al Persoanelor cu Dizabilităţi
Sute de produse expuse la tradiţionalul Târg al Persoanelor cu Dizabilităţi

Sute de produse expuse la tradiţionalul Târg al Persoanelor cu Dizabilităţi

Coroniţe de Advent, brăduţi şi o mulţime de alte podoabe care ne vor înfrumuseţa casele şi ne vor aduce bucurie în suflete în perioada sărbătorilor de iarnă au fost expuse, ieri, spre vânzare la cea de-a XIV-a ediţie a Târgului organizat cu prilejul Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi

Aproximativ 150 de persoane, reprezentând 21 de centre aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita şi organizaţii neguvernamentale care au în grijă persoanele cu dizabilităţi din judeţ şi-au etalat exponatele la standurile amenajate sub coloanele Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc. Majoritatea au fost decoraţiuni de iarnă, dar nu au lipsit şosetele goase tricotate din lână, fulare şi căciuliţe tocmai potrivite sezonului, dar şi colane şi cercei tocmai bune pentru un dar de la Moşul cel bun. Coroniţele de Advent, brazii stilizaţi, lumânările în diferite forme şi felicitările au fost şi ele la mare căutare. Unele dintre ornamente, care au acumulat în ele ore, chiar săptămâni de muncă, par a fi creaţiile unor designeri – şi nu ale unor tineri şi copii cu deficienţe care îşi doresc să demonstreze că imaginaţia şi îndemânarea lor nu este mai prejos decât a altora.

„Suntem de la centrul de Copii cu Handicap Sever Topliţa şi am venit cu mare bucurie la acest târg, ca în fiecare an. Ne-am pregătit din timp şi de o săptămână s-a lucrat intens, zi de zi. Uitaţi-vă la copii, cât sunt de bucuroşi. Ei abia aşteaptă să iasă din mediul lor, să fie prezenţi la eveniment. Sunt fericiţi şi mulţumiţi de realizările lor. (…). E o zi importantă şi pentru ei, e Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi şi fericirea lor este maximă. Iar dacă oamenii ne apreciază, înseamnă că am lucrat bine”, ne spune Adela Antal, şefa Centrului de Plasament din Topliţa.

O mână de ajutor au dat şi părinţii copiilor cu sindrom Down, mămicile acestora pregătind şi prăjituri cu răvaşe, pentru cei care au cumpărat sau au făcut donaţii. „Târgul organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi este o ocazie unică pentru noi, deoarece, prin donaţiile date de oamenii care vin, vom putea procura cadouri de Crăciun pentru copiii şi tinerii cu Sindrom Down”, povesteşte Miklos Erzsike, membră fondatoare a Asociaţiei Happy Down. Ne aminteşte cât de important este pentru cei afectaţi de această boală ca societatea, comunitatea din Miercurea Ciuc să ştie că există aici şi oameni cărora, „poate le e mai greu să lucreze, să creeze anumite obiecte”, dar o fac cu plăcere, iar valoarea acestora nu poate fi estimată”, în codiţiile în care orice cumpărător sprijină o cauză nobilă.

Nu am văzut bucurie mai mare, mai multă amabilitate şi nici atât de profunde mulţumiri precum cele adresate cumpărătorilor de persoanele cu dizabilităţi. Preţurile sunt simbolice şi se întâmplă să le lase, câteodată, la aprecierea clientului, pentru că adevărata lor bucurie este să se simtă utili şi, măcar pentru o zi pe an, în centrul atenţiei.

„Este important ca oamenii să vadă că persoanele cu dizabilităţi nu sunt o povară, ci o parte foarte importantă a comunităţii şi necesară societăţii”, a declarat Józsa Csaba, preşedintele Asociaţiei Handicapaţilor Fizici din judeţul Harghita. Şi-ar dori pentru el şi pentru toate persoanele cu dizabilităţi „înţelegere şi acceptare din partea societăţii”, iar „integrarea şi inserţia acestor persoane să fie încuviinţată de toată lumea”. Marea sa mulţumire este că în ultima vreme a constatat o schimbare în ceea ce priveşte percepţia faţă de persoanele cu handicap, „nu mare, dar vizibilă şi mai ales în rândul tinerilor şi copiilor, care nu cunosc limite, sunt mai toleranţi, iar prin ei îi putem schimba şi pe adulţi”.

Banii obţinuţi din vânzarea produselor vor fi folosiţi de asociaţiile persoanelor cu dizabilităţi pentru cumpărarea de material, cu care membrii lor îşi vor ocupa timpul, creând alte produse, dar şi pentru cadourile, serbarea şi petrecerea de Moş Nicolae, care se va organiza pentru copiii cu deficienţe.

„Cred că astăzi ar trebui să vorbim despre bucuria muncii, despre bucuria lucrului bine făcut, pentru că, până la urmă, este o sărbătoare a lucrurilor făcute de către aceste persoane cu handicap. (…) Ceea ce noi mai putem face, este să venim la acest târg, să dăm un feedback, că, da, aţi creat lucruri frumoase şi astfel să le mărim bucuria pe care o simt atunci când le confecţionează. Ei au nevoie de vizibilitate. (…) Avem în judeţ în jur de 10.000 de persoane cu dizabilităţi adulte şi avem o foarte mică parte dintre ei e angajată. Sper că în anii care urmează acest procent va creşte, dar e mult, mult de lucru, în special la mentalitate”, a conchis directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, Elekes Zoltán.

Târgul de Crăciun al persoanelor cu dizabilităţi din Harghita, desfăşurat la Miercurea Ciuc, a fost organizat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita în colaborare cu Serviciul de Consiliere şi Informare pentru Persoane cu Dizabilităţi al Caritas, Asociaţia judeţeană a Handicapaţilor Fizici, Consiliul Judeţean Harghita şi Primăria Miercurea Ciuc.

Data de 3 decembrie a fost declarată Ziua de solidaritate cu persoanele cu handicap, de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în anul 1992. Conform ONU, 15% din populaţia lumii suferă de o formă de handicap şi se confruntă cu multe dezavantaje în societate, fiind adesea supusă stigmatizării şi discriminării.

D. DRĂGAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.