Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Se reiau lucrările de ecologizare a fostei mine din Bălan | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 mai 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Se reiau lucrările de ecologizare a fostei mine din Bălan
Se reiau lucrările de ecologizare a fostei mine din Bălan

Se reiau lucrările de ecologizare a fostei mine din Bălan

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, a anunţat, cu ocazia unei vizite de lucru în judeţul Harghita, că în această primăvară se reiau lucrările de închidere a fostei exploatări miniere din Bălan, după ce în urmă cu aproximativ un an şi jumătate au fost blocate.

„Este unul dintre cele mai importante obiective miniere care trebuie închise din judeţul Harghita. Problema este că lucrările de închidere minieră s-au blocat cam de un an şi jumătate, sunt nişte probleme administrative, de fapt, o neînţelegere între autorităţi şi firma care execută lucrările de construcţie şi una din priorităţile noastre a fost ca aceste lucrări să fie demarate, să înceapă. Deci, noi am reuşit să deblocăm situaţia şi se reiau în primăvara aceasta lucrările de închidere. Practic, se vor continua lucrările la lucrarea hidrotehnică prin care pârâul Vărsăroaia este adus în Olt, pentru ca să scadă presiunea asupra locuitorilor din Sândominic, pentru că ştim foarte bine că la viituri mari dacă vechea galerie nu poate să preia apele pârâului Vărsăroaia există riscul ca să avem probleme cu halda de steril numărul 4”, a declarat Tánczos Barna.

Ministrul Mediului a explicat că prin neefectuarea acestor lucrări se aduce „un prejudiciu imens mediului”.

„Reluarea lucrărilor este foarte importantă deoarece este unul din cele mai mari obiective miniere din judeţul Harghita şi, practic, prin neefectuarea lucrărilor acestora aducem un prejudiciu imens mediului. Pentru că, de exemplu, apele de mine, dacă nu executăm staţiile de epurare, să stingem poluările pe cursul Oltului Superior, acestea au un impact semnificativ asupra speciilor de peşti endemici din râul Olt. Lucrările de punere în siguranţă a iazurilor de decantare, respectiv lucrările acestea hidrotehnice de deviere a pârâului sunt esenţiale pentru a pune în siguranţă locuitorii comunei Sândominic”, a declarat demnitarul.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Mediului Szép Róbert a prezentat stadiul lucrărilor de ecologizare a fostei exploatări miniere.

„Obiectivele de închidere a lucrărilor miniere de suprafaţă care au fost prinse în lucrările de ecologizare sunt executate sută la sută; obiectivul de demontare a structurilor şi construcţiilor fostei incinte miniere, adică vechile clădiri de birouri, vechile flotaţii şi alte clădiri – sunt demolate şi zonele sunt ecologizate sută la sută; lucrările de eliberare teren, închidere halde şi cariere sunt finalizate în proporţie de 63 de procente; amenajarea privind scurgerile apelor de mină, reabilitare de drumuri de acces, alimentare cu apă potabilă, decolmatarea canalizării oraşului, strămutarea depozitului de concentrat este finalizată în proporţie de 48%. Aici, de fapt, s-a executat strămutarea depozitului de concentrat de pirită, care era în gară la Sândominic. Lucrările de scurgere a apelor de mină din galeria 7 s-au executat”, a declarat secretarul de stat.

De asemenea, acesta a spus că au mai rămas de executat decolmatarea canalizării oraşului, respectiv alimentarea cu apă potabilă a două străzi.

Conform sursei citate, mai sunt lucrări de construire la staţia de epurare ape de mină. Este vorba despre cea din Galeria Antonio, care produce poluări ale râului Olt prin debuşările de ape de mină, mai ales când sunt prăbuşiri în subteran. Lucrările staţiei de epurare sunt executate în proporţie de 50 sută.

Potrivit lui Szép Róbert, construcţia galeriei pentru devierea apelor pârâului Vărsăroaia este finalizată în proporţie de 68-70 la sută.

Exploatarea minieră din Bălan a fost închisă în anul 2006, iar primele lucrări de ecologizare şi conservare au început în 2012.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.