Trafic în condiții de iarnă în tot județul! | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 26 iunie 2022
Home » Societate » Trafic în condiții de iarnă în tot județul!
Trafic în condiții de iarnă în tot județul!

Trafic în condiții de iarnă în tot județul!

În această dimineață se circulă pe carosabil acoperit cu zăpadă pe toate drumurile naționale din Harghita, cu dificultate pe sectoarele de drum aflate la altitudine, în trecători. Pe DN 15, Toplița – Borsec, câteva tiruri s-au împotmolit.

Drumarii intervin pe șoselele naționale de la miezul nopții. Șeful Secției Drumuri Naționale (SDN) Harghita, Cătălin Romanescu, a declarat că traficul se desfășoară în condiții de iarnă, pe carosabil acoperit cu până la patru centimetri de zăpadă frământată, tratată cu antiderapant pe DN 12 Băile Tușnad – Toplița,  îngreunat pe anumite sectoare ale DN 12 A Miercurea Ciuc – Lunca de Jos, în special în Pasul Ghimeș, pe DN 12 C Gheorgheni până la limita cu județul Neamț, pe DN 13 A Praid – Băile Homorod, mai dificil în trecătoarea Harghita și în pasul Vlăhița, pe DN 13 B sectorul Praid – Gheorgheni și pe DN 13C Vânători – Morăreni și pe DN 15 Toplița – Borsec, la Vârful Creanga.

Drumarii intervin cu 35% dintre utilajele aflate în dotare și au răspândit până dimineață în jur de 50 tone sare și clorură de calciu.

„Ninge abundent în tot județul, avem zăpadă de până la trei-patru centimetri pe toate drumurile, în prezent intervenim cu 17 utilajele de deszăpezire pe arterele naționale din județ. Pe DN 15 Toplița – Borsec, pe Creanga, avem probleme cu câteva tiruri, care s-au împotmolit, nemaiputând înainta, fiind necesară intervenția drumarilor”, ne-a declarat Cătălin Romanescu, șeful SDN Harghita.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Harghita, Gheorghe Filip, face apel la prudență și răbdare din partea șoferilor aflați în trafic.

„Recomandarea polițiștilor este cuprinsă într-un singur cuvânt, pe care trebuie să-l conștientizăm și să ni-l asumăm pe deplin: Atenție! Dacă ați ales să înlocuiți până acum anvelopele de iarnă cu cele de vară, lăsați autoturismul în garaj sau în fața locuinței, aveți grijă ca toate sistemele vehiculului să funcționeze impecabil și nu mă refer aici doar la cel de semnalizare, ci și la cele de iluminare și, foarte important, la cel de încălzire-dezaburire. Mai țineți seama și că autovehiculul trebuie să fie îndestul alimentat cu carburant – nu se știe niciodată. În trafic, respectați recomandările polițiștilor rutieri, adaptați viteza la condițiile de drum și păstrați o distanță mai mare față de cel din față”, transmite insp. princ. Gheorghe Filip.

Poliția Rutieră monitorizează traficul pe drumurile naționale din județ, în special în zonele cu potențial ridicat de producere a accidentelor.

„La Bucin, stratul de zăpadă măsoară 43 de centimetri, iar la Joseni a nins 7 centimetri de azi-noapte și astăzi, până spre după-amiază vor mai fi ninsori cu depunere. Ele au apărut ca urmare a pătrunderii unui aer rece din nordul continentului și vremea se menține rece până spre sâmbătă, cu un cer variabil, după care primăvara își intră în drepturi”, ne-a explicat Ovidiu Câmpean, meteorologul de serviciu de la Centrul Meteorologic Transilvania Sud – Sibiu.

Potrivit sursei citate, datorită cerului acoperit, temperaturile nu au scăzut dramatic, minimele înregistrate în Harghita fiind de minus 5,6 grade Celsius la Vârful Bucin, minus 2,3 grade la Joseni, minus 1,7 grade la Toplița, minus 1,4 la Odorheiu Secuiesc și minus un grad Celsius la Miercurea Ciuc.

Județul Harghita este vizat, începând de ieri de la ora 23:00 și până astăzi la ora 18:00 de o atenționare Cod Galben emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, potrivit căreia în sudul și estul Transilvaniei, precum și în Carpații Orientali se vor înregistra ninsori însemnate cantitativ, iar vântul va sufla cu putere, intensificându-se la rafală până la 60 de kilometri pe oră, iar la altitudini de peste 1.500 de metri va atinge și 90 km/h, ninsoarea va fi viscolită, zăpada spulberată și vizibilitatea redusă sub 100 de metri. (Daniela M.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.