Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pomi fructiferi plantaţi de-a lungul drumurilor judeţene | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 19 mai 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Pomi fructiferi plantaţi de-a lungul drumurilor judeţene
Pomi fructiferi plantaţi de-a lungul drumurilor judeţene

Pomi fructiferi plantaţi de-a lungul drumurilor judeţene

Consiliul Judeţean (CJ) Harghita s-a întrunit în şedinţă extraordinară, luni, pentru a dezbate şi supune aprobării proiecte privind întreţinerea drumurilor judeţene.

Astfel, a fost aprobată atribuirea directă a lucrărilor de întreţinere având ca obiectiv „Plantare puieţi pomi fructiferi de-a lungul drumurilor judeţene” către societatea Întreţinere Drumuri Harghita. Plantarea pomilor este necesară pentru respectarea normelor de protecţie a mediului înconjurător, pentru a creşte siguranţa şi confortul şoferilor şi pasagerilor care circulă pe drumurile judeţene. Printre beneficiile implementării acestui proiect se numără: reducerea costurilor pe termen lung legate de întreţinerea drumurilor şi de sănătatea oamenilor, atenuează zgomotul, reducerea numărului de accidente rutiere, asigură o distribuţie mai bună şi echilibrată a umidităţii pentru terenurile agricole din apropiere. S-a aprobat încheierea unui acord cadru pentru lucrările de întreţinere în valoare de maximum 362.950 lei, iar acţiunea de plantare a pomilor va începe marţi, 26 martie. Pomii vor fi plantaţi pe o lungime totală de 9 km. Între Cristuru Secuiesc şi Goagiu pe DJ 136 vor fi plantaţi 150 de puieţi, între Ciba şi Ciaracio vor fi 70 de puieţi, între Mereşti şi Crăciunel – 150 de puieţi, iar 40 de puieţi vor fi amplasaţi de la intersecţia din Ditrău până la intrarea în Jolotca. Pe DJ 128, un total de 120 de puieţi vor fi plantaţi cu participarea Primăriei din Ditrău şi a ONG-urilor.

Acest proiect face parte din Campania „Copaci pentru viaţă” şi are ca scop plantarea a 50.000 de puieţi de pin şi pomi fructiferi.

În aceeaşi şedinţă, societăţii Întreţinere Drumuri Harghita i s-au atribuit în mod direct lucrările ce ţin de reparaţia, schimbarea, înlocuirea şi executarea de podeţe corugate noi, pentru a elimina apele din structura rutieră.

Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, a specificat faptul că în această perioadă s-au demarat lucrările de întreţinere pe drumurile judeţe. De asemenea, s-au reluat lucrările la proiectele de investiţii. Pe DJ 127, Ditrău-Tulgheş, vor fi reluate lucrările pe un nou segment, iar pe DJ 127A se va finaliza construcţia zidului de sprijin.

Pe DJ 136 s-a dat ordin de reluare a lucrărilor, fiind deja efectuate operaţiuni de asfaltare între Odorheiu Secuiesc şi Cristuru Secuiesc. Pe DJ 137 au început lucrările, iar pe DJ 136 se efectuează plombări. În zona Inlăceni de pe DJ 136B se desfăşoară lucrări de casetare, iar pe DJ 131 sunt în desfăşurare operaţiuni de schimbare a traverselor, iar pe DJ 138, în localitatea Liban, se curăţă şanţurile. (E.Ş.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.