Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Borsec a contractat cu ADR Centru cel mai important proiect din ultimii 15 ani finanţat din fonduri europene | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Societate » Borsec a contractat cu ADR Centru cel mai important proiect din ultimii 15 ani finanţat din fonduri europene
Borsec a contractat cu ADR Centru cel mai important proiect din ultimii 15 ani finanţat din fonduri europene

Borsec a contractat cu ADR Centru cel mai important proiect din ultimii 15 ani finanţat din fonduri europene

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru a contractat cel mai important proiect finanţat din fonduri europene în ultimii 15 ani pentru oraşul Borsec. „Proiectul integrat pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraşul Borsec” obţine astfel resurse nerambursabile în valoare de aproape 5 milioane euro în cadrul programului REGIO 2014-2020.

Cererea de finanţare contractată pentru oraşul Borsec are ca obiective dezvoltarea serviciilor sociale prin construire de locuinţe sociale, dezvoltarea serviciilor culturale, precum şi protejarea unui element reprezentativ din patrimoniul cultural construit al Staţiunii Borsec, prin realizarea unui Centru cultural, dezvoltarea serviciilor educaţionale, dar şi dezvoltarea infrastructurii de acces, inclusiv a spaţiului public adiacent, din zona centrală a oraşului. Valoarea totală a proiectului este de 31.173.032,54 lei (aproximativ 6,7 milioane euro), finanţarea fiind acordată prin Prioritatea de investiţii 13.1, dedicată sprijinirii regenerării oraşelor mici şi mijlocii, pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei, cu resurse alocate de Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul REGIO 2014-2020. Suma nerambursabilă solicitată este de 22.815.953,50 lei, reprezentând 98% din valoarea cheltuielilor eligibile, contribuţia beneficiarului la cheltuielile eligibile şi la cele neeligibile fiind de aproximativ 1,8 milioane euro. Edilii din Borsec estimează că mai mult de 5.000 de oameni, dintre care jumătate sunt turişti, vor beneficia direct de această investiţie, începând cu decembrie 2023, când lucrările vor fi încheiate.

Investiţiile în domeniul social-edilitar în oraşele mici şi cu resurse limitate sunt mai mult decât necesare. Oraşul Borsec a atras în perioada precedentă de finanţare (2007-2013) peste 24 milioane lei din fondurile REGIO pentru reabilitarea unor străzi şi pentru investiţii în educaţie, iar acum a depăşit suma de 36 milioane lei, cumulând investiţiile în reabilitarea unor construcţii, pentru domeniul social şi pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice. (…) Utilizând judicios fondurile europene pe care le gestionează ADR Centru, edilii sunt degrevaţi de anumite cheltuieli, putând să investească fondurile locale în alte necesităţi ale cetăţenilor. Iar comunităţile mici se dezvoltă, utilizând aproape 100 milioane euro doar prin proiectele contractate în Regiunea Centru, ceea ce înseamnă mult raportat la bugetul întregului program, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Activităţile prevăzute în cadrul proiectului sunt structurate pe patru componente complementare, care includ construirea a două clădiri cu funcţii sociale; modernizarea şi dotarea Liceului Tehnologic „Zimmenthausen”, precum şi modernizarea clădirii cu funcţii culturale din cadrul Ansamblului Balnear „7 izvoare” şi a Casei de Cultură. De asemenea, se vor moderniza peste 4 km străzi urbane şi se vor reabilita peste 14,3 mii mp de spaţii verzi şi urbane în Centrul civic, cuprinzând parcări, teren de sport, terenul aferent izvorului Kossuth, terenul din spatele Bisericii Ortodoxe, spaţiul public de lângă terenul de sport Kerek şi încă un teren pentru activităţi sportive lângă fosta Vilă 55.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.