Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe trimestrul I 2024Numărul infracţiunilor constatate, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023 | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 30 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie »
Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe trimestrul I 2024
Numărul infracţiunilor constatate, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023
<h5><i>Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe trimestrul I 2024</i></h5>Numărul infracţiunilor constatate, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023

Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe trimestrul I 2024
Numărul infracţiunilor constatate, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023

  • Peste 170 de acţiuni de control al circulaţiei materialului lemnos

În primul trimestru al acestui an, pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică (DS) Harghita au fost constatate un număr de 7 infracţiuni, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a lui 2023, când au fost înregistrate 3 astfel de fapte. În aceeaşi perioadă a acestui an, a fost aplicată şi o contravenţie pentru tăieri ilegale de arbori de pe suprafeţele cu vegetaţie forestieră în afara fondului forestier, la fel ca în 2023. Reamintim că modificările aduse Codului silvic în 2020 prevăd, printre altele, că tăierea fără drept de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate, constituie infracţiune silvică, nemaifiind condiţionată de cuantumul pagubei produse.

Potrivit Analizei activităţii de pază a pădurilor pe trimestrul I al anului 2024, realizată de specialiştii DS Harghita, în perioada analizată, de pe suprafeţele administrate de DS Harghita a fost tăiată ilegal cantitatea de 48 metri cubi material lemnos, faţă de 32 mc în primul trimestru al lui 2023. Valoarea totală a pagubelor rezultate în urma tăierilor ilegale a fost, în acest an, de peste 40.000 lei.

Din totalul de 48 mc material lemnos tăiat ilegal, 39 de metri cubi au provenit din infracţiunile constate, un metru cub din contravenţii şi 8 mc, în valoare de aproape 4.000 lei, nu au putut fi justificaţi de personalul silvic. Valoarea materialului lemnos tăiat ilegal şi nejustificat de personalul silvic este imputată pădurarilor.

În primele trei luni ale acestui an, pe suprafeţele administrate de DS Harghita au fost găsiţi abandonaţi în pădure 58 metri cubi de material lemnos.

În perioada analizată a fost înregistrat şi un incendiu în fond forestier, în apropierea oraşului Bălan, care a produs pagube în valoare de peste 18.000 lei.

În primul trimestru al lui 2024 nu au fost identificate situaţii de păşunat abuziv. De asemenea, în urma celor 7 controale efectuate la instalaţiile de debitat lemn rotund sau depozite nu au fost aplicate sancţiuni.

Cinci infracţiuni constatate la OS Tulgheş

Din cele cinci structuri silvice din cadrul DS Harghita, cele mai multe infracţiuni au fost înregistrate, în primele trei luni ale acestui an, la Ocolul Silvic (OS) Tulgheş. Aici au fost constatate 5 infracţiuni (niciuna în aceeaşi perioadă a lui 2023), din care a rezultat o cantitate de 41 metri cubi material lemnos tăiată ilegal. Tot la acest ocol silvic, 7 metri cubi de lemn nu au putut fi justificaţi de pădurari.

Celelalte două infracţiuni au fost înregistrate la ocoalele silvice Topliţa şi Homorod. La OS Topliţa, anul trecut au fost constatate, în aceeaşi perioadă, trei infracţiuni, iar la OS Homorod niciuna.

La ocoalele silvice Miercurea-Ciuc şi Borsec, în acest an nu au fost înregistrate infracţiuni, la fel ca în primele trei luni ale lui 2023. În schimb, la OS Miercurea-Ciuc a fost constatată contravenţia amintită şi au fost găsiţi abandonaţi în pădure 50 de metri cubi material lemnos. La OS Borsec un metru cub de lemn nu a putut fi justificat de personalul silvic şi 8 mc au fost găsiţi abandonaţi în fondul forestier.

În primul trimestru al acestui an, personalul silvic din cadrul direcţiei silvice împreună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita au efectuat un număr de 172 de acţiuni de control al circulaţiei materialului lemnos. În aceeaşi perioadă a anului trecut au fost efectuate 121 de astfel de verificări. În acest an au fost aplicate 54 de amenzi (20 în 2023), în valoare de 18.500 lei. În urma acestor acţiuni a fost confiscată şi cantitatea totală de 54 mc material lemnos – 43 mc lemn de foc, 9 mc lemn de lucru şi 2 mc cherestea.

***

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 92.322 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.270 ha). Din acest total, 22.702 hectare sunt proprietate publică a statului, iar diferenţa aparţine altor proprietari (unităţi administrativ-teritoriale, composesorate, persoane fizice), dar este administrată de direcţia silvică.

Suprafaţa forestieră totală a judeţului Harghita este de 264.109 ha. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.