Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Anul acesta suprafaţa cultivată cu cartofi se va întinde pe aproximativ 6.000 de hectare | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Anul acesta suprafaţa cultivată cu cartofi se va întinde pe aproximativ 6.000 de hectare
Anul acesta suprafaţa cultivată cu cartofi se va întinde pe aproximativ 6.000 de hectare

Anul acesta suprafaţa cultivată cu cartofi se va întinde pe aproximativ 6.000 de hectare

  • Programe actuale pentru producători

Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Harghita, Romfeld Zsolt, preciza pentru publicaţia noastră că în judeţul Harghita, în primăvara acestui an, se conturează structurile culturilor agricole prognozate şi planificate. „Astfel, cerealele păioase semănate în toamnă au fost în jur de 14.000 hectare. Cartofii o să fie în jur de 6.000 de hectare la nivelul judeţului Harghita. Completând cu culturi păioase de primăvară, cam 6-7.000 de hectare în total”. Acestea vor fi completate cu suprafeţe pe care se va cultiva porumb siloz (în jur de 3.000 hectare) şi porumb boabe (2.500 de hectare).

Romfeld Zsolt mai spunea faptul că, în funcţie de precipitaţii, unele planuri făcute se pot reactualiza.

În ceea ce priveşte lucrările de primăvară, acestea sunt demarate la înfiinţarea culturilor de ovăz, în schimb la celelalte culturi producătorii încă aşteaptă perioada optimă pentru semănat, care o să înceapă în aprilie şi va ţine până în prima decadă a lunii mai.

Schimbările climatice se remarcă şi în agricultura din judeţ

De mai mulţi ani se observă schimbări climatice care devin tot mai pregnante de la an la an. În primele două luni din acest an s-a constatat o lipsă de precipitaţii (aproximativ jumătate din media multianual), iar în februarie a mai fost înregistrat un record: cea mai caldă lună februarie, cu o abatere pozitivă de 7 grade faţă de media multianuală. Oricât ne-ar face plăcere la nivel de indivizi, pentru că iubim soarele şi căldura, totuşi, acestea nu sunt normale şi au impact inclusiv asupra agriculturii.

În condiţiile actuale, arăta directorul DAJ Harghita, agricultorii se pregătesc pentru readaptarea culturilor, tehnologiilor şi a soiurilor care sunt folosite şi se prognozează înfiinţarea lor în judeţ. Datorită climei schimbătoare, este nevoie de o adaptare.

În ce sens adaptare? „Mă refer la soiuri mai productive sau cel puţin la nivelul soiurilor anterioare, dar care rezistă mai mult la stresuri: stresuri termice, lipsă de precipitaţii – nu atât media multianuală, cât repartizarea lor, în perioada de creştere intensivă, după răsărire, ar trebui să fie umiditate în sol, dar în ultimii ani se constată o secetă pedologică chiar şi la nivelul judeţului Harghita”, explica Romfeld Zsolt.

Numărul exploataţiilor, în scădere

L-am întrebat pe directorul DAJ Harghita dacă se înregistrează diferenţe pe tipuri de culturi la suprafeţe cultivate, comparativ cu anii trecuţi. Ne spunea că acestea apar, în general, la cartofi. Fiind o cultură destul de solicitantă din punct de vedere economic, la nivelul exploataţiilor se măresc suprafeţele, se face o producţie mult mai planificată, mult mai susţinută de calcule şi tendinţa e pentru maximizarea producţiei în condiţii de optim economic.

Acesta mai remarca un fenomen înregistrat în agricultura de la noi din judeţ, şi anume o profesionalizare a meseriei de inginer agronom şi ştiinţe agricole. În acelaşi timp, numărul exploataţiilor este în scădere, ceea ce determină, în general în judeţul Harghita, o scădere a suprafeţei cultivate, deşi producţiile medii cresc. Cândva am avut şi suprafeţe duble sau mai mult, dar acum ne situăm în jurul a 6.000 de hectare.

Şi totuşi, Romfeld Zsolt preconizează o creştere a suprafeţelor cultivate cu cartofi, pentru că această cultură este rentabilă în judeţul nostru. Alte culturi cu rezultate bune sunt cele de porumb, dar acestea se folosesc mai mult în ferme mixte, care sunt şi vegetale şi zootehnice, şi produc pentru furajarea bovinelor.

Producătorii care aplică la Programul Tomata participă constant la el

În prezent, se află în derulare mai multe programe de granturi sau de minimis, prin care agricultorii primesc ajutor pentru culturi existente, respectiv pentru culturi nou înfiinţate.

Unul dintre acestea este programul de granturi pentru producerea de tomate în solarii şi sere pe o suprafaţă minimă de 10 ari (1.000 mp). În judeţul nostru sunt puţini producători care participă la acest program, dar o fac constant. Romfeld Zsolt spunea că anul trecut au fost 7 producători, iar acum sunt înscrişi 3.

Un alt program are în vedere cultura usturoiului. Hotărârea de Guvern nr. 13 din 2024 prevede acordarea unui sprijin de 1.500 de euro pe hectar, dar suprafaţa minimă cultivată trebuie să fie de 30 de ari.

Un alt program actual este cel prin care se acordă sprijin pentru apicultori, în cuantum de 5 euro (25 de lei)/familie de albine.

În ceea ce priveşte programul minimis pentru anul 2024, producătorii trebuie să înfiinţeze suprafeţe de peste 30 de ari, iar sprijinul acordat este de 200 de euro/hectar. Acest program nu este unul nou, fiind la a treia ediţie.

Pomi fructiferi, mai mult în propriile gospodării

Faţă de alte judeţe, Harghita nu are tradiţie în livezile de pomi fructiferi. Directorul DAJ Harghita ne spunea că aceştia sunt numai răzleţi, plantaţii mai mari, dar puţine, fiind la nuci, meri şi, mai nou, la alun.

Zootehnia este dominată de bovine

Romfeld Zsolt ne spunea că în ultimii ani, datorită programelor de finanţate derulate, în general prin AFIR, în judeţ au apărut câteva ferme care produc produse finite pentru piaţă. Deşi nu sunt certificate ecologic, fiind vorba de o zonă destul de curată, ecologică, aceste produse sunt de înaltă calitate.

În ceea ce priveşte efectivul de animale, cel mai mult se creşte bovine, atât de lapte, cât şi de carne. Mai sunt ovine, iar în ultima perioadă au început să apară şi porcinele. Însă, în cazul celor din urmă, condiţiile generale determinate de pesta porcină îngreunează autorizarea şi, efectiv, producţia lor în ferme.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.