Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Retrospectiva anului 2021 (I) | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 3 mai 2024
Home » Societate » Retrospectiva anului 2021 (I)
Retrospectiva anului 2021 (I)

Retrospectiva anului 2021 (I)

Ianuarie

  • În cursul nopţii de 3 spre 4 ianuarie, în judeţ ajungeau primele doze (675) de vaccin împotriva COVID-19, iar primele vaccinări s-au făcut în dimineaţa zilei de 4 ianuarie.

Prima persoană din judeţ imunizată a fost medicul epidemiolog Sergiu Sângeorzan, după care au urmat dr. Konrád Judit, managerul spitalului judeţean, şi şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyöngyi.

„Sunt mândru că am fost prima persoană vaccinată. Este un eveniment istoric, aş spune, atât pentru spital, cât şi pentru judeţ.”, spunea atunci dr. Sergiu Sângeorzan.

  • Pe 5 ianuarie se dădea startul la vaccinare şi în Topliţa, prima persoană imunizată fiind medicul cardiolog al spitalului, dr. Alexandra Călugăr. Tot pe 5 ianuarie se administra prima doză, unei asistente, şi în cadrul Spitalului de Psihiatrie Tulgheş.
  • Pe data 6 ianuarie, jocul unor copii cu focul a provocat un incendiu soldat cu pagube de peste un sfert de milion de lei. Flăcările au cuprins o vilă din Băile Tuşnad, în incendiu arzând în totalitate acoperişul şi mansarda, etajul 1 a fost afectat în proporţie de 60%, iar la nivelul demisolului, construit din piatră, au ars doar elemente de construcţie prăbuşite de la nivelele superioare.
  • A doua zi, pe 7 ianuarie, un alt incendiu marca comunitatea din Miercurea Ciuc. După ce au fost afectate aproximativ 20 de case din comunitatea de rromi de la Şumuleu, peste 230 de persoane au fost cazate în Sala Sporturilor din municipiu. La un an distanţă, încă mai stau acolo în jur de 100 de persoane.

A fost un caz în care societatea s-a mobilizat, chiar dacă cei afectaţi au fost de etnie rromă: cu sprijinul autorităţilor locale, a armatei şi prin mobilizarea exemplară a populaţiei, le-au fost asigurate saltele, pături, mâncare, apă, ceai cald şi îmbrăcăminte. De asemenea, în zilele care au urmat incidentul, în zonă au fost trimise mai multe ajutoare de stat. Produsele acordate ca ajutor umanitar de urgenţă au constat în alimente (ulei, zahăr, făină, conserve) şi materiale de strictă necesitate (paturi, saltele, pături, saci de dormit etc.). Valoarea acestora a depăşit 300.000 de lei şi au fost scoase din rezervele de stat. Au fost trimise aproape 1.400 de litri de ulei, 140 kg de zahăr, 140 kg de făină albă, 600 kg de conserve de carne de porc, 402 kg de conserve de pateu şi puţin peste 1.400 kg de conserve din carne cu legume. De asemenea, tot din rezervele de stat au fost trimise şi produse nonalimentare: 277 de paturi şi tot atâtea saltele, pături şi saci de dormit, câte 544 de cearşafuri şi feţe de pernă.

  • Pe 15 ianuarie debuta a doua etapă de vaccinare împotriva COVID-19 în judeţul Harghita, care se adresa populaţiei vârstnice, cu grad ridicat de risc şi lucrătorilor din domenii-cheie, esenţiale.
  • Primele 31 de persoane imunizate au fost rezidenţi ai Centrului de Îngrijire şi Asistenţă destinat persoanelor vârstnice şi cu diferite dizabilităţi din localitatea Frumoasa.
  • Pe 18 ianuarie devenea funcţional centrul de vaccinare amenajat în clădirea fostului sediu al Serviciului de Ambulanţă Judeţean din Miercurea Ciuc, destinat persoanelor care se încadrau în etapa a doua. Alături de acesta, centre de vaccinare au mai fost amenajate, în acea perioadă, la spitalul judeţean, la Jigodin-Băi, într-o clădire de la sediul GOSCOM, dar şi la Casa Armatei.
  • Tot pe 18 ianuarie, intrau în funcţiune centrele de vaccinare din Cristuru Secuiesc şi cele amenajate în spitalele din Odorheiu Secuiesc, Topliţa şi Gheorgheni.
  • Sindicaliştii SANITAS au început anul cu proteste, pe 12 ianuarie pichetând, timp de o oră, sediile prefecturilor din ţară. De altfel, aceştia au terminat anul în aceeaşi notă, tot cu proteste, deşi sistemul medical din ţară a fost printre puţinele care a beneficiat de cele mai mari creşteri salariale din ultimii 10 ani.

În Harghita participaseră la protestul din ianuarie câteva zeci de angajaţi.

  • Muzeul „Oltului şi Mureşului Superior” din Miercurea Ciuc îi aştepta pe vizitatori cu două expoziţii. Una dintre ele prezintă Interiorul ţărănesc specific judeţului, iar o alta este o expoziţie foto-documentară intitulată „Contribuţia învăţământului confesional românesc din Treiscaune la Marea Unire”. Aceasta din urmă conţinea documente şi fotografii, precum şi componente informaţionale referitoare la situaţia învăţământului confesional românesc din Treiscaune în preajma Marii Uniri şi privind contribuţia la pregătirea, înfăptuirea şi consolidarea Marii Uniri a unor slujitori ai şcolilor confesionale din Treiscaune şi a unor lideri locali, din generaţia Marii Uniri, care au fost elevi ai acestor şcoli.
  • La Tribunalul Harghita începea amenajarea unei camere speciale pentru audierea minorilor. O cameră prietenoasă, unde discuţiile dintre magistrat şi cei mici se vor purta într-o atmosferă agreabilă, relaxată şi mai puţin traumatizantă.

Iniţiativa îi aparţinea judecătoarei Sonia Vâga, care spunea: „Lucram în Civil când, la un moment dat, a venit la mine în birou un copilaş, nu mai mare de 7-8 ani. Cunoaşteţi atmosfera din birourile instanţelor: oficială, sobră, uneori rece şi micuţul era atât de speriat încât tremura. Atunci mi-am spus că trebuie să facem ceva pentru ei, o cameră specială, cu multe jucării, de unde să nu lipsească bolul cu bomboane, unde ei să se simtă mai relaxaţi. Şi acest obiectiv a fost cuprins inclusiv în proiectul pentru funcţia de conducere în care activez în prezent”.

  • Pe 23 ianuarie, într-o zi de sâmbătă, conducta principală care alimentează cu apă mai multe localităţi din sudul Depresiunii Ciucului, inclusiv staţiunea balneo-climaterică Băile Tuşnad, se spărsese în zona localităţii Sânsimion. La două ore după ce defecţiunea a fost remediată, conducta se spărgea la intrarea dinspre Miercurea Ciuc în satul Vrabia. După ce sâmbătă s-a lucrat continuu pentru repunerea în funcţiune a conductei, lucru ce se întâmplase în cursul nopţii, a doua zi conducta avea să cedeze din nou, lângă localitatea Cetăţuia.

Pentru Băile Tuşnad avea să fie începutul unui an cu mari probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu apă potabilă a oraşului.

  • Pe 23 ianuarie, la sediul Episcopiei Ortodoxe din Miercurea Ciuc avea loc Adunarea Generală a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, la care a participat conducerea FCRCHM şi preşedinţii sau reprezentanţii tuturor organizaţiilor neguvernamentale componente.

În Strategia de acţiune a Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş pentru perioada 2021-2024, adoptată de adunare, erau prevăzute nu mai puţin de 32 de puncte. De asemenea, adunarea aproba aderarea la Forum a unor ONG-uri şi a adoptat unele modificări ale Statutului, printre care şi prelungirea mandatului preşedintelui la 4 ani. Noul preşedinte al FCRCHM era ales Teodor Dobrean.

Februarie

  • La început de februarie, partidele din coaliţia PNL – USR-PLUS – UDMR îşi desemnau prefecţii şi subprefecţii prin tragere. Astfel, judeţului Harghita îi revenea un prefect de la PLUS. Urma să fie pentru prima dată în ultimii foarte mulţi ani când prefectul avea să fie de la un alt partid în afară de PSD, PNL sau UDMR.
  • Începând cu data de 3 februarie, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Consiliul Judeţean Harghita deveneau parteneri într-un acord strategic. Acesta prevedea stabilirea unor legături academice şi culturale, precum şi de cercetare sau a altor activităţi pe care cele două instituţii le au în comun, vizând dezvoltarea instituţională, a învăţământului superior, precum şi pentru dezvoltarea comunităţilor locale.
  • Pe 4 februarie, un incendiu care cuprinsese o casă de locuit din Miercurea Ciuc se soldase cu decesul unei persoane. Era vorba de un bărbat în vârstă de aproximativ 70 de ani, care a fost găsit carbonizat în imobil.
  • În a doua săptămână a lunii februarie, în Tulgheş se dădea în folosinţă trei poduri nou-nouţe, lucrarea, în valoare de aproximativ 20.000 de lei, fiind asigurată din fonduri proprii.

„Am terminat în aproximativ două săptămâni şi jumătate. La reabilitare au participat câţiva voluntari – oameni care sunt în proximitatea proprietăţilor respective şi câţiva muncitori de la primărie coordonaţi de domnul viceprimar”, spunea Marcel Vancu, primarul localităţii Tulgheş.

  • Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei oferea un sprijin cantinei din cadrul Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc care consta în 1,5 tone de cartofi.

De altfel, tot în luna februarie, Episcopia a mai oferit 10 tone de cartofi şi Primăriei Miercurea Ciuc, ca sprijin pentru sinistraţii rromi rămaşi fără locuinţe în urma incendiului devastator de la începutul lunii ianuarie.

  • Cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii Dăruite, marcată pe 14 februarie, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, împreună cu Centrul European de Studii Covasna-Harghita, cu sprijinul Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni – preşedinte prof. Elena Mândru – au dăruit peste 350 de cărţi Casei de Copii „Sf. Iosif” din Odorheiu Secuiesc şi Liceului „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni.
  • Aflat într-o vizită de lucru la Miercurea Ciuc, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, anunţa, pe 12 februarie, că în primăvară urmau să înceapă lucrările de reabilitare a Lacului Şuta, de lângă municipiul Miercurea Ciuc. „Scopurile principale sunt curăţarea cuvei lacului şi a lacurilor mici din amonte, supraînălţarea lacului şi punerea în siguranţă a barajului, precum şi transformarea lacului în loc turistic şi de agrement. Datorită acestor modificări, aspectul zonei Lacului Şuta se va îmbunătăţi semnificativ. Valoarea investiţiilor este de aproximativ 5 milioane de lei, iar durata lucrărilor este de circa un an”, spunea atunci Tánczos Barna.
  • La sfârşitul lunii februarie, în colaborare cu profesoara pentru învăţământ primar Todoruţ Delia şi cu profesorul de religie Leonte Dumitru, Parohia Ortodoxă „Sfântul Nicolae” Topliţa II şi VI (din Deal), cu copiii de la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu, au organizat o acţiune de colectare de fonduri pentru persoanele de la Centrul Social Topliţa, intitulată Din inimă pentru inimă de român. Copiii au confecţionat mărţişoare pe care le-au vândut colegilor lor de la şcoli. Nu au fost prestabilite preţuri având în vedere caracterul caritabil al acţiunii, iar la final s-a constatat că suma adunată din donaţiile micuţilor a fost de 1.150 lei. Din aceşti bani s-au cumpărat daruri (fructe, compoturi, biscuiţi) pentru 15 persoane de la Centrul Social Topliţa.

Martie

  • Şeful Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, la data faptelor, şi un om de afaceri erau trimişi în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Braşov, în stare de arest preventiv, în dosarul în care Lukács Antal, managerul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, alături de doi angajaţi ai instituţiei sanitare, era cercetat penal pentru presupusa atribuire frauduloasă a unor contracte de achiziţie publică, în schimbul unor sume de bani.
  • Pe data de 3 martie, în cadrul unei şedinţe de Guvern erau numiţi 36 de prefecţi şi 75 de subprefecţi. În Harghita, subprefect era numit Marius Ţepeluş.
  • La începutul lunii martie se înfiinţa Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Ciuc. Din asociaţie fac parte 22 de localităţi plus Consiliul Judeţean Harghita, iar aceasta va permite derularea de programe de investiţii şi dezvoltare economică de la Sândominic până la Băile Tuşnad.
  • După mai mulţi ani, pe 11 martie, steagurile negre arborate pe sediul Primăriei Miercurea Ciuc şi în centrul municipiului de fostul edil al oraşului, Ráduly Róbert Kálmán, erau îndepărtate din dispoziţia conducerii actuale a localităţii.
  • În perioada 10-12 martie, Cluburile Lions din Miercurea Ciuc şi Bucureşti au donat 600 kg de hrană (229 de baxuri de piure de fructe pentru bebeluşi) şi 15 tensiometre digitale. Beneficiarii donaţiei erau Primăria municipiului Miercurea Ciuc, Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, respectiv Serviciul social din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.
  • Pe 15 martie, dr. Costel Lazăr, până atunci manager al Centrului Cultural Topliţa, era numit în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Culturii.
  • În a doua jumătate a lunii martie, reprezentanţii trupei INEFFABLE au înmânat suma adunată cu ocazia concertului caritabil susţinut în data de 26 decembrie 2020 lui Simion Cristian Asan din cadrul Centrului de Plasament Bilbor – Casa de tip Familial Subcetate. Erau 900 de lei, adunaţi în timpul concertului caritabil şi a perioadei imediat următoare, când trupa a anunţat o acţiune de strângere de fonduri pentru copiii din sistem, talentaţi în muzică.
  • Pe 19 martie, reprezentanţii Consiliului Judeţean Harghita, ai municipiului Gheorgheni, oraşului Bălan, comunelor Sândominic, Lunca de Jos, Suseni şi Voşlăbeni semnau un protocol de colaborare prin care îşi consemnau intenţia de cooperare în vederea implementării unui turism durabil şi dezvoltării economice a zonei Hăşmaşul Mare.
  • În ultima etapă a sezonului regular din Liga a II-a la fotbal, FK Miercurea Ciuc reuşea să se impună în faţa echipei CSM Slatina. Acest succes îi trimitea pe harghiteni în play-off-ul ligii.
  • Consiliul Judeţean Harghita anunţa începerea uneia dintre cele mai mari investiţii în reabilitarea drumurilor din judeţ. Este vorba despre reabilitarea drumurilor judeţene care leagă Harghita, Covasna şi Braşov, prin intermediul următoarelor rute: Ocland, Sânpaul, Petreni, Orăşeni, Daia, Ighiu, Tăureni, Ulieş (DJ 131 – DJ 133) şi Petecu, Ulieş, Nicoleşti, Oţeni, Tăureni (DJ 137). Reabilitarea se referă la o lungime de drum de 48,33 kilometri, lucrarea urmând a se desfăşura în mai multe etape, perioada de implementare fiind de 87 de luni.
  • La Cristuru Secuiesc începea construcţia a două case de tip familial pentru copii cu dizabilităţi grave abandonaţi sau scoşi din familii şi a unui Centru de consiliere şi sprijin pentru Copil şi Familie, care va asigura şi recuperarea-reabilitarea copiilor cu probleme din oraş şi din comunităţile limitrofe.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.